W

Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym

Dodaj do Ulubionych

Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym to wyjątkowe danie. Dlaczego? Dlatego, że jest wyjątkowo sycące, wyjątkowo dobre i co najważniejsze wyjątkowo zdrowe. Pełne jest bowiem składników, które zaliczane są do grupy tzw. superfoods (czyli naturalnego, nieprzetworzonego jedzenia, które w swoim składzie zawiera wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki). Mamy tutaj komosę ryżową, czarną fasolę, daktyle, ciecierzycę i pastę tahini.

Do wegetariańskich burgerów dość długo się przymierzałam. Lubię bowiem kuchnię bezmięsną, lubię również strączki i warzywa. Kiedy w magazynie Jamiego Oliviera zobaczyłam zdjęcie takiego wege burgera, nie mogłam oderwać od niego wzroku. Ślinianki zaraz zaczęły intensywnie pracować i już wiedziałam, że muszę wypróbować ten przepis 🙂
Burgery w tym przepisie robione są z komosy ryżowej (quinoi) i czarnej fasoli w towarzystwie bardzo aromatycznych przypraw, takich jak kmin rzymski, kolendra, czy moja ulubiona wędzona papryka. Do tego hummus powstały ze zmiksowania upieczonego kalafiora w przyprawach z ciecierzycą i pastą tahini. Ciekawym uzupełnieniem jest tzw. relisz cebulowy, czyli zeszklona do miękkości cebulka. Musiałam jednak dodać coś od siebie i uzupełniłam burgery kiszonym ogórkiem 🙂 Nie pomijajcie go. Raz, że dodaje smaku, a dwa burgery dzięki niemu są soczyste.

Składniki burgerów:

  • 100 g ziarna komosy ryżowej (Quinoi)
  • 1 puszka czarnej fasoli (400 g)
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 4 suszone daktyle bez pestek
  • 2 łyżki musztardy (użyłam sarepskiej)
  • 2 łyżki dżemu morelowego (użyłam brzoskwiniowy)
  • olej rzepakowy lub oliwa
  • 6 bułek pełnoziarnistych okrągłych (użyłam grahamek)
  • 3 kiszone lub konserwowe ogórki
  • sól morska

 

Składniki hummusu:

  • 1 mały kalafior
  • 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego chilli
  • 1 puszka ciecierzycy (400g)
  • 3 łyżki tahiny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 6 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy
  • sól morska

 

Relisz cebulowy:

  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • odrobina syropu z daktyli (lub soku z granatów)

 

Przygotowanie wegetariańskich burgerów:

  1. Przygotować kotlety wegetariańskie: Komosę ryżową wypłukać w zimnej wodzie (jeśli się nie pieni, wystarczy tylko raz; w przeciwnym wypadku powtórzyć 2-3 razy). Jeśli mamy czas, możemy ziarna pozostawić do osuszenia i suche prażyć na patelni, aż zaczną pękać i strzelać (wydobędziemy dzięki temu więcej smaku). Następnie ziarna przełożyć do rondelka zalać wodą (na 1 część kaszy – 2 części wody) i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    Kiedy kasza wchłonie całą wodę, przetrzymać jeszcze na ogniu, aby odparować resztę wilgoci.

    • 100 g ziarna komosy ryżowej (Quinoi)
  2. Czarną fasolę odsączyć z zalewy, przełożyć na patelnię. Dodać przyprawy i smażyć wszystko na sucho przez ok. 2 min, mieszając od czasu do czasu.
    • 1 puszka czarnej fasoli (400 g)
    • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
    • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
    • 1 łyżka mielonej kolendry
  3. Połowę fasoli z przyprawami przełożyć do blendera, dodać połowę ugotowanej kaszy quinoa, daktyle pokrojone na mniejsze kawałki, musztardę i dżem. Zmiksować wszystko. Dodać odłożoną kaszę i fasolę. Wymieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić solą (ja dodałam jeszcze szczyptę płatków chilli). Z powstałej masy uformować 6 kulek, a następnie spłaszczyć każdą na kształt kotleta.
    • 4 suszone daktyle bez pestek
    • 2 łyżki musztardy (użyłam sarepskiej)
    • 2 łyżki dżemu morelowego (użyłam brzoskwiniowy)
    • szczypta soli
  4. Piekarnik rozgrzać do 200°C (grzałka góra-dół).
  5. Przygotować hummus: Umytego i osuszonego kalafiora podzielić na małe różyczki. Kumin, kolendrę, wędzoną paprykę i chilli wymieszać w miseczce z 3 łyżkami oleju/oliwy. Powstałą pastą posmarować różyczki kalafiora, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego pieca. Piec 30 minut.
    • 1 mały kalafior
    • 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
    • 1 łyżka mielonej kolendry
    • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
    • 1 łyżeczka mielonego chilli
    • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  6. Upieczonego kalafiora przełożyć do blendera. Dodać odsączoną ciecierzycę, tahinę, czosnek i 3 łyżki oleju/oliwy. Zmiksować (w razie potrzeby można dolać trochę wody). Przyprawić solą.
    • 1 puszka ciecierzycy (400g)
    • 3 łyżki tahiny
    • 1 mały ząbek czosnku
    • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
    • sól morska do smaku
  7. Przygotować relisz cebulowy: Obraną cebulę posiekać w drobną kostkę. Przełożyć na patelnię wraz olejem/oliwą. Dodać szczyptę soli. Szklić na małym ogniu dość długo – bo 20-30 minut, do miękkości bez rumienienia. Można (a nawet trzeba) podlewać wodą, jeśli będzie za sucha. Przełożyć do miseczki i polać niewielką ilością soku z daktyli lub granatu.
    • 1 duża cebula
    • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
    • odrobina syropu z daktyli (lub soku z granatów)
    • sól morska do smaku
  8. Smażenie burgerów: Na patelni po smażeniu cebuli rozgrzać 2 łyżki oleju, poukładać kotlety. Smażyć po ok. 6 minut z każdej strony, aż będą chrupiące z wierzchu i gorące w środku.
    • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  9. Bułeczki przekroić. Podgrzać na patelni z odrobiną oleju/oliwy. Dolną połówkę bułeczek posmarować grubo hummusem kalafiorowym, ułożyć po łyżce reliszu cebulowego, następnie plaster sałaty, gorące kotlety, plastry ogórka kiszonego i pomidora. Na to ponownie (odrobinę tym razem) relisz cebulowy i plaster sałaty. Przykryć górną połówką bułki. Można wbić długą wykałaczkę w środek każdego burgera, aby wszystko się lepiej trzymało. Od razu podawać.

źródło: Na podstawie przepisu z magazynu Jamiego Olivera

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *