T

Tortellini z ricottą i szpinakiem w sosie z cukinią i łososiem – danie w 5-10 minut

Dodaj do Ulubionych

Z reguły wszelkie gotowe produkty omijam szerokim łukiem. Ale ostatnio pojawiły się w sklepie świeże, włoskie tortellini o zadziwiająco dobrym składzie.  Bez substancji konserwujących, bez utwardzanych tłuszczów, bez oleju palmowego, bez sztucznych aromatów. Na dodatek są naprawdę dobre w smaku. Szybko się gotują – ok. 1 minuty. Dzięki nim, możemy przygotować szybki i smaczny obiad w 5-10 minutTortellini z ricottą i szpinakiem idealnie się komponują w sosie aromatyzowanym limonką, z łososiem i cukinią. Spróbujcie koniecznie!

Składniki:

(4 porcje)

  • 350 g filetu z łososia
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 mała cukinia 300 g
  • 1 limonka, sparzona i wyszorowana
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 g świeżego Tortellini ze szpinakiem i ricottą
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
  • mała garść świeżego koperku do dekoracji

 

Przygotowanie:

  1. Łososia umyć, osuszyć, pokroić w kawałki wielkości kęsa (jeśli łosoś ma skórę, usunąć). Posypać sporą szczyptą soli i pieprzu.
    • 350 g filetu z łososia
    • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
  2. Wstawić garnek z wodą, do gotowania tortellini.
  3. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na dużą patelnię wlać olej, wrzucić cebulę i smażyć przez ok. 2 minuty (bez rumienienia).
    • 2 łyżki oleju rzepakowego
    • 1 średnia czerwona cebula
  4. Umytą cukinię przekroić w poprzek, a następnie w półplasterki o grubości ok 5-6 mm. Dodać do cebulki. Smażyć przez kolejną 1 minutę.
    • 1 mała cukinia 300 g
  5. Z połowy limonki zetrzeć skórkę, odstawić na bok. Z całej limonki wycisnąć sok – ma być ok. 30 ml. Wlać na patelnię. Gdy się zagotuje dodać śmietankę i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia (można troszkę zredukować, ale nie dłużej niż 1 minutę).
    • 1 limonka, sparzona i wyszorowana
    • 200 ml śmietanki 30%
  6. Delikatnie ułożyć kawałki łososia. Wymieszać. Gotować na niedużym ogniu przez max. 4 minuty, delikatnie mieszając od czasu do czasu.
  7. Do osolonego wrzątku wrzucić świeże tortellini i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie ok. 1 minuty od zawrzenia wody po wrzuceniu pierożków). Odcedzić. Wrzucić na patelnię do sosu z łososiem. Wymieszać. Przyprawić szczyptą soli. Dodać skórkę z limonki. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
    • 250 g świeżego Tortellini ze szpinakiem i ricottą
  8. Wyłożyć na talerze, udekorować świeżym koperkiem.
    • mała garść świeżego koperku do dekoracji

 

tortelini-w-sosie-z-cukinia-i-lososiem3

tortelini-z-ricotta-szpinakiem-lososiem2

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *