K

Kasza z grillowanymi warzywami i piersią z kurczaka

Dodaj do Ulubionych

Długo nie potrafiłam znaleźć dobrego sposobu na kasze. W sumie kasze to głównie jadałam w krupniku lub z gulaszem. Nie wyobrażałam sobie podać kaszy zamiast ziemniaków, tak bez żadnego sosu. A wszędzie trąbią: “Jedzcie kasze”, “Kasze są zdrowe”. Myślałam “Super, chętnie. Tylko jak? Z czym? Znowu ciężki gulasz? To nie dla mnie…” Ale w końcu odkryłam! Pyszną kaszę z grillowanymi warzywami. Głównym sekretem to sposób przyrządzenia kaszy. Nie wystarczy jej ugotować w wodzie. Aby miała smak i wilgotną konsystencję, należy ją ugotować w małej ilości bulionu warzywnego. Tak, żeby kasza wchłonęła cały bulion. Potem wystarczy ją tylko wymieszać z grillowanymi warzywami, podać z mięskiem i pyszny, zdrowy obiad gotowy 🙂 Kasza ugotowana w ten sposób jest tak dobra, że spokojnie może zastąpić nasze tradycyjne ziemniczaki w drugim daniu i wcale nie musi jej towarzyszyć tłusty, zawiesisty sos.

Składniki (na 2 porcje):

  • 100 g kaszy wiejskiej
  • 1 mała cukinia
  • 4 pieczarki
  • 3 małe ziemniaki
  • 1/4 papryczki chili
  • szklanka bulionu warzywnego ( może być bulion z połowy kostki warzywnej)
  • przyprawa do ziemniaków
  • papryka słodka
  • dwie piersi z kurczaka (lub jedna podwójna)
  • pół szklanki jogurtu naturalnego (kefiru bądź maślanki)
  • ząbek czosnku
  • ulubiona przyprawa do kurczaka (u mnie gyros)
  • odrobina oliwy
  • sos czosnkowy (3 łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczka majonezu, ząbek czosnku, odrobinę pokrojonej papryczki chilli, łyżka posiekanego szczypiorku)

Wykonanie:

Piersi umyć, oczyścić, zalać jogurtem wymieszanym z łyżeczką przyprawy i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Dobrze wymieszać i odstawić na minimum 1h.

Do wrzącego bulionu wrzucić kaszę. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia ok. 20 minut, aż kasza wchłonie bulion.

Uważać, żeby bulion zbytnio nie wyparował. W razie konieczności podlać wodą. Kasza ma być mokra a nie wysuszona.

Ziemniaki i pieczarki obrać (małej i młodej cukinii nie trzeba obierać). Warzywa umyć (pieczarki oczyścić wilgotną szmatką) i pokroić w talarki. Patelnię grillową posmarować lekko pędzelkiem namoczonym w oliwie. Wrzucić warzywa. Grillować około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie posypać warzywa przyprawami, dodać papryczkę chilli pokrojoną w drobną kostkę. Wymieszać i grillować jeszcze z kilka minut. Przełożyć do rondelka z kaszą. Przykryć, aby nie wystygło (lub trzymać na malutkim ogniu).

Piersi wyciągnąć z marynaty, ułożyć na patelni grillowej (można lekko zwilżyć oliwą) i grillować ok. 6 minut z każdej strony. Następnie polać marynatą, obrócić i trzymać jeszcze z minutę.

Wyłożyć na talerze, dodać warzywa z koszą. Posypać koperkiem.

Ja jeszcze mięsko polałam jogurtowym sosem czosnkowym.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz