O

Odwrócone ciasto z ananasem

Dodaj do Ulubionych

Odwrócone ciasto z ananasem to sposób na wykorzystanie świeżego i dojrzałego ananasa. Pokrojonego w kostkę ananasa wykładamy na dno formy, którą wcześniej smarujemy roztopionym masłem z cukrem brązowym (podczas pieczenia cukier się skarmelizuje i stworzy błyszczącą, lekko chrupiącą skorupkę). Na to wylewamy ciasto, które przygotujemy bez użycia miksera.

Odwrócone ciasto z ananasem – Składniki:

  • 100 g masła
  • 80 g cukru brązowego
  • ok. 380 g świeżego ananasa pokrojonego w kostkę (z jednego mniejszego ananasa)
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka maku
  • 0.5 łyżeczki soli waniliowej lub zwykłej
  • 2 jaja
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego domowej roboty
  • masło do wysmarowania formy

 

Odwrócone ciasto z ananasem – Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół).
Spód okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem (papier wypuścić pod obręczą) a boki posmarować odrobiną masła.

Z odmierzonego 100 g masła odjąć 2 łyżki. Rozpuścić je na patelni, po czym dodać 80 g cukru brązowego. Wymieszać. Całość wyłożyć na dno formy.
Pozostałą ilość masła rozpuścić i ostudzić (ale ma być płynne, gdy będziemy je dodawać do ciasta).
Na cukrze z masłem poukładać ananasa w kostce.

W jednej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą waniliową, makiem.
W drugiej misce rozbełtać widelcem jaja, wymieszać z mlekiem, ekstraktem waniliowym i rozpuszczonym i ostudzonym masłem.

Do mokrych składników wsypać suche i wszystko wymieszać łyżką. Gotowe ciasto wylać do formy na kostki ananasa.
Piec ok. 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Wyciągnąć z pieca, odczekać z parę minut, a następnie wyłożyć ciasto na talerz odwracając je do góry nogami.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz