Back to home
.
Kategoria

Ciasta z owocami

Liczba przepisów: 53
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Przepisów na ciasta drożdżowe jest mnóstwo. W zależności od ilości użytych składników takich jak jaja, tłuszcz, cukier otrzymujemy ciasta mniej lub bardziej luksusowe, a tym samym mniej lub bardziej kaloryczne. Poniższy przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką jest przepisem ubogim w tłuszcz (tylko 30 g do ciasta – na 0.5 kg mąki i…
Czytaj przepis
Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kruszonką
Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kruszonką

Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kruszonką

Zapach lata wczesną wiosną… Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kruszonką. Delikatne, miękkie w środku, ale z chrupiącą, lekko słodką kruszonką. Nadziane kwaśnymi owocami leśnymi. O tej porze użyłam mrożonych, ale w sezonie świetnie sprawdzą się świeże. Ktoś ma ochotę ?
Czytaj przepis
Czekoladowe ciasto bananowe z żurawiną
Czekoladowe ciasto bananowe z żurawiną

Czekoladowe ciasto bananowe z żurawiną

Czekoladowe ciasto bananowe z żurawiną powstało dzięki jednej z czytelniczek bloga, która zainspirowała mnie do zrobienia wersji Ciasta Bananowego z kakaem (dzięki Gosia ;) ). Jako, że miałam w domu tylko 2 dojrzałe banany zrobiłam wersję na mniejszą formę. Dodatkowo dorzuciłam świeżą żurawinę, która akurat pozostała po świętach. Możecie ją pominąć, jeśli jej nie macie. Gdybyście chcieli…
Czytaj przepis
Tarta gruszkowo-pomarańczowa
Tarta gruszkowo-pomarańczowa

Tarta gruszkowo-pomarańczowa

Obdarowana koszem soczystych gruszek, postanowiłam upiec chrupiącą Tartę gruszkowo-pomarańczową. Tarta składa się z ciasta kruchego, czekoladowej warstwy z gorzkiej czekolady dla przełamania smaku oraz pysznego nadzienia powstałego z gruszek ugotowanych w soku z pomarańczy z laską wanilii. Ugotowane gruszki miksuje się blenderem i przeciska przez sito, a następnie miksuje z jajami i śmietaną. Dla wzmocnienia…
Czytaj przepis
Lawendowe Sconsy z brzoskwinią i karmelizowanymi jabłkami

Lawendowe Sconsy z brzoskwinią i karmelizowanymi jabłkami

Sconsy (tzw. scones) już dawno zakradły się do naszej kuchni. Są to proste i szybkie w przygotowaniu bułeczki, idealne na śniadanie. Robi je się dość łatwo, bez użycia miksera. Wystarczy tylko wymieszać suche składniki, dodać mokre, zagnieść delikatnie ręką i uformować. Po 15 minutach spędzonych w nagrzanym piecu, otrzymujemy świeże, pachnące i chrupiące bułeczki. Smak…
Czytaj przepis
Proste ciasto z agrestem i migdałami

Proste ciasto z agrestem i migdałami

Proste ciasto z agrestem i migdałami. Ciasto szybkie do przygotowania. Świetne w sezonie na agrest. Delikatne, miękkie o lekkim posmaku cytrynowym. Koniecznie wypróbujcie! U mnie 3/4 ciasta znikło zaraz po upieczeniu :)
Czytaj przepis
Ciasto z agrestem i kokosem
Ciasto z agrestem i kokosem

Ciasto z agrestem i kokosem

Delikatne i mięciutkie Ciasto z agrestem i kokosem. Dzięki obecności sporej ilości wiórków kokosowych w samym cieście, otrzymujemy wypiek wyjątkowo wilgotny. Użyty agrest do ciasta jest bardzo kwaśny, ale w cieście idealnie komponuje się z delikatną słodyczą ciasta i słodką posypką kokosową. Połączenie kokosu z agrestem jest bardzo udane. Ciasto ma tak przyjemną i mięciutką konsystencję,…
Czytaj przepis
Proste ciasto ucierane z truskawkami
Proste ciasto ucierane z truskawkami

