T

Tortellini z ricottą i szpinakiem w sosie z cukinią i łososiem – danie w 5-10 minut

Dodaj do Ulubionych

Z reguły wszelkie gotowe produkty omijam szerokim łukiem. Ale ostatnio pojawiły się w sklepie świeże, włoskie tortellini o zadziwiająco dobrym składzie.  Bez substancji konserwujących, bez utwardzanych tłuszczów, bez oleju palmowego, bez sztucznych aromatów. Na dodatek są naprawdę dobre w smaku. Szybko się gotują – ok. 1 minuty. Dzięki nim, możemy przygotować szybki i smaczny obiad w 5-10 minutTortellini z ricottą i szpinakiem idealnie się komponują w sosie aromatyzowanym limonką, z łososiem i cukinią. Spróbujcie koniecznie!

Składniki:

(4 porcje)

  • 350 g filetu z łososia
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 mała cukinia 300 g
  • 1 limonka, sparzona i wyszorowana
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 g świeżego Tortellini ze szpinakiem i ricottą
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
  • mała garść świeżego koperku do dekoracji

 

Przygotowanie:

  1. Łososia umyć, osuszyć, pokroić w kawałki wielkości kęsa (jeśli łosoś ma skórę, usunąć). Posypać sporą szczyptą soli i pieprzu.
    • 350 g filetu z łososia
    • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
  2. Wstawić garnek z wodą, do gotowania tortellini.
  3. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na dużą patelnię wlać olej, wrzucić cebulę i smażyć przez ok. 2 minuty (bez rumienienia).
    • 2 łyżki oleju rzepakowego
    • 1 średnia czerwona cebula
  4. Umytą cukinię przekroić w poprzek, a następnie w półplasterki o grubości ok 5-6 mm. Dodać do cebulki. Smażyć przez kolejną 1 minutę.
    • 1 mała cukinia 300 g
  5. Z połowy limonki zetrzeć skórkę, odstawić na bok. Z całej limonki wycisnąć sok – ma być ok. 30 ml. Wlać na patelnię. Gdy się zagotuje dodać śmietankę i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia (można troszkę zredukować, ale nie dłużej niż 1 minutę).
    • 1 limonka, sparzona i wyszorowana
    • 200 ml śmietanki 30%
  6. Delikatnie ułożyć kawałki łososia. Wymieszać. Gotować na niedużym ogniu przez max. 4 minuty, delikatnie mieszając od czasu do czasu.
  7. Do osolonego wrzątku wrzucić świeże tortellini i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie ok. 1 minuty od zawrzenia wody po wrzuceniu pierożków). Odcedzić. Wrzucić na patelnię do sosu z łososiem. Wymieszać. Przyprawić szczyptą soli. Dodać skórkę z limonki. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
    • 250 g świeżego Tortellini ze szpinakiem i ricottą
  8. Wyłożyć na talerze, udekorować świeżym koperkiem.
    • mała garść świeżego koperku do dekoracji

 

tortelini-w-sosie-z-cukinia-i-lososiem3tortelini-z-ricotta-szpinakiem-lososiem2

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz