B

Budyń jaglany waniliowy z białą czekoladą

Budyń jaglany waniliowy z dodatkiem białej czekolady, przekładany dżemem z czarnej porzeczki. Białej czekolady jest tylko 8 kostek, co daje dwie kostki na porcje 🙂 Budyń aromatyzuję laską wanilii, ale nie używam świeżej tylko korzystam z tych, które siedzą od dawna w moim cukrze waniliowym.

Ponieważ nie miałam żadnych owoców, swój budyń przełożyłam dżemem porzeczkowym. Polecam jednak wiśniowy lub malinowy, jeśli macie wybór, gdyż dżem porzeczkowy fajnie się sprawdza w towarzystwie bardzo słodkich składników, a ten budyń słodki nie jest. Osładza go tylko biała czekolada.

Budyń jaglany miksuje zwykłym blenderem ręcznym, tzw. “żyrafą” i otrzymuję dość gładką konsystencję.

Jeśli zastosujecie się dokładnie do moich wskazówek, nie powinniście mieć problemu z uzyskaniem gładkiego budyniu. Na problemy z miksowaniem wpływa m.in. wcześniejsze prażenie kaszy i gotowanie jej na sypko, i dlatego w przypadku budyniu, nie powinno się w ten sposób kaszy gotować.

Ważne jest również częste mieszanie w trakcie gotowania, co uwalnia skrobię i powoduje, że kasza robi się kleista (co również ułatwia nam uzyskanie gładszej struktury). Budyń jaglany jest dość sycący, dlatego proponuje rozłożyć go na 4 porcje.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz