M

Misiankowa szarlotka z jabłkami

Dodaj do Ulubionych

Moja pierwsza szarlotka, jaką piekłam. Ogólnie nigdy nie lubiłam ciast z jabłkami. Wyjątek stanowiły te, które jada się na ciepło. Dlatego skusiłam się na ten przepis. “Misiankowa szarlotka” najlepsza jest zaraz po upieczeniu. Z gałką lodów waniliowych… Pycha 🙂 Do szarlotki użyłam jabłek antonówek. Ponoć najlepiej tutaj pasują. Dla mnie troszkę kwaśne, dlatego następnym razem spróbuję z inną odmianą jabłek. Szarlotka najlepsza jest w dniu pieczenia, choć mi na drugi dzień również smakowała. Przepis pojawił się w dodatku kulinarnym Gazety Wyborczej.

Ciasto kruche:

  • 200 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 białko (do posmarowania)

Nadzienie:

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • cukier
  • skórka otarta z 1 cytryny

Przygotowanie:
Obrane jabłka, przekrojone na połówki i oczyszczone z gniazd nasiennych włóż do miski. Zasyp cukrem (ilość wg smaku), cukrem waniliowym, cynamonem. Dodaj skórkę z cytryny. Wymieszaj i odstaw na 2 godziny, następnie odsącz z soku.

Mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier, żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Zagnieć, wyrób, uformuj kulę. Owiń folią spożywczą i włóż na 2 godziny do lodówki.

Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Jedną rozwałkuj, wyłóż nią dno i boki formy na tartę o średnicy 25 cm. Posmaruj roztrzepanym białkiem, ponakłuwaj widelcem. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 160ºC prze ok. 15minut.

Na podpieczonym cieście ułóż jabłka i przykryj drugą częścią rozwałkowanego wcześniej ciasta. Posmaruj białkiem.
Piecz jeszcze przez 60 minut w temperaturze 160ºC (ja używam najczęściej funkcji termoobiegu, w związku z czym muszę skracać czas pieczenia – piekłam 50 minut, ale następnym razem spróbuje jeszcze krócej, bo po tym czasie z jabłek zrobił się mus 🙂 )

Podawać na ciepło, posypane cukrem pudrem z gałką lodów waniliowych (zamiast lodów świetnie pasuje również bita śmietana.

 

 

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *