S

Sernik na zimno z jagodami i malinami

Dodaj do Ulubionych

Sezon na owoce w pełni, więc korzystajmy z nich póki możemy. Dzisiaj proponuję Wam pyszny deser bez pieczenia – Sernik na zimno z jagodami i malinami. Idealny na lato. Wymaga tylko dłuższego chłodzenia w lodówce.

Składniki:

  • 700 g serka homogenizowanego (użyłam Danio o smaku waniliowym)
  • 250 g śmietanki kremówki 30 % lub 36 %
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • 200 g malin + 200 g jagód
  • okrągłe biszkopty
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych

 

Przygotowanie:

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami.
Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo serek. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (około 1/4 szklanki). Ostudzić, ale ma zostać ciepła (nie gorąca). Łyżeczkę masy serowej dodać do żelatyny i wymieszać do połączenia. Następnie całą zawartość wlewać powoli do masy serowej, miksując na najwyższych obrotach. Jak tylko rozmiksujemy żelatynę przerwać miksowanie.

Masę wyłożyć na spód z biszkoptów. Powbijać umyte i osuszone maliny otworem do góry. Ciasto włożyć do lodówki do stężenia.

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, w ilości mniejszej niż podano na opakowaniu (ja rozpuściłam w 400 ml, podczas gdy na opakowaniu zalecano 500 ml).

Zostawić do ostudzenia. Gdy będzie zimna i zacznie tężeć (czyli będzie gęsta, ale nie jeszcze galaretowata) wylać delikatnie na ciasto posypane wcześniej jagodami. Sernik włożyć do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc).

sernik-na-zimno-bez-pieczenia-na-serkach-homogenizowanych-z-malinami-i-jagodami3pźródło: Na podstawie przepisu Dorotus

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz