Kasza quinoa z warzywami to świetny pomysł np. na kolacje.
Kasza quinoa (komosa ryżowa) ceniona jest ze względu na ogromną zawartość bezglutenowego białka. Jej ziarna bogate są w żelazo, fosfor, potas, cynk, witaminę E i witaminy z grupy B. Kasza quinoa wykazuje działanie przeciwgrzybiczne, antywirusowe i przeciwzapalne.
Nasiona komosy ryżowej zawierają doskonale zrównoważoną kompozycję wszystkich ośmiu aminokwasów, które pokrywają się z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).
Składniki:
(2 porcje)
- 80 g quinoa
- 30 g migdałów w płatkach
- 1/3 dużego ogórka zielonego
- 1/3 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 5-7 pomidorków koktajlowych
- spora garść posiekanej cebulki dymki
- Sok z 1/2 limonki
- oliwa lub olej (mogą być smakowe – ja miałam oliwę z chilli)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedź i ostudź na szerokim talerzu.
Migdały upraż na suchej patelni teflonowej, aż nabiorą złotego koloru.
Ogórka umyj i przy pomocy obieraczki do warzyw obierz skórkę, zostawiając co drugi pasek (uzyskamy ogórka obranego w paski).
Przekrój wzdłuż, łyżeczką wydrąż nasiona, pokrój w pół księżyce i dodaj do miski wraz z migdałami.
Pomidorki pokrój w ćwiartki dodaj do reszty razem z papryką, cebulką dymką, ostudzoną kaszą quinoa.
Posól, popieprz, dodaj sok z limonki oraz polej oliwą.
Wymieszaj wszystko i podawaj.
Wszystko dobrze, danie smaczne i zdrowe. Jest jednak jedno ale-niezależne od ciebie. Piszesz aby odcedzić quinoa po przygotowaniu wg przepisu na opakowaniu. Nie wiem od jakiego producenta/dostawcy masz ziarna quinoa ale ich się nie gotuje w taki sposób, gdyż po odcedzeniu większość wartości spłynie do zlewu wraz z resztą wody 🙁 quinoa jak zresztą ryż,kaszę …) przygotowujemy tak :
Nasiona quinoa pokryte są związkiem chemicznym o gorzkim smaku, zwanym saponiną. Aby pozbyć się goryczki, należy je przed gotowaniem dokładnie opłukać. W tym celu umieszczamy nasiona w sicie o drobnych oczkach i przepłukujemy pod strumieniem zimnej wody, mieszając cały czas palcami. Jeśli zależy nam na wydobyciu charakterystycznego, orzechowego posmaku komosy, możemy pozostawić nasiona do wyschnięcia i przed gotowaniem podprażyć je przez ok. 5 minut na suchej patelni, na średnim ogniu, cały czas mieszając.
Opłukaną komosę/quinoa umieszczamy w rondelku, zalewamy wodą w proporcji 2 części wody na 1 część nasion, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 12 min, aż quinoa WCHŁONIE CAŁĄ WODĘ. Ziarenka powinny stać się lekko przezroczyste, z wyraźnie widocznymi białymi, spiralnymi „ogonkami” (te „ogonki” to kiełki).
Nie odbierz mojego komentarza, proszę, jako pouczania czy wymądrzania się. Chcę tylko pomóc twoim czytelnikom. Pozdrawiam i życzę smacznego. Masz wspaniałe przepisy 🙂