Prosta sałatka z czerwonej fasoli z dodatkiem pomidora, czerwonej cebuli, kaszy jaglanej, natki pietruszki i bazylii. Zdrowa i wartościowa sałatka wegetariańska. Idealna do pracy, szkoły (można przygotować dzień wcześniej) na drugie śniadanie, lunch lub kolację.
Taka sałatka to też świetny pomysł na wykorzystanie resztek ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej.
Sałatka z czerwonej fasoli, pomidora i kaszy jaglanej
Zdrowa i prosta sałatka z czerwonej fasoli z pomidorem, czerwoną cebulą, kaszą jaglaną, natką pietruszki i bazylią. Wegańska. Bez glutenu.
Składniki:
- 1 puszka 400 ml czerwonej fasoli (odsączona i opłukana)
- 1 duży pomidor, pokrojony w kostkę
- 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w cieniutkie ćwierć plasterki
- 2 łyżki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
- 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
- skórka starta z połowy cytryny (bez białych błonek; cytryna wyszorowana i sparzona)
- 1 łyżka posiekanych listków bazylii
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 łyżka octu z białego wina
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, płatki chilli
Przygotowanie:
- Czerwoną fasolę przełożyć do miski, dodać pomidora, cebulę, kaszę jaglaną, natkę pietruszki, posiekaną bazylię oraz skórkę cytrynową.
- Wlać ocet, oliwę, przyprawić świeżo mielonym pieprzem, solą i płatkami chilli. Wymieszać.