Z

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z kaszą jaglaną (bez nabiału)

Dodaj do Ulubionych

Stragany aż się uginają od soczystych i pachnących pomidorów. Wykorzystajcie ten okres i zróbcie “Zupę pomidorową na świeżych pomidorach“. To nie to samo, co pomidorówka na przecierze. Pamiętam, kiedy raz taką spróbowałam… Słodką, pachnącą, taką prawdziwie pomidorową… Zrobił mi ją Mąż kiedy byłam w ciąży. Zaskoczyłam się smakiem i to bardzo pozytywnie. Zupka była tak pyszna, że kompletnie nie rozumiałam tego, czemu wcześniej jej nie robiliśmy. Teraz, gdy tylko zaczyna się sezon pomidorowy kupuje pomidorki i gotuję zupę pomidorową ze świeżych pomidorów.

Dzisiejsza wersja jest z mlekiem kokosowym i jak możecie, to koniecznie takiej wersji spróbujcie. Jeśli nie macie jednak mleka kokosowego, możecie użyć słodkiej śmietanki 30%.
Zupa pomidorowa na świeżych pomidorach” jest lubiana przez całą naszą rodzinkę. Mnie najbardziej smakuje z kaszą jaglaną i taką wam właśnie polecam. Pamiętajcie, że kasza jaglana to nasz skarb pełen witamin, minerałów i najważniejsze, że działa odkwaszająco i oczyszczająco na nasze organizmy. Jedzcie ją zatem jak najczęściej!

Zupa pomidorowa – Składniki:

  • 1 kg pomidorów podłużnych (np. Limy)
  • 1 średnia cebula (ok. 100 g)
  • 450 ml wody
  • 0.5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 0.5 łyżeczki soli morskiej
  • 40 ml mleka kokosowego
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu

 

Zupa pomidorowa – Przygotowanie:

Pomidory lekko naciąć na czubku w kształt litery X. Zalać wrzątkiem. Odczekać chwilę, aż skóra się sparzy i zacznie łatwo odchodzić (w zależności od pomidorów może to potrwać od 10 – 60 sekund, lub dłużej). Obrać wszystkie pomidory ze skórki, usunąć szypułki i gniazda nasienne.
Wrzucić do garnka.

Dodać obraną i pokrojoną w kawałki cebulę.
Zagotować, a następnie przykryć, zmniejszyć ogień i gotować około 50-60 minut, często mieszając i uważając, aby pomidory nie przywarły do dna (pomidory się zredukują, wydobywając swój smak i aromat).

Zmiksować wszystko blenderem, dolać 450 ml wrzącej wody, sól morską, cukier trzcinowy, mleko kokosowe oraz szczyptę soli.
Zagotować i potrzymać 1-2 minuty na gazie.

Gotową zupę pomidorową przelać do talerzy i podawać z ulubionym dodatkiem.
Ja polecam z kaszą jaglaną (około 2 łyżki kaszy jaglanej na osobę).

Jak przygotować kaszę jaglaną na sypko:

Odmierzoną ilość kaszy (np. 4-5 łyżek na 2 osoby) wrzucić do rondla. Włączyć gaz i prażyć przez chwilę na średnim ogniu, od czasu do czasu podrzucając delikatnie ziarenkami do góry, aby się nie przypaliły. Gdy kasza zacznie pachnieć (tak orzechowo) zdjąć z ognia i zalać wrzątkiem.
Następnie cały wrzątek wylać, zostawiając sparzone ziarna kaszy w rondlu (w ten sposób pozbywamy się goryczki) i wlać świeży w ilości takiej, aby przykrywał kaszę na ok. 1,5 cm ponad poziom kaszy (w przypadku gotowania większej ilości kaszy – nawet na 2 cm).
Przykryć, zmniejszyć ogień i na małym ogniu gotować około 12 minut BEZ MIESZANIA (mieszanie kaszy powoduje, że robi się papkowata).
W trakcie gotowania zajrzeć do środka, czy wlana woda całkiem nie wyparowała. Jeśli gołym okiem nie będziemy w stanie stwierdzić obecności wody na dnie, należy wbić rączkę od drewnianej łyżki, robiąc mały otwór i sprawdzić. Jeśli będzie woda na dnie – zostawiamy, jeśli będzie sucho – dolewamy odrobinę.
Pamiętajcie, że prawidłowo ugotowana kasza jaglana na sypko, powinna wchłonąć cały płyn.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z kaszą jaglaną (bez nabiału)

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *