Zupę pomidorową lubi chyba większość dzieci. Moja córcia gdyby mogła, każdego dnia jadłaby tylko tę zupkę. Niestety najczęściej zupę pomidorową robi się na rosole, szczególnie tę tradycyjną i to w obecności makaronu (najczęściej bez zielonej natki pietruszki, bo przecież ona dzieci “gryzie”, i w oczy i w język :)).
Postanowiłam zatem zrobić zdrowszą wersję zupy pomidorowej i przemycić tam trochę warzyw, ziół oraz kaszę jaglaną. Zrezygnowałam również z wywaru drobiowego.
Stworzyłam wegetariańską zupę pomidorową z fasolką szparagową (zieloną i żółtą), z dodatkiem marchewki, selera naciowego i ziemniaczków. Zupę przyprawiam tymiankiem, oregano, słodką papryką i świeżą bazylią. Na końcu każdy talerz gorącej zupy pomidorowej dekoruję świeżymi listkami bazylii i kleksem chudej, słodkiej śmietanki.
Porcje dla dorosłych dodatkowo oprószam świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz mielonymi płatkami chilli. Ku mojemu zdziwieniu córcia zajada się zupką i potrafi zjeść cały, wielki talerz. Oczywiście nie mówię jej, że na obiad jest “zupa pomidorowa” (bo wtedy byłby wielki bunt), ale że będziemy jeść “zupkę z fasolki” 🙂
Zupa pomidorowa z fasolką szparagową
Zupa pomidorowa z fasolką szparagową, kaszą jaglaną, z dodatkiem marchewki, selera naciowego, ziół i ziemniaków. Bez wywaru drobiowego. Idealna dla dzieci.
Składniki zupy pomidorowej z fasolką:
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 duża szalotka, obrana i posiekana w drobną kostkę
- 1 duża marchewka, obrana i posiekana w drobną 5 mm kostkę
- 1 gałązka selera naciowego, posiekana w drobną 5 mm kostkę
- 1 duży ząbek czosnku lub dwa małe, obrane i posiekane w drobną kostkę
- 1 średni ziemiak, obrany i pokrojony w 1 cm kostkę
- 300 g fasolki szparagowej, pokrojonej w 1 cm kawałki
- 1 x 400 g puszka pomidorów bez skóry * + zimna woda
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- słodka śmietanka 18% (ew. 30%) do dekoracji
Przyprawy:
- 1 łyżeczka listków świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 mały listek laurowy
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 czubata łyżka posiekanych listków świeżej bazylii
- świeżo mielony czarny pieprz, płatki chilli
Przygotowanie zupy pomidorowej z fasolką:
- W garnku o grubym dnie rozpuścić masło klarowane. Wrzucić drobno posiekaną szalotkę, marchewkę i seler naciowy. Dodać szczyptę soli i listki świeżego tymianku. Wszystko dusić na małym ogniu przez ok. 8 minut.
- Dodać czosnek i cały czas mieszając, smażyć przez 1 minutę.
- Zwiększyć gaz do średniego, wrzucić ziemniaki oraz fasolkę. Smażyć 4-5 minut często mieszając.
- Wlać puszkę pomidorów oraz odmierzone 2 puszki zimnej wody.
- Wsypać suszone oregano (rozetrzeć między dłońmi nad garnkiem), słodką paprykę, listek laurowy, cynamon, cukier trzcinowy, sól oraz opłukaną kaszę jaglaną.
- Gotować do miękkości warzyw, ok. 25 - 40 minut (młode warzywa ugotują się szybciej). Usunąć listek laurowy. Łyżką wyłowić szklankę warzyw (najczęściej wyławiam wszystkie pomidory w skórce, jeśli takowych używam) i przełożyć do wysokiego naczynia. Zmiksować blenderem na gładko i wlać ponownie do garnka z zupą.
- Wsypać posiekane listki bazylii. Wymieszać, spróbować i ewentualnie doprawić solą. Jeśli zupa jest zbyt kwaśna doprawić odrobiną cukru trzcinowego.
- Przelać na talerze, udekorować kleksem słodkiej śmietanki i listkami bazylii. Dorosłym dodatkowo oprószyć zupę świeżo mielonym czarnym pieprzem i mielonymi płatkami chilli.
Ciekawy przepis :). Moje dziecko też uwielbia zupę pomidorową :). Mógłby ją jeść codziennie.
Biorę cały talerz 😀
Nietypowe połączenie. Podoba mi się. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