Polędwiczki z kaszą gryczaną, wędzonym serem twarogowym i szpinakiem, to proste i smaczne danie obiadowe, które nie wymaga dodatków w postaci ziemniaków czy klusek. Wystarczy spora ilość chrupiącej surówki np. z czerwonej kapusty. Otrzymujemy wówczas zdrowszą wersję typowego obiadu z roladami w roli głównej, w której z pewnością zagustują “mięsożerni” panowie 🙂
Dzięki sporej ilości nadzienia, w skład którego wchodzi kasza gryczana niepalona (pozbawiona charakterystycznego aromatu), szpinak, koperek, natka pietruszki oraz ser twarogowy wędzony dymem, roladki z polędwiczki wieprzowej wychodzą bardzo duże i sycące, przy jednoczesnej małej ilości mięsa na porcję. Taki obiad jest idealny dla tych wszystkich, którzy chcieliby się zdrowiej odżywiać, ale nie potrafią zrezygnować z ulubionego mięsa.
Aby przygotować nadziewane polędwiczki należy 500 gramową polędwiczkę wieprzową pokroić na 4 kawałki pod skosem (aby uzyskać jak największą powierzchnię), a następnie każdy kawałek rozklepać tłuczkiem na jak największy i jak najcieńszy plaster. W plastry zawijamy nadzienie, obtaczamy w mące (choć ja zawsze o tym zapominam :)) i rumienimy na patelni. Zalewamy bulionem drobiowym (np. domowym rosołem), dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu przez 40 minut.
Sos przecedzamy, chwilę redukujemy i zaciągamy odrobiną masła. Jeśli zapomnicie obtoczyć roladki w mące (tak jak ja :D), to możecie w rondelku rozpuścić łyżeczkę masła, dodać łyżeczkę mąki pszennej, chwilę podsmażyć, wlać przecedzony sos z duszenia i zagotować, mieszając. Ja osobiście gustuję w sosach naturalnych, niezagęszczanych i dlatego mnie bardziej do gustu przypadła wersja zredukowanego sosu z dodatkiem masła (przy jednoczesnym braku obtaczania roladek w mące, o czym ciągle zapominam). Taki sos jest rzadszy i przez to lepiej się wchłania w polaną roladkę, nasączając ją całą od środka 🙂
Pomysł na to danie podpatrzyłam w jednym z programów Andrzeja Polana.
Polędwiczki z kaszą gryczaną, wędzonym serem twarogowym i szpinakiem
Polędwiczki z kaszą gryczaną, wędzonym serem twarogowym, szpinakiem, natką pietruszki i koperkiem. Przepis na polędwiczki wieprzowe nadziewane. Roladki z polędwicy wieprzowej nadziewaną kaszą gryczaną niepaloną.
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa - 500 g
- 2 łyżki masła klarowanego + 1 łyżeczka zwykłego
- mąka pszenna do obtoczenia
- 1 szklanka bulionu drobiowego (lub rosołu)
- 3 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 10 ziarenek czarnego pieprzu
- 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu lub 2 gałązki świeżego
Składniki nadzienia:
- 1 pęczek cebulki dymki
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
- 2 szklanki bulionu drobiowego (lub rosołu)
- 100 g świeżego szpinaku baby
- 1 mały pęczek koperku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1 ser twarogowy wędzony
Przygotowanie
- Przygotować nadzienie do polędwiczek wieprzowych: Szpinak umyć, osuszyć, odwirować. Przesiekać parę razy nożem (nie chcemy długich łodyg w roladce). 2 szklanki bulionu zacząć podgrzewać w rondlu. Na dużej, nieprzywierającej patelni o grubym dnie rozpuścić 1 łyżkę masła klarowanego. Wrzucić posiekaną zieloną cebulkę dymkę. Krótko przesmażyć. Dodać kaszę gryczaną i mieszając smażyć przez 1 minutę. Wlać gorący bulion*. Zagotować. Przykryć. Zmniejszyć gaz. Gotować 15 minut. Wyłączyć gaz. Wrzucić szpinak. Przykryć i zostawić, aż ciepło z kaszy i patelni sprawi, że szpinak zwiędnie, a kasza wchłonie resztę płynów. Po 5 minutach przełożyć wszystko do miski i zostawić do ostudzenia.
- 100 g świeżego szpinaku baby
- 2 szklanki bulionu drobiowego (lub rosołu)
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 pęczek cebulki dymki
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
- Koperek i natkę posiekać. Dodać do farszu razem z pokruszonym serem wędzonym. Przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- 1 mały pęczek koperku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1 ser twarogowy wędzony
- Przygotować polędwiczkę: Polędwiczkę oczyścić, pokroić pod skosem na 4 części. Każdą roztłuc na duży i cieniutki plaster (uważać, aby nie przedziurawić). Przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Na środku każdego plastra ułożyć 2 czubate łyżki farszu**. Zwinąć w roladkę. Każdą obtoczyć w mącę, nadmiar strzepnąć.
- 1 polędwiczka wieprzowa - 500 g
- mąka pszenna
- Na patelni po przygotowaniu farszu rozgrzać 1 łyżkę masła. Obsmażyć roladki z każdej strony na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć gaz. Wlać szklankę bulionu. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i rozmaryn. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 40 minut. W połowie duszenia przewrócić roladki na drugą stronę.
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 szklanka bulionu drobiowego (lub rosołu)
- 3 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 10 ziarenek czarnego pieprzu
- 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu lub 2 gałązki świeżego
- Zlać sos przez sito do rondelka. Zredukować na dużym ogniu o mniej więcej 1/4. Wmieszać masło.
- 1 łyżeczka masła zwykłego
- Rozłożyć roladki na talerze, polać sosem. Podawać w towarzystwie surówki, np. surówki z czerwonej kapusty.
** pozostałą część farszu możecie podgrzać z odrobiną sosu i rozłożyć na talerzach (szczególnie męskiej części). Można również nadziać nim plastry z drugiej polędwiczki wieprzowej. Ja jednak wybieram pierwszą opcję. Po pierwsze dlatego, że wolę mieć więcej nadzienia w jednej porcji, a po drugie rozklepywanie polędwiczek jest dość męczące dla mnie, więc zdecydowanie wolę skończyć na 4 🙂