S

Sałatka z kaszy quinoa z pieczoną dynią i marchewką

Dodaj do Ulubionych

Pożywna, sycąca sałatka z kaszy quinoa (komosy ryżowej) z pieczoną dynią i marchewką, wymieszana dressingiem paprykowym z nutą pomarańczy. Do tego pikantne i chrupiące jabłko z rzodkiewką i chilli, marynowane w bardzo zdrowym occie jabłkowym. Wszystko udekorowane ziarenkami granatu i posiekanym szczypiorkiem. Sałatka do zjedzenia na ciepło lub zimno. 

Składniki:

  • 1 mała dynia Hokkaido ok. 1 kg
  • 600 g marchewki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 250 g kaszy quinoa (komosy ryżowej)
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 jabłko
  • 1 papryczka chilli bez pestek
  • 4 rzodkiewki
  • 1/2 granatu
  • garść szczypiorku do dekoracji
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

 

Składniki dressingu paprykowego:

  • 250 g pieczonej czerwonej papryki w zalewie
  • 4 łyżki dowolnej mieszanki orzechów, uprażonych na suchej patelni (np. włoskie, nerkowce, migdały, pistacje)
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawić na 160°C (termoobieg) lub 180°C (grzałka góra-dół).
  2. Dynię Hokkaido umyć. Przekroić w poprzek na pół. Wydrążyć pestki. Pokroić na 1 cm plastry. Każdy plaster przeciąć na pół.
    • 1 mała dynia Hokkaido ok. 1 kg
  3. Marchewki umyć, obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie przeciąć w połowie.
    • 600 g marchewki
  4. Marchewki i dynię wymieszać w misce z oliwą, szczyptą soli i pieprzu. Wyłożyć na blachę do pieczenia. Wstawić do nagrzanego pieca i piec przez ok. 50 minut lub do miękkości warzyw.
    • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
    • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
  5. W międzyczasie ugotować komosę ryżową (kaszę quinoa): Komosę ryżową wypłukać w zimnej wodzie (jeśli się nie pieni, wystarczy tylko raz; w przeciwnym wypadku powtórzyć 2-3 razy). Następnie ziarna przełożyć do rondelka zalać wodą (na 1 część kaszy – 2 części wody) i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy kasza wchłonie całą wodę, przetrzymać jeszcze kilka sekund na ogniu, aby odparować resztę wilgoci. Przełożyć do dużej miski.
    • 250 g kaszy quinoa (komosy ryżowej)
  6. W innej misce wymieszać ocet ze szczyptą soli. Rzodkiewki i jabłko pokroić w bardzo cieniutkie plasterki – najlepiej na szatkownicy do warzyw (mandolinie). Wrzucić do octu. Dodać drobno pokrojone chilli. Wymieszać i wstawić do lodówki.
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • 1 jabłko
    • 4 rzodkiewki
    • 1 papryczka chilli
    • sól morska
  7. Przygotować dressing paprykowy: Pomarańczę sparzyć, wyszorować, z połowy zetrzeć skórkę, a następnie wycisnąć sok. Pieczoną paprykę odsączyć z zalewy. Następnie zmiksować w blenderze na gładką masę razem z uprażonymi orzechami, jogurtem, sokiem z pomarańczy i oliwą. Wmieszać skórkę startą z pomarańczy. Przyprawić szczyptą soli.
    • 1 pomarańcza
    • 250 g pieczonej czerwonej papryki w zalewie
    • 4 łyżki dowolnej mieszanki orzechów, uprażonych na suchej patelni (np. włoskie, nerkowce, migdały, pistacje)
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
  8. Kaszę quinoa wymieszać z upieczonymi warzywami oraz dressingiem paprykowym. Przełożyć na duży półmisek. Na wierzchu rozłożyć sałatkę z rzodkiweki i jabłka. Całość posypać pestkami granatu oraz posiekanym koperkiem.
    • 1/2 granatu
    • garść szczypiorku do dekoracji

 

1salatka-z-kasza-quinoa-z-dynia-i-marchewka-z-dressingiem-z-pomaraczy-i-pieczonej-paprykiSałatka z kaszy quinoa z pieczoną dynią i marchewką

 

 

inspiracja: “Superfood na co dzień” – Jamie Oliver

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *