Makaron z sosem z brokułu i zielonego groszku, aromatyzowany świeżą miętą, podany z wędzonym łososiem. Wędzonego łososia podaję w kawałkach na talerzu. Ciepło makaronu delikatnie go zetnie. Natomiast jeśli chcecie bardziej ściętego łososia, możecie kawałki wrzucić do sosu przed wyłożeniem na makaron.
Do sosu z brokułu i zielonego groszku podałam mój ulubiony makaron Bavette, ale w tym daniu świetnie sprawdzą się inne makarony, takie jak orecchiette, świederki, kokardki, tagliatelle, pappardelle. Jeśli szukacie innych przepisów na dania z makaronem zapraszam tutaj. Polecam również mój ulubiony przepis na “Makaron z awokado“.
Makaron z sosem z brokułu i zielonego groszku
Makaron z sosem z brokułu i zielonego groszku, aromatyzowany świeżą miętą, podany z wędzonym łososiem.
Składniki:
- 1 łyżka oleju rzapakowego
- pęczek zielonej dymki, posiekanej
- 1 brokuł, podzielony na różyczki i posiekany
- 300 g mrożonego groszku
- pęczek świeżej mięty bez łodyg, posiekany (zostawić kilka listków do dekoracji)
- 1 łyżka mąki pszennej + ~500 ml mleka tłustego
- 100 g łososia wędzonego
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, sok z cytryny
- 300 g makaronu
- opcjonalnie: starty parmezan, pomidorki cherry
- oliwa extra vergine do wykończenia dania
Przygotowanie
- Wstawić wodę na makaron: Wstawić wodę pod przykryciem do gotowania makaronu (1l wody na 100 g makaronu).
- Przygotować sos: Na rozgrzaną, głęboką, dużą patelnię wlać olej, wrzucić posiekaną dymkę (zostawiając trochę do dekoracji) i posiekanego brokuła. Chwilę przesmażyć a następnie dodać mrożony groszek. Smażyć 4-5 minut.
- Wrzucić posiekaną miętę. Rozsypać łyżkę mąki pszennej (przez sitko - unikniemy grudek), wlać mleko. Wymieszać. Zagotować. Gotować pod przykryciem ok. 8-10 minut.
- Ugotować makaron: W połowie gotowania się sosu, do gotującej się wody na makaron wsypać sól (1 łyżeczka ~7g soli na każdy 1l wody), wymieszać i wrzucić makaron. Gotować wg wskazówek na opakowaniu na sposób al dente.
- Dokończyć sos: Przy użyciu blendera ręcznego zmiksować sos z brokułu i zielonego groszku (niezbyt dokładnie). Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
- Wydać danie: Ugotowany makaron odcedzić (zostawiając odrobinę wody do rozrzedzenia sosu -> użyć jeśli po zmiksowaniu sos jest za gęsty). Wrzucić makaron do sosu*. Wymieszać i natychmiast podawać (jeśli będziemy zwlekać, makaron wchłonie sos i całość zrobi się gęsta i sucha).
- Posypać porwanymi kawałkami łososia wędzonego i dymką. Skropić oliwą. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem i udekorować listkiem mięty. Można oprószyć startym parmezanem i ozdobić kawałkami pomidorków.