S

Sałatka z kaszy quinoa z pieczoną dynią i marchewką

Dodaj do Ulubionych

Pożywna, sycąca sałatka z kaszy quinoa (komosy ryżowej) z pieczoną dynią i marchewką, wymieszana dressingiem paprykowym z nutą pomarańczy. Do tego pikantne i chrupiące jabłko z rzodkiewką i chilli, marynowane w bardzo zdrowym occie jabłkowym. Wszystko udekorowane ziarenkami granatu i posiekanym szczypiorkiem. Sałatka do zjedzenia na ciepło lub zimno. 

Składniki:

  • 1 mała dynia Hokkaido ok. 1 kg
  • 600 g marchewki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 250 g kaszy quinoa (komosy ryżowej)
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 jabłko
  • 1 papryczka chilli bez pestek
  • 4 rzodkiewki
  • 1/2 granatu
  • garść szczypiorku do dekoracji
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

 

Składniki dressingu paprykowego:

  • 250 g pieczonej czerwonej papryki w zalewie
  • 4 łyżki dowolnej mieszanki orzechów, uprażonych na suchej patelni (np. włoskie, nerkowce, migdały, pistacje)
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawić na 160°C (termoobieg) lub 180°C (grzałka góra-dół).
  2. Dynię Hokkaido umyć. Przekroić w poprzek na pół. Wydrążyć pestki. Pokroić na 1 cm plastry. Każdy plaster przeciąć na pół.
    • 1 mała dynia Hokkaido ok. 1 kg
  3. Marchewki umyć, obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie przeciąć w połowie.
    • 600 g marchewki
  4. Marchewki i dynię wymieszać w misce z oliwą, szczyptą soli i pieprzu. Wyłożyć na blachę do pieczenia. Wstawić do nagrzanego pieca i piec przez ok. 50 minut lub do miękkości warzyw.
    • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
    • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
  5. W międzyczasie ugotować komosę ryżową (kaszę quinoa): Komosę ryżową wypłukać w zimnej wodzie (jeśli się nie pieni, wystarczy tylko raz; w przeciwnym wypadku powtórzyć 2-3 razy). Następnie ziarna przełożyć do rondelka zalać wodą (na 1 część kaszy – 2 części wody) i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy kasza wchłonie całą wodę, przetrzymać jeszcze kilka sekund na ogniu, aby odparować resztę wilgoci. Przełożyć do dużej miski.
    • 250 g kaszy quinoa (komosy ryżowej)
  6. W innej misce wymieszać ocet ze szczyptą soli. Rzodkiewki i jabłko pokroić w bardzo cieniutkie plasterki – najlepiej na szatkownicy do warzyw (mandolinie). Wrzucić do octu. Dodać drobno pokrojone chilli. Wymieszać i wstawić do lodówki.
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • 1 jabłko
    • 4 rzodkiewki
    • 1 papryczka chilli
    • sól morska
  7. Przygotować dressing paprykowy: Pomarańczę sparzyć, wyszorować, z połowy zetrzeć skórkę, a następnie wycisnąć sok. Pieczoną paprykę odsączyć z zalewy. Następnie zmiksować w blenderze na gładką masę razem z uprażonymi orzechami, jogurtem, sokiem z pomarańczy i oliwą. Wmieszać skórkę startą z pomarańczy. Przyprawić szczyptą soli.
    • 1 pomarańcza
    • 250 g pieczonej czerwonej papryki w zalewie
    • 4 łyżki dowolnej mieszanki orzechów, uprażonych na suchej patelni (np. włoskie, nerkowce, migdały, pistacje)
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
  8. Kaszę quinoa wymieszać z upieczonymi warzywami oraz dressingiem paprykowym. Przełożyć na duży półmisek. Na wierzchu rozłożyć sałatkę z rzodkiweki i jabłka. Całość posypać pestkami granatu oraz posiekanym koperkiem.
    • 1/2 granatu
    • garść szczypiorku do dekoracji

 

1salatka-z-kasza-quinoa-z-dynia-i-marchewka-z-dressingiem-z-pomaraczy-i-pieczonej-paprykiSałatka z kaszy quinoa z pieczoną dynią i marchewką

 

 

inspiracja: “Superfood na co dzień” – Jamie Oliver

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz