Sezon na owoce w pełni, więc korzystajmy z nich póki możemy. Dzisiaj proponuję Wam pyszny deser bez pieczenia – Sernik na zimno z jagodami i malinami. Idealny na lato. Wymaga tylko dłuższego chłodzenia w lodówce.
Składniki:
- 700 g serka homogenizowanego (użyłam Danio o smaku waniliowym)
- 250 g śmietanki kremówki 30 % lub 36 %
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 czubate łyżki żelatyny
- 200 g malin + 200 g jagód
- okrągłe biszkopty
- 1 galaretka o smaku owoców leśnych
Przygotowanie:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami.
Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo serek. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (około 1/4 szklanki). Ostudzić, ale ma zostać ciepła (nie gorąca). Łyżeczkę masy serowej dodać do żelatyny i wymieszać do połączenia. Następnie całą zawartość wlewać powoli do masy serowej, miksując na najwyższych obrotach. Jak tylko rozmiksujemy żelatynę przerwać miksowanie.
Masę wyłożyć na spód z biszkoptów. Powbijać umyte i osuszone maliny otworem do góry. Ciasto włożyć do lodówki do stężenia.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, w ilości mniejszej niż podano na opakowaniu (ja rozpuściłam w 400 ml, podczas gdy na opakowaniu zalecano 500 ml).
Zostawić do ostudzenia. Gdy będzie zimna i zacznie tężeć (czyli będzie gęsta, ale nie jeszcze galaretowata) wylać delikatnie na ciasto posypane wcześniej jagodami. Sernik włożyć do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc).
źródło: Na podstawie przepisu Dorotus
Mmm, musiał smakować bajecznie 🙂
Był pyszny 🙂