B

Bananowo-kokosowe pączki tylko na Tłusty Czwartek

Dodaj do Ulubionych

Szybkie do przygotowania malutkie pączki z bananem i kokosem. Wystarczy tylko wymieszać składniki łyżką, schłodzić w lodówce przez 15 minut i usmażyć. Pączki idealne na Tłusty Czwartek. Musimy tylko upewnić się, że temperatura oleju jest odpowiednia. Jeśli będzie za niska, wydłuży się czas smażenia i pączki wyjdą bardzo tłuste.

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 50 g cukru
  • 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 20 g wiórek kokosowych
  • skórka starta z 3/4 limonki, cytryny lub z 1/2 pomarańczy
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Do miski przesiać mąkę z proszkiem.
Dodać cukier, wiórki kokosowe, startą skórkę i szczyptę soli. Wymieszać.
Dodać rozgniecione banany. Dokładnie połączyć składniki.
Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki na 15 minut.

Do szerokiego rondla wlać 1/3 oleju i podgrzać do temperatury 180°C.
Jeśli nie mamy specjalnego termometru, to aby sprawdzić, czy olej jest już wystarczająco nagrzany należy wrzucić okruszek chleba lub odrobinę ciasta. Jeśli zacznie od razu skwierczeć i w ciągu 30 sekund zrobi się złoty, to znak, że olej jest gotowy do smażenia pączków.
Jeśli nie przypilnujemy oleju i zacznie nam dymić, to niestety olej ten nie nadaje się już do użytku.

Ciasto nakładać łyżką do nagrzanego oleju. Jednocześnie smażyć nie więcej niż 4-5 pączków. Większa ilość obniży temperaturę i pączki będą chłonąć więcej tłuszczu.
Smażyć 2-3 minuty na złoty kolor (dla mnie było to zdecydowanie za krótko, więc wydłużyłam czas do 5 minut*).
Pączki mają nie być surowe w środku. Jeśli takie będą, to należy wydłużyć czas smażenia.
Najlepiej jest po wrzuceniu partii pączków nie ruszać ich przez pierwszą połowę czasu. Gdy pierwsza połowa czasu minie – obrócić dopiero na drugą stronę.

Usmażone pączki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Kiedy ostygną posypać cukrem pudrem.

 

Moje wskazówki:

* Niestety nie miałam termometru, żeby sprawdzić temperaturę tłuszczu, ale moim zdaniem nie miałam wystarczającej temperatury. Moje pączki po 3 minutach były surowe w środku, więc wydłużyłam czas smażenia. Niestety to spowodowało, że pączki wyszły bardzo tłuste. Dlatego bardzo ważne jest, aby temperatura smażenia było odpowiednio wysoka.

Następnym razem do ciasta spróbuje dodać odrobinę alkoholu. Alkohol zmniejsza dodatkowo wchłanianie tłuszczu, dlatego dodaje się go do pączków lub faworków.
Jeśli również i Wy będziecie robić wersję z alkoholem, to napiszcie o tym, jak Wam wyszło w komentarzach.

źródło: “Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking”

 

 

 

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz