C

Crumble truskawkowo-rabarbarowe, czyli deser owocowy pod kruszonką z płatków owsianych

Dodaj do Ulubionych

Sezon na rabarbar i truskawki powoli się zaczyna. Ja proponuje kolejny zdrowy deser z rabarbarem i truskawkami w roli głównej. Crumble truskawkowo-rabarbarowe to prosty deser, łatwy do przygotowania i nie wymaga użycia miksera. Świetny na ciepło, jak i na zimno. Zasmakował wszystkim, którzy próbowali, włącznie z moją dwuletnią córcią 🙂 Polecam spróbować!

Składniki nadzienia:

  • 450 g truskawek umytych i pokrojonych na kawałki
  • 450 g rabarbaru obranego i pokrojonego na 1cm kawałki
  • 1/3 do 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (najlepiej domowego)

 

Składniki posypki:

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół).

W naczyniu do zapiekania (u mnie ceramiczna forma o wymiarach 30 cm x 20 cm) wymieszać pokrojone na kawałki truskawki i rabarbar. Polać miodem (w zależności od kwaskowatości owoców oraz własnych preferencji wlewamy 1/3 szklanki lub 1/2 szklanki miodu). Dodać ekstrakt waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.

W misce wymieszać mąkę pszenną, płatki owsiane, cukier, sól. Dodać jogurt oraz roztopione masło. Ponownie wszystko wymieszać łyżką lub ręką.
Gotową kruszonkę wyłożyć na owoce.

Piec około 35-40 minut do zarumienienia kruszonki.
Podawać na ciepło lub na zimno. Świetne z gałką lodów 🙂

 

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (1 głosów) 1 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz