Bezglutenowe danie, świetne dla wegan i wegetarian, bo bez mięska, ale pełnowartościowe, gdyż porcję białka dostarcza nam groszek zielony. Zielone curry z makaronem ryżowym, marchewką, papryką i zielonym groszkiem, to sycące danie pełne chrupiących warzyw. Świetne dla osób gustujących w daniach pikantnych, aczkolwiek ową pikantność możecie złagodzić dając mniej zielonego chilli* podczas przygotowania zielonego curry.
Danie z pochodzące z kuchni tajskiej. Zielne curry przyrządza się między innymi z mleka kokosowego, trawy cytrynowej, liści kaffir i świeżej kolendry. Jeśli obawiacie się, że kupując trawę cytrynową lub listki kaffiru, zmarnujecie resztę, to zdradzę Wam mój sekret 🙂 Trawę cytrynową trzymam w zamrażalniku, a listki limonki kaffir kupiłam suszone, więc przechowuję je podobnie jak liście laurowe w szczelnie zamkniętym słoiczku. Słyszałam również, że można kupić mrożone listki limonki kaffir.
Zielone curry przygotowujemy wg przepisu zamieszczonego tutaj.
Składniki:
(2 porcje)
- 1 czerwona papryka
- 0.5 czerwonej cebuli
- 3 marchewki
- 0.5 szklanki mrożonego groszku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3-4 łyżki domowego zielonego curry
- 500 g makaronu ryżowego Tagliatelle
Przygotowanie:
Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w słupki.
Obraną i umytą marchewkę oskrobać na wstążki. To co pozostanie pokroić w paseczki.
Cebulę pokroić w piórka.
Rozgrzać wok (lub patelnię), wlać olej, wrzucić paseczki marchewki, chwilę smażyć. Następnie dodać paprykę i cebulę.
Smażyć kolejne 2 minuty. Dodać wstążki marchewki i smażyć 3-5 minut. Gdy warzywa będą miękkie (al dente) dodać curry. Chwilę odparować.
Wrzucić ugotowany makaron ryżowy oraz mrożony groszek. Wszystko wymieszać trzymając na ogniu jeszcze z minutę.
Wykładać na talerze.
Moje uwagi:
* Pikantność pasty curry zależna jest od papryczek chilli na jakie trafimy. Jedne mogą być bardzo łagodne, a inne bardziej pikantne. Przy robieniu pasty curry bardzo często natrafiam na łagodne wersje i w efekcie dodanie 1 całej bez ziarenek powoduje, że pasta curry nie jest ostra. Jest wręcz łagodna. Dlatego przy robieniu pasty curry wszystkim tym, którzy wolą łagodniejsze dania proponuje najpierw dodać pół papryczki i po zmiksowaniu całości i spróbowaniu, zdecydować czy dodamy drugą część czy nie. Natomiast wszystkim tym, co lubią pikantne, proponuje dodać całą papryczkę, a po spróbowaniu zdecydować czy być może nie chcemy dodać jeszcze jednej.
źródło: Na podstawie przepisu z programu Szczypta Smaku.