M

Muffinki z gruszką i chrupiącą granolą

Dodaj do Ulubionych

Pyszne muffinki z gruszkami, posypane chrupiącą granolą to kolejna propozycja z mojej ulubionej książki Gordona Ramsay’a “Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking”. Jak większość przepisów Gordona, również i ten okazał się trafiony. Chrupiąca granola świetnie komponuje się z wilgotnym środkiem babeczek.

Składniki:

  • 100 g roztopionego masła
  • 2 jaja
  • 250 ml mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 125 g cukru trzcinowego nierafinowanego drobnego (np. muscovado) – użyłam dry demerara
  • 2 nieduże dojrzałe gruszki
  • garść chrupiącej granoli (użyłam Crunchy Naturalne)

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół).
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę.

Jaja roztrzepać, dodać mleko. Wlać roztopione masło i dobrze wymieszać.
Do dużej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cynamon, szczyptę soli. Wmieszać cukier.

Do miski z mąką wlać płynne składniki. Wymieszać łyżką.
Gotowe ciasto przełożyć do formy muffinkowej (do 2/3 wysokości każdej foremki).
Posypać granolą.
Wstawić do piekarnika i piec 25-30 minut. Muffinki będą gotowe, kiedy patyczek włożony w środek muffinki wyjdzie suchy.
Wyjąć z pieca, odczekać 5 minut, a następnie można muffinki serwować na ciepło lub przełożyć na kratkę i tam je ostudzić.
Przechowywać szczelnie zamknięte.

 

muffinki-z-gruszka-z-chrupiaca-posypka-pear-and-crunchy-granola-muffins---gordon-ramsay

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz