C

Cytrynowy sernik z lemon curd

Cytrynowy sernik z lemon curd
Dodaj do Ulubionych

Cytrynowy sernik z lemon curd to pyszny i orzeźwiający, wiosenny sernik cytrynowy z niebiańskim kremem cytrynowym Lemon Curd. Świetny na nadchodzące Święta Wielkanocne. Idealny na letnie imprezy. Jeśli lemon curd przypadł Wam do gustu, to polecam “Ciasto cytrynowe z lemon curd i bitą śmietaną – bez miksera“. Inne przepisy na serniki znajdziecie tutaj.

Cytrynowy sernik z lemon curd – Składniki:

  • 180 g – 210 g ciasteczek wielozbożowych, owsianych lub digestive (dobrej jakości)
  • 50 g masła lub 4 łyżki masła roztopionego
  • 500 g sera z wiaderka (cream cheese)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (z 1-2 cytryn)
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny (z 1-2 cytryn)
  • 2 duże jaja
  • 1 Lemon Curd (przepis i składniki poniżej)

 

Składniki Lemon Curd:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (z 2-3 cytryn)
  • 2 duże jaja
  • 30 g masła

 

Cytrynowy sernik z lemon curd – Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół).

Ciasteczka zmiksuj w blenderze, dodaj roztopione masło. Wymieszaj.
Formę o średnicy 20-23 cm wyłóż masą z ciastek, dobrze ugnieć i odstaw.

Zmiksuj na gładką masę ser z cukrem, sokiem i skórką z cytryny, zgarniając łopatką pozostałości na ściankach naczynia. Następnie nie przerywając ucierania, dodaj jaja w ostępie ok. 20 sekundowym. Gotową masę przelej na spód ciasteczkowy.
Piecz ok. 40 minut.

W między czasie przygotuj Lemon Curd. Krem ten należy przygotować przed końcem pieczenia sernika, gdyż jeszcze ciepły wylewa się na gorący sernik, wyjęty z pieca.

Przygotowanie Lemon Curd:

Krótko zmiksuj jaja, cukier i sok z cytryny – tak żeby nie napowietrzyć masy (polewa wówczas wyjdzie matowa, a nie błyszcząca).

Następnie przelej wszystko do rondelka z grubym dnem i cały czas mieszając, gotuj na średnim ogniu 3-7 minut, aż masa zgęstnieje a krem zacznie delikatnie parować, ale nie bulgotać (jeśli chcesz uzyskać błyszczącą polewę, nie korzystaj z ubijaczki – mieszaj wszystko łyżką). Jeśli masz odpowiedni termometr, to krem powinien wskazywać ok. 175°F (79.44 °C). Zdejmij krem z ognia, dodaj masło i mieszaj, aż masło się rozpuści.

Jeśli Wam powstaną grudki, to krem należy przetrzeć przez sito.

Gotowy ciepły krem wylać na gorący sernik. Cytrynowy sernik z lemon curd zostawić do ostudzenia. Przechowywać w lodówce.

 

 

 

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (1 głosów) 1 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz