Orzo risotto z chorizo, jarmużem i pieczonymi pomidorkami to sycące i konkretne danie. Orzo to makaron z pszenicy durum (bez jajek), wyglądający jak ziarenka ryżu, który razem z podsmażoną, hiszpańską kiełbasą chorizo, zalewany jest bulionem warzywnym.
W przeciwieństwie do prawdziwego risotto, od razu wlewany jest cały bulion (nie trzeba przez 20 minut stać nad daniem 🙂 ). Kiedy danie robi się gęste i orzo wchłonie cały bulion, dodajemy jarmuż, posypujemy mozzarellą i odrobiną parmezanu, i zostawiamy na 2-3 minuty pod przykryciem, aż jarmuż zmięknie a sery się roztopią.
Orzo risotto z chorizo, jarmużem i pieczonymi pomidorami
Orzo risotto z chorizo, jarmużem i pieczonymi pomidorkami. Sycące i konkretne danie. Orzo to makaron z pszenicy durum (bez jajek), wyglądający jak ziarenka ryżu. Przepis na orzo risotto.
Składniki:
- 250 g pomidorków cherry
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 700 ml bulionu warzywnego (3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, mały por ugotowane w 1 l wody)
- 200 g kiełbasy chorizo
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki listków świeżego tymianku (połowa sporego pęczku)
- 180 g makaronu orzo
- 3 spore garście jarmużu bez łodyg
- 125 g mozzarelli (z zalewy)
- 20 g tartego parmezanu
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, szczypta cukru
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do 180°C (termoobieg).
- Pomidorki cherry przekroić na pół, rozłożyć rozcięciem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wstawić do rozgrzanego pieca i piec 10 minut. Wyciągnąć z pieca i odstawić.
- 250 g pomidorków cherry
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, szczypta cukru
- Cebulę przekroić na pół, obrać i pokroić w 1 cm kawałki. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, dodać szczyptę soli i dusić na niedużym ogniu, aż cebula zmięknie (ok. 5-7 minut) - bez rumienienia.
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Bulion warzywny przelać do rondelka i zacząć podgrzewać.
- 700 ml bulionu warzywnego
- Do cebuli dodać pokrojone w kostkę chorizo, czubatą łyżkę przecieru, obrany czosnek przeciśnięty przez praskę i listki tymianku. Wymieszać i smażyć ok. 5 minut na średnim ogniu.
- 200 g kiełbasy chorizo
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki listków świeżego tymianku (połowa sporego pęczku)
- Dodać makaron orzo, smażyć ok. 1 minuty cały czas mieszając. Wlać gorący bulion, wymieszać i gotować na dużym ogniu, często mieszając przez 12-15 minut, aż makaron orzo wchłonie płyn i danie zrobi się gęste.
- 180 g makaronu orzo
- Jarmuż pokroić na 1 cm kawałki.
- 3 garście jarmużu bez łodyg
- Patelnię zdjąć z ognia, wrzucić poszarpaną mozzarellę, połowę startego parmezanu, pokrojony jarmuż oraz upieczone pomidorki. Delikatnie wymieszać i przykryć pokrywką. Pozostawić na 3 minuty, aż jarmuż zmięknie a sery się rozpuszczą.
- 125 g mozzarelli
- 10 g tartego parmezanu
- Orzo risotto nakładać na talerze. Każdą porcję posypać posiekaną natką pietruszki i resztą parmezanu.
- natka pietruszki
- 10 g tartego parmezanu