Proste ciasto ucierane z truskawkami

Polskie truskawki już się pojawiły, więc jeśli macie ochotę na ciasto z truskawkami, to polecam właśnie to: Proste ciasto ucierane z truskawkami z delikatną nutą cytrynową i makiem. Ciasto jest delikatne, wilgotne, puszyste i nie traci na tym w kolejnych dniach. Spróbujcie koniecznie! Ciasto jest dość wysokie na formę jaką użyłam, dlatego poniższy przepis świetnie…
Czytaj przepis
Prosty sernik z borówkami
Prosty sernik z borówkami

Prosty sernik z borówkami

Po ostatnim pysznym i prostym Serniku z malinami z lekkim posmakiem cytrynowym przyszła kolej na równie udany i prosty Sernik z borówkami z nutą pomarańczową. Oba serniki możecie upiec wykorzystując jedno wiaderko sera :) Te serniki to w chwili obecnej nasze ulubione ciasta. Robi się je szybciutko, smakują wybornie, no i są w miarę lekkie w…
Czytaj przepis
Sernik z malinami
Sernik z malinami

Sernik z malinami

Prosty, łatwy i szybki do przygotowania delikatny Sernik z malinami z lekkim posmakiem cytrynowym. Kwaskowe maliny oraz skórka z cytryny świetnie kontrastują ze słodyczą sernika. Polecam również pyszny Sernik z borówkami!
Czytaj przepis
Ciasto marchewkowe najlepsze
Ciasto marchewkowe najlepsze

Ciasto marchewkowe najlepsze

Pyszne i zdrowe ciasto marchewkowe z ananasem, przekładane delikatnym i lekkim kremem z serków śmietankowych oraz kawałkami ananasa (ananas w cieście i na kremie). Ciasto z nutą cynamonu, z orzechami włoskimi, oprószone kakaem. Marchewki absolutnie nie czuć. Jej dodatek wraz ananasem nadaje ciastu wilgotności. Ciasto marchewkowe świetne samo, jak również w formie tortu, czyli z…
Czytaj przepis
Mandarynkowe ciasto świąteczne
Mandarynkowe ciasto świąteczne

Mandarynkowe ciasto świąteczne

Mandarynkowe ciasto świąteczne to ciasto z dodatkiem serka ricotta, soku i skórki startej z mandarynek, ozdobione karmelizowanymi plasterkami tychże owoców. A to wszystko polane mandarynkowym karmelem z delikatnym posmakiem anyżu. Ciasto jest wilgotne i zbite. Przypomina sernik. Karmelizowane owoce mają lekki smak goryczki, która idealnie komponuje się z resztą ciasta. Ciasto mandarynkowe ma jednak dwie wady:…
Czytaj przepis
Odwrócone ciasto z ananasem

Odwrócone ciasto z ananasem

Odwrócone ciasto z ananasem to sposób na wykorzystanie świeżego i dojrzałego ananasa. Pokrojonego w kostkę ananasa wykładamy na dno formy, którą wcześniej smarujemy roztopionym masłem z cukrem brązowym (podczas pieczenia cukier się skarmelizuje i stworzy błyszczącą, lekko chrupiącą skorupkę). Na to wylewamy ciasto, które przygotujemy bez użycia miksera.
Czytaj przepis
Najlepsze ciasto ucierane – cytrynowe z makiem i porzeczkami – Puszyste i wilgotne

Najlepsze ciasto ucierane – cytrynowe z makiem i porzeczkami – Puszyste i wilgotne

Przepisów na ciasta ucierane jest mnóstwo. Ja odkryłam przepis na najlepsze ciasto ucierane z dodatkiem maślanki, dzięki której ciasto wychodzi wyjątkowo puszyste i wilgotne, nawet po 2-óch dniach. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek cytryny, maku i porzeczek oraz delikatnej lukrowej polewy dodaje ciastu sporego uroku i smaku. Patrząc na nie, aż chce się…
Czytaj przepis
Sernik na zimno z jagodami i malinami
Sernik na zimno z jagodami i malinami

Sernik na zimno z jagodami i malinami

Sezon na owoce w pełni, więc korzystajmy z nich póki możemy. Dzisiaj proponuję Wam pyszny deser bez pieczenia – Sernik na zimno z jagodami i malinami. Idealny na lato. Wymaga tylko dłuższego chłodzenia w lodówce.
Czytaj przepis
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Wyznaję zasadę: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Poznaję tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam non stop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Kategorie
Reklamy