C

Cytrynowy sernik z lemon curd

Cytrynowy sernik z lemon curd
Dodaj do Ulubionych

Cytrynowy sernik z lemon curd to pyszny i orzeźwiający, wiosenny sernik cytrynowy z niebiańskim kremem cytrynowym Lemon Curd. Świetny na nadchodzące Święta Wielkanocne. Idealny na letnie imprezy. Jeśli lemon curd przypadł Wam do gustu, to polecam “Ciasto cytrynowe z lemon curd i bitą śmietaną – bez miksera“. Inne przepisy na serniki znajdziecie tutaj.

Cytrynowy sernik z lemon curd – Składniki:

  • 180 g – 210 g ciasteczek wielozbożowych, owsianych lub digestive (dobrej jakości)
  • 50 g masła lub 4 łyżki masła roztopionego
  • 500 g sera z wiaderka (cream cheese)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (z 1-2 cytryn)
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny (z 1-2 cytryn)
  • 2 duże jaja
  • 1 Lemon Curd (przepis i składniki poniżej)

 

Składniki Lemon Curd:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (z 2-3 cytryn)
  • 2 duże jaja
  • 30 g masła

 

Cytrynowy sernik z lemon curd – Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół).

Ciasteczka zmiksuj w blenderze, dodaj roztopione masło. Wymieszaj.
Formę o średnicy 20-23 cm wyłóż masą z ciastek, dobrze ugnieć i odstaw.

Zmiksuj na gładką masę ser z cukrem, sokiem i skórką z cytryny, zgarniając łopatką pozostałości na ściankach naczynia. Następnie nie przerywając ucierania, dodaj jaja w ostępie ok. 20 sekundowym. Gotową masę przelej na spód ciasteczkowy.
Piecz ok. 40 minut.

W między czasie przygotuj Lemon Curd. Krem ten należy przygotować przed końcem pieczenia sernika, gdyż jeszcze ciepły wylewa się na gorący sernik, wyjęty z pieca.

Przygotowanie Lemon Curd:

Krótko zmiksuj jaja, cukier i sok z cytryny – tak żeby nie napowietrzyć masy (polewa wówczas wyjdzie matowa, a nie błyszcząca).

Następnie przelej wszystko do rondelka z grubym dnem i cały czas mieszając, gotuj na średnim ogniu 3-7 minut, aż masa zgęstnieje a krem zacznie delikatnie parować, ale nie bulgotać (jeśli chcesz uzyskać błyszczącą polewę, nie korzystaj z ubijaczki – mieszaj wszystko łyżką). Jeśli masz odpowiedni termometr, to krem powinien wskazywać ok. 175°F (79.44 °C). Zdejmij krem z ognia, dodaj masło i mieszaj, aż masło się rozpuści.

Jeśli Wam powstaną grudki, to krem należy przetrzeć przez sito.

Gotowy ciepły krem wylać na gorący sernik. Cytrynowy sernik z lemon curd zostawić do ostudzenia. Przechowywać w lodówce.

 

 

 

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (1 głosów) 1 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *