Odwrócone ciasto z ananasem to sposób na wykorzystanie świeżego i dojrzałego ananasa. Pokrojonego w kostkę ananasa wykładamy na dno formy, którą wcześniej smarujemy roztopionym masłem z cukrem brązowym (podczas pieczenia cukier się skarmelizuje i stworzy błyszczącą, lekko chrupiącą skorupkę). Na to wylewamy ciasto, które przygotujemy bez użycia miksera.
Odwrócone ciasto z ananasem – Składniki:
- 100 g masła
- 80 g cukru brązowego
- ok. 380 g świeżego ananasa pokrojonego w kostkę (z jednego mniejszego ananasa)
- 240 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 1 łyżka maku
- 0.5 łyżeczki soli waniliowej lub zwykłej
- 2 jaja
- 125 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego domowej roboty
- masło do wysmarowania formy
Odwrócone ciasto z ananasem – Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół).
Spód okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem (papier wypuścić pod obręczą) a boki posmarować odrobiną masła.
Z odmierzonego 100 g masła odjąć 2 łyżki. Rozpuścić je na patelni, po czym dodać 80 g cukru brązowego. Wymieszać. Całość wyłożyć na dno formy.
Pozostałą ilość masła rozpuścić i ostudzić (ale ma być płynne, gdy będziemy je dodawać do ciasta).
Na cukrze z masłem poukładać ananasa w kostce.
W jednej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą waniliową, makiem.
W drugiej misce rozbełtać widelcem jaja, wymieszać z mlekiem, ekstraktem waniliowym i rozpuszczonym i ostudzonym masłem.
Do mokrych składników wsypać suche i wszystko wymieszać łyżką. Gotowe ciasto wylać do formy na kostki ananasa.
Piec ok. 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Wyciągnąć z pieca, odczekać z parę minut, a następnie wyłożyć ciasto na talerz odwracając je do góry nogami.
Mmm, podoba mi się to ciasto 🙂 Ślicznie wyglądają te makowe kropeczki 🙂
Dziękuję gin 🙂