Z reguły wszelkie gotowe produkty omijam szerokim łukiem. Ale ostatnio pojawiły się w sklepie świeże, włoskie tortellini o zadziwiająco dobrym składzie. Bez substancji konserwujących, bez utwardzanych tłuszczów, bez oleju palmowego, bez sztucznych aromatów. Na dodatek są naprawdę dobre w smaku. Szybko się gotują – ok. 1 minuty. Dzięki nim, możemy przygotować szybki i smaczny obiad w 5-10 minut! Tortellini z ricottą i szpinakiem idealnie się komponują w sosie aromatyzowanym limonką, z łososiem i cukinią. Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
(4 porcje)
- 350 g filetu z łososia
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 mała cukinia 300 g
- 1 limonka, sparzona i wyszorowana
- 200 ml śmietanki 30%
- 250 g świeżego Tortellini ze szpinakiem i ricottą
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
- mała garść świeżego koperku do dekoracji
Przygotowanie:
- Łososia umyć, osuszyć, pokroić w kawałki wielkości kęsa (jeśli łosoś ma skórę, usunąć). Posypać sporą szczyptą soli i pieprzu.
- 350 g filetu z łososia
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
- Wstawić garnek z wodą, do gotowania tortellini.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na dużą patelnię wlać olej, wrzucić cebulę i smażyć przez ok. 2 minuty (bez rumienienia).
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 średnia czerwona cebula
- Umytą cukinię przekroić w poprzek, a następnie w półplasterki o grubości ok 5-6 mm. Dodać do cebulki. Smażyć przez kolejną 1 minutę.
- 1 mała cukinia 300 g
- Z połowy limonki zetrzeć skórkę, odstawić na bok. Z całej limonki wycisnąć sok – ma być ok. 30 ml. Wlać na patelnię. Gdy się zagotuje dodać śmietankę i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia (można troszkę zredukować, ale nie dłużej niż 1 minutę).
- 1 limonka, sparzona i wyszorowana
- 200 ml śmietanki 30%
- Delikatnie ułożyć kawałki łososia. Wymieszać. Gotować na niedużym ogniu przez max. 4 minuty, delikatnie mieszając od czasu do czasu.
- Do osolonego wrzątku wrzucić świeże tortellini i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie ok. 1 minuty od zawrzenia wody po wrzuceniu pierożków). Odcedzić. Wrzucić na patelnię do sosu z łososiem. Wymieszać. Przyprawić szczyptą soli. Dodać skórkę z limonki. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- 250 g świeżego Tortellini ze szpinakiem i ricottą
- Wyłożyć na talerze, udekorować świeżym koperkiem.
- mała garść świeżego koperku do dekoracji
pyszności 🙂