Makaron spaghetti ze smażoną piersią kurczaka o fantastycznym, lekko cytrynowym smaku, w sosie czosnkowym przyprawianym świeżą bazylią z pomidorkami koktajlowymi. Cytrynowego kurczaka otrzymujemy dzięki marynacie cytrynowej z dodatkiem świeżych ziół takich jak tymianek i rozmaryn.
Składniki:
(4-5 porcji)
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- 500 g makaronu spaghetti
- 2 łyżki oleju
Marynata cytrynowa do kurczaka:
- 2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
- 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
- sok z 1/2 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny (dobrze wyszorowanej i wyparzonej)
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka gruboziarnistej soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
Sos czosnkowy:
- 6 dużych ząbków czosnku
- 100 g masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- sól, pieprz
- 2 garście pomidorków koktajlowych
- 3-4 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
- odrobina startego parmezanu do wykończenia dania
Przygotowanie:
Przygotować marynatę:
Wszystkie składniki marynaty wymieszać w misce.
Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć. Pokroić w 2 cm kostkę. Włożyć do marynaty.
Przykryć i schować do lodówki na minimum 20 minut (a najlepiej na całą noc).
Kurczaka usmażyć na dwóch łyżkach oleju (około 4-5 minut). Przełożyć na talerz i odstawić na bok.
Zacząć gotować spaghetti al dente. Minutę krócej, niż podaje producent na opakowaniu.
Przygotować sos czosnkowy:
Ząbki czosnku obrać, drobno posiekać.
Patelnię po smażeniu kurczaka wytrzeć ręcznikiem kuchennym lub umyć.
Wlać oliwę, dodać masło i roztopić na średnim ogniu.
Dodać czosnek. Podsmażyć, aż zmięknie i zacznie lekko pachnieć (uważać, aby nie przypalić! Przypalony czosnek nabiera goryczy i jest gorzki).
Dodać mąkę i smażyć przez 1 minutę.
Wlać bulion z kurczaka, gotować aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
Dodać posiekaną bazylię, przyprawić solą i pieprzem.
Usmażonego kurczaka włożyć do sosu, dodać odcedzony makaron spaghetti.
Wymieszać. Podgrzać wszystko w sosie przez pół minuty.
Dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
Wyłożyć na talerze. Posypać odrobiną startego parmezanu. Ozdobić natką pietruszki.
źródło: Na podstawie przepisu z magazynu Moje Gotowanie.
To zdecydowanie to, co tygryski lubią najbardziej 🙂