C

Crumble truskawkowo-rabarbarowe, czyli deser owocowy pod kruszonką z płatków owsianych

Dodaj do Ulubionych

Sezon na rabarbar i truskawki powoli się zaczyna. Ja proponuje kolejny zdrowy deser z rabarbarem i truskawkami w roli głównej. Crumble truskawkowo-rabarbarowe to prosty deser, łatwy do przygotowania i nie wymaga użycia miksera. Świetny na ciepło, jak i na zimno. Zasmakował wszystkim, którzy próbowali, włącznie z moją dwuletnią córcią 🙂 Polecam spróbować!

Składniki nadzienia:

  • 450 g truskawek umytych i pokrojonych na kawałki
  • 450 g rabarbaru obranego i pokrojonego na 1cm kawałki
  • 1/3 do 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (najlepiej domowego)

 

Składniki posypki:

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół).

W naczyniu do zapiekania (u mnie ceramiczna forma o wymiarach 30 cm x 20 cm) wymieszać pokrojone na kawałki truskawki i rabarbar. Polać miodem (w zależności od kwaskowatości owoców oraz własnych preferencji wlewamy 1/3 szklanki lub 1/2 szklanki miodu). Dodać ekstrakt waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.

W misce wymieszać mąkę pszenną, płatki owsiane, cukier, sól. Dodać jogurt oraz roztopione masło. Ponownie wszystko wymieszać łyżką lub ręką.
Gotową kruszonkę wyłożyć na owoce.

Piec około 35-40 minut do zarumienienia kruszonki.
Podawać na ciepło lub na zimno. Świetne z gałką lodów 🙂

 

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (1 głosów) 1 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *