K

Kasza z grillowanymi warzywami i piersią z kurczaka

Dodaj do Ulubionych

Długo nie potrafiłam znaleźć dobrego sposobu na kasze. W sumie kasze to głównie jadałam w krupniku lub z gulaszem. Nie wyobrażałam sobie podać kaszy zamiast ziemniaków, tak bez żadnego sosu. A wszędzie trąbią: “Jedzcie kasze”, “Kasze są zdrowe”. Myślałam “Super, chętnie. Tylko jak? Z czym? Znowu ciężki gulasz? To nie dla mnie…” Ale w końcu odkryłam! Pyszną kaszę z grillowanymi warzywami. Głównym sekretem to sposób przyrządzenia kaszy. Nie wystarczy jej ugotować w wodzie. Aby miała smak i wilgotną konsystencję, należy ją ugotować w małej ilości bulionu warzywnego. Tak, żeby kasza wchłonęła cały bulion. Potem wystarczy ją tylko wymieszać z grillowanymi warzywami, podać z mięskiem i pyszny, zdrowy obiad gotowy 🙂 Kasza ugotowana w ten sposób jest tak dobra, że spokojnie może zastąpić nasze tradycyjne ziemniczaki w drugim daniu i wcale nie musi jej towarzyszyć tłusty, zawiesisty sos.

Składniki (na 2 porcje):

  • 100 g kaszy wiejskiej
  • 1 mała cukinia
  • 4 pieczarki
  • 3 małe ziemniaki
  • 1/4 papryczki chili
  • szklanka bulionu warzywnego ( może być bulion z połowy kostki warzywnej)
  • przyprawa do ziemniaków
  • papryka słodka
  • dwie piersi z kurczaka (lub jedna podwójna)
  • pół szklanki jogurtu naturalnego (kefiru bądź maślanki)
  • ząbek czosnku
  • ulubiona przyprawa do kurczaka (u mnie gyros)
  • odrobina oliwy
  • sos czosnkowy (3 łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczka majonezu, ząbek czosnku, odrobinę pokrojonej papryczki chilli, łyżka posiekanego szczypiorku)

Wykonanie:

Piersi umyć, oczyścić, zalać jogurtem wymieszanym z łyżeczką przyprawy i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Dobrze wymieszać i odstawić na minimum 1h.

Do wrzącego bulionu wrzucić kaszę. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia ok. 20 minut, aż kasza wchłonie bulion.

Uważać, żeby bulion zbytnio nie wyparował. W razie konieczności podlać wodą. Kasza ma być mokra a nie wysuszona.

Ziemniaki i pieczarki obrać (małej i młodej cukinii nie trzeba obierać). Warzywa umyć (pieczarki oczyścić wilgotną szmatką) i pokroić w talarki. Patelnię grillową posmarować lekko pędzelkiem namoczonym w oliwie. Wrzucić warzywa. Grillować około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie posypać warzywa przyprawami, dodać papryczkę chilli pokrojoną w drobną kostkę. Wymieszać i grillować jeszcze z kilka minut. Przełożyć do rondelka z kaszą. Przykryć, aby nie wystygło (lub trzymać na malutkim ogniu).

Piersi wyciągnąć z marynaty, ułożyć na patelni grillowej (można lekko zwilżyć oliwą) i grillować ok. 6 minut z każdej strony. Następnie polać marynatą, obrócić i trzymać jeszcze z minutę.

Wyłożyć na talerze, dodać warzywa z koszą. Posypać koperkiem.

Ja jeszcze mięsko polałam jogurtowym sosem czosnkowym.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *