Sezon na rabarbar i truskawki powoli się zaczyna. Ja proponuje kolejny zdrowy deser z rabarbarem i truskawkami w roli głównej. Crumble truskawkowo-rabarbarowe to prosty deser, łatwy do przygotowania i nie wymaga użycia miksera. Świetny na ciepło, jak i na zimno. Zasmakował wszystkim, którzy próbowali, włącznie z moją dwuletnią córcią 🙂 Polecam spróbować!
Składniki nadzienia:
- 450 g truskawek umytych i pokrojonych na kawałki
- 450 g rabarbaru obranego i pokrojonego na 1cm kawałki
- 1/3 do 1/2 szklanki płynnego miodu
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (najlepiej domowego)
Składniki posypki:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego (demerara)
- 1/4 łyżeczki soli waniliowej lub zwykłej
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 4 łyżki roztopionego masła
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół).
W naczyniu do zapiekania (u mnie ceramiczna forma o wymiarach 30 cm x 20 cm) wymieszać pokrojone na kawałki truskawki i rabarbar. Polać miodem (w zależności od kwaskowatości owoców oraz własnych preferencji wlewamy 1/3 szklanki lub 1/2 szklanki miodu). Dodać ekstrakt waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
W misce wymieszać mąkę pszenną, płatki owsiane, cukier, sól. Dodać jogurt oraz roztopione masło. Ponownie wszystko wymieszać łyżką lub ręką.
Gotową kruszonkę wyłożyć na owoce.
Piec około 35-40 minut do zarumienienia kruszonki.
Podawać na ciepło lub na zimno. Świetne z gałką lodów 🙂