Pyszne muffinki z gruszkami, posypane chrupiącą granolą to kolejna propozycja z mojej ulubionej książki Gordona Ramsay’a “Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking”. Jak większość przepisów Gordona, również i ten okazał się trafiony. Chrupiąca granola świetnie komponuje się z wilgotnym środkiem babeczek.
Składniki:
- 100 g roztopionego masła
- 2 jaja
- 250 ml mleka
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 125 g cukru trzcinowego nierafinowanego drobnego (np. muscovado) – użyłam dry demerara
- 2 nieduże dojrzałe gruszki
- garść chrupiącej granoli (użyłam Crunchy Naturalne)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół).
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Jaja roztrzepać, dodać mleko. Wlać roztopione masło i dobrze wymieszać.
Do dużej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cynamon, szczyptę soli. Wmieszać cukier.
Do miski z mąką wlać płynne składniki. Wymieszać łyżką.
Gotowe ciasto przełożyć do formy muffinkowej (do 2/3 wysokości każdej foremki).
Posypać granolą.
Wstawić do piekarnika i piec 25-30 minut. Muffinki będą gotowe, kiedy patyczek włożony w środek muffinki wyjdzie suchy.
Wyjąć z pieca, odczekać 5 minut, a następnie można muffinki serwować na ciepło lub przełożyć na kratkę i tam je ostudzić.
Przechowywać szczelnie zamknięte.
Jadłam muffinki wg przepisu gordona sa prze pyszne
Chcę sobie kupić tę książkę 🙂
Muffinki prezentują się wspaniale 🙂
Dziękuję 🙂
A książkę polecam. Ja mam wersję oryginalną, po angielsku 🙂