Back to home
.
Kategoria

Kasze

  • Liczba przepisów: 12
Placuszki z batatów

Placuszki z batatów

Mięciutkie, z delikatnie chrupiącą skórką placuszki z batatów, kaszy jaglanej i szpinaku w towarzystwie aromatycznych przypraw takich jak: kumin (kmin rzymski – nie mylić z kminkiem!), kolendra i kurkuma, polane domowym sosem jogurtowo-czosnkowym. Pyszne i bardzo zdrowe danie na obiad, lunch lub kolację. Do tego sałatka ze szpinaku i pomidorków z dressingiem na bazie octu…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 28 października 2017
Sałatka z czerwonej fasoli, pomidora i kaszy jaglanej

Sałatka z czerwonej fasoli, pomidora i kaszy jaglanej

Prosta sałatka z czerwonej fasoli z dodatkiem pomidora, czerwonej cebuli, kaszy jaglanej, natki pietruszki i bazylii. Zdrowa i wartościowa sałatka wegetariańska. Idealna do pracy, szkoły (można przygotować dzień wcześniej) na drugie śniadanie, lunch lub kolację. 
Czytaj przepis
Autor: Ania, 30 sierpnia 2017
Budyń jaglany waniliowy z białą czekoladą

Budyń jaglany waniliowy z białą czekoladą

Budyń jaglany waniliowy z dodatkiem białej czekolady, przekładany dżemem z czarnej porzeczki. Białej czekolady jest tylko 8 kostek, co daje dwie kostki na porcje :) Budyń aromatyzuję laską wanilii, ale nie używam świeżej tylko korzystam z tych, które siedzą od dawna w moim cukrze waniliowym. Ponieważ nie miałam żadnych owoców, swój budyń przełożyłam dżemem porzeczkowym….
Czytaj przepis
Autor: Ania, 27 kwietnia 2017
Gulasz z piersi indyka z papryką, jarmużem i ciecierzycą

Gulasz z piersi indyka z papryką, jarmużem i ciecierzycą

Prosty do przygotowania gulasz z piersi z indyka z papryką, jarmużem i ciecierzycą. Zdrowe danie obiadowe gotowe w 20 minut. 
Czytaj przepis
Autor: Ania, 6 stycznia 2017
Sałatka z kaszy quinoa z pieczoną dynią i marchewką

Sałatka z kaszy quinoa z pieczoną dynią i marchewką

Pożywna, sycąca sałatka z kaszy quinoa (komosy ryżowej) z pieczoną dynią i marchewką, wymieszana dressingiem paprykowym z nutą pomarańczy. Do tego pikantne i chrupiące jabłko z rzodkiewką i chilli, marynowane w bardzo zdrowym occie jabłkowym. Wszystko udekorowane ziarenkami granatu i posiekanym szczypiorkiem. Sałatka do zjedzenia na ciepło lub zimno. 
Czytaj przepis
Autor: Ania, 28 września 2016
Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym
Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym

Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym

Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym to wyjątkowe danie. Dlaczego? Dlatego, że jest wyjątkowo sycące, wyjątkowo dobre i co najważniejsze wyjątkowo zdrowe. Pełne jest bowiem składników, które zaliczane są do grupy tzw. superfoods (czyli naturalnego, nieprzetworzonego jedzenia, które w swoim składzie zawiera wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki)….
Czytaj przepis
Autor: Ania, 13 lipca 2016
Pieczone jabłka z żurawiną, ekspandowaną kaszą jaglaną, sezamem i miodem
Pieczone jabłka z żurawiną, ekspandowaną kaszą jaglaną, sezamem i miodem

Pieczone jabłka z żurawiną, ekspandowaną kaszą jaglaną, sezamem i miodem

Pyszny, zdrowy deser, na dodatek pożywny i bogaty w składniki mineralne. Pieczone jabłka z żurawiną, ekspandowaną kaszą jaglaną, sezamem i miodem. Deser świetny dla wszystkich. Bez glutenu, bez cukru, bez tłuszczu. Soczyste i mięciutkie jabłko ze słodkim i lekko chrupiącym nadzieniem. Idealne danie na śniadanie, podwieczorek lub kolacje.  Kasza jaglana to królowa kasz. Bogata w…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 13 stycznia 2016
Gulasz Strogonow z dzika z pieczarkami
Gulasz Strogonow z dzika z pieczarkami

Gulasz Strogonow z dzika z pieczarkami

Dziczyzna to bardzo zdrowe i naturalne mięso. Nie pochodzi z hodowli, więc nie jest skażone chemią. Zawiera więcej białka i jest chudsze od swoich hodowlanych kuzynów. Ze względu na dość małą popularność, nigdy wcześniej dziczyzna nie gościła na naszych stołach. W ostatnim tygodniu pojawiła się w jednym z popularnych dyskontów “w kropki”, i na dodatek w bardzo dobrej jakości….
Czytaj przepis
Autor: Ania, 9 października 2015
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z kaszą jaglaną (bez nabiału)
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z kaszą jaglaną (bez nabiału)

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z kaszą jaglaną (bez nabiału)

Stragany aż się uginają od soczystych i pachnących pomidorów. Wykorzystajcie ten okres i zróbcie “Zupę pomidorową na świeżych pomidorach“. To nie to samo, co pomidorówka na przecierze. Pamiętam, kiedy raz taką spróbowałam… Słodką, pachnącą, taką prawdziwie pomidorową… Zrobił mi ją Mąż kiedy byłam w ciąży. Zaskoczyłam się smakiem i to bardzo pozytywnie. Zupka była tak…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 3 września 2015
Łosoś z sosem malinowym, kaszą jaglaną i sałatką z roszponki i prażonych płatków migdałowych
Łosoś z sosem malinowym, kaszą jaglaną i sałatką z roszponki i prażonych płatków migdałowych

Łosoś z sosem malinowym, kaszą jaglaną i sałatką z roszponki i prażonych płatków migdałowych

Posiadanie własnego bloga kulinarnego ma tę zaletę, że częściej próbujemy nowych dań i nowych smaków. Gdyby nie blog, to na pewno tak często nowe dania nie gościłyby na naszym stole. A byłaby to wielka szkoda! Dlatego jeśli w Waszej kuchni panuje monotonia, to czas to zmienić! Próbujcie nowych smaków, przygotowujcie nowe potrawy. Większość z nich…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 1 maja 2015
Kasza quinoa z warzywami

Kasza quinoa z warzywami

Kasza quinoa z warzywami to świetny pomysł np. na kolacje. Kasza quinoa (komosa ryżowa) ceniona jest ze względu na ogromną zawartość bezglutenowego białka. Jej ziarna bogate są w żelazo, fosfor, potas, cynk, witaminę E i witaminy z grupy B. Kasza quinoa wykazuje działanie przeciwgrzybiczne, antywirusowe i przeciwzapalne. Nasiona komosy ryżowej zawierają doskonale zrównoważoną kompozycję wszystkich…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 27 stycznia 2014
Kasza z grillowanymi warzywami i piersią z kurczaka

Kasza z grillowanymi warzywami i piersią z kurczaka

Długo nie potrafiłam znaleźć dobrego sposobu na kasze. W sumie kasze to głównie jadałam w krupniku lub z gulaszem. Nie wyobrażałam sobie podać kaszy zamiast ziemniaków, tak bez żadnego sosu. A wszędzie trąbią: “Jedzcie kasze”, “Kasze są zdrowe”. Myślałam “Super, chętnie. Tylko jak? Z czym? Znowu ciężki gulasz? To nie dla mnie…” Ale w końcu…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 26 października 2010
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Prowadzę bloga wg zasady: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Poznaję tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam nonstop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Reklamy
Instagram

@mojadelicja

Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. więcej informacji

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij