Dziczyzna to bardzo zdrowe i naturalne mięso. Nie pochodzi z hodowli, więc nie jest skażone chemią. Zawiera więcej białka i jest chudsze od swoich hodowlanych kuzynów. Ze względu na dość małą popularność, nigdy wcześniej dziczyzna nie gościła na naszych stołach. W ostatnim tygodniu pojawiła się w jednym z popularnych dyskontów “w kropki”, i na dodatek w bardzo dobrej jakości. Nie mogłam oprzeć się pokusie i musiałam spróbować (pomimo, że nie jestem zbyt mięsożerna 🙂 ) Z zakupionego mięsa przygotowałam “Gulasz Strogonow z pieczarkami“, który podałam z kaszą pęczak.
Jakież było moje zaskoczenie, kiedy spróbowałam gotowego dania. Mięso kruche, miękkie, delikatne. Cała potrawa tak pyszna, że nie szło oderwać się od widelca (a jestem bardzooo wybredna, jeżeli chodzi o mięsne dania). Na dodatek “Gulasz Strogonow z dzika z pieczarkami” jest daniem dość prostym w przygotowaniu, wymaga jedynie czasu (marynowanie + duszenie).
Koniecznie spróbujcie!
“Gulasz Strogonow z dzika z pieczarkami” to świetny pomysł na niedzielny obiad w gronie najbliższych.
Składniki gulaszu z dzika:
(4-5 porcji)
- 400 g mięsa z dzika na gulasz
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarna jałowca
- 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1 duża cebula, obrana i pokrojona w pióra
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 ml ulubionego czerwonego wina wytrawnego
- 400 ml wody
- 230 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w ćwiartki
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 150 ml śmietanki 30%
- sól morska i świeżo mielony pieprz
- szczypta cukru
Przygotowanie Gulaszu z dzika:
Marynowanie:
Mięso z dzika opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Włożyć do miski, doprawić solą i pieprzem.
Wlać ocet jabłkowy, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca i przeciśnięte ząbki czosnki.
Wymieszać wszystko tak, aby marynata pokryła mięso.
Przykryć miskę i wstawić do lodówki. Marynować 3 godziny.
Podsmażanie:
W szerokim rondlu rozgrzać olej z masłem. Wrzucić mięso z dzika wraz z całą marynatą.
Smażyć przez 7 minut do zrumienienia mięsa na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Wrzucić cebulę, zmniejszyć ogień do średniego i smażyć kolejne 5 minut.
Duszenie:
Następnie wsypać łyżkę mąki i wlać wino. Wymieszać wszystko (wino dość szybko zgęstnieje). Gdy odparuje połowa wina, wlać 400 ml wody.
Zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez 2 godziny, mieszając od czasu do czasu.
Po dwóch godzinach dodać pieczarki, musztardę, koncentrat pomidorowy i śmietankę.
Przyprawić solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu.
Gotować jeszcze przez 10 minut.
Spróbować i w razie potrzeby ponownie przyprawić solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.
Podawać z kaszą pęczak, kaszą jęczmienną lub ryżem.
Smacznego!
Znalazłem w zamrażarce zakupiony dość dawno ☺️ udziec i gulasz z jelenia. Robiłem powyższy przepis z podwójnej porcji, co okazało się fajne bo wykorzystałem też całe opakowanie pieczarek ?. Gulasz wyszedł bomba, pyszny, nie mogłem oderwać się od kosztowania ?. Super przepis, polecam ???.