Makaron z tuńczykiem, cytryną, rukolą i soczewicą to błyskawiczne, proste danie obiadowe, które możliwe jest do przygotowania ze składników, jakie niektórzy z Was mogą mieć w domu.
Tuńczyk w kawałkach, soczewica gotowana na parze z puszki, makaron czy słoiczek kaparów, który po otwarciu może stać w lodówce dość długo, to produkty w jakie możecie zaopatrzyć wcześniej Waszą spiżarnię. Do tego świeża rukola oraz cytryna, i mamy składniki na prosty obiad.
W trakcie gotowania makaronu (u mnie Bavette, ale można użyć Spaghetti) przygotowywany jest szybki sos: na oliwie podgrzewamy kapary, skórkę i sok z cytryny, tuńczyka i soczewicę z puszki. Dodajemy ugotowany makaron i garść rukoli. Mieszamy, wykładamy na talerze. Dekorujemy paroma listkami rukoli i koniecznie skrapiamy oliwą.
Makaron z tuńczykiem, cytryną, rukolą to danie charakterystyczne dla kuchni włoskiej. Ja dodałam od siebie soczewicę, która oprócz walorów estetycznych i smakowych, wzbogaca danie w dodatkowe wartości odżywcze i sprawia, że danie jest bardziej sycące.
Makaron z tuńczykiem, cytryną, rukolą i soczewicą
Składniki:
- 2 porcje makaronu Bavette lub Spaghetti (ok. 200 g)
- 1 łyżka oliwy extra virgin
- 1 łyżka kaparów
- skórka starta z 1 cytryny (sparzonej i wyszorowanej)
- sok z 1/2 cytryny
- 1 mała (140 g) puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach
- 2 łyżki gotowanej soczewicy na parze z puszki
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- garść rukoli
Przygotowanie:
- Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody na sposób al dente (wg przepisu na opakowaniu).
- 2 porcje makaronu (ok. 200 g)
- W połowie gotowania makaronu przygotować sos z tuńczyka: nieprzywierającą patelnię rozgrzać, wlać oliwę, dodać kapary. Zetrzeć skórkę z cytryny i wlać sok. Dodać odsączonego tuńczyka oraz soczewicę. Wymieszać. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli (kapary są słone).
- 1 łyżka oliwy extra virgin
- 1 łyżka kaparów
- skórka starta z 1 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 1 mała (140 g) puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach
- 2 łyżki gotowanej soczewicy na parze z puszki
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- Dodać 4 łyżki wody z kończącego się gotować makaronu (woda zawiera skrobię, która lekko zagęści sos). Chwilę przesmażyć, następnie dodać ugotowany makaron* i rukolę. Wymieszać.
- garść rukoli
- Przełożyć na talerze. Udekorować kilkoma liśćmi świeżej rukoli i skropić oliwą extra virgin.
Robiłam dwa razy w tygodniu. Raz bez soczewicy, a drugi raz z. Obie wersje pyszne! Dzięki za pomysł!
Bardzo proszę. Cieszę się, że smakowało! Pozdrawiam
Och jak przepysznie się prezentuje! Akurat mam w szafce ostatnią puszkę tuńczyka princes w sosie własnym, to wyczaruję sobie taki obiadek! Dzięki za inspirację