C

Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Ciasto z rabarbarem i truskawkami i płatkami owsianymi
Dodaj do Ulubionych

Ciasto z rabarbarem i truskawkami, czyli chrupiąca kruszonka z dodatkiem płatków owsianych przełożona pysznym nadzieniem truskawkowo-rabarbarowym. To nasz majówkowy HIT i to bez miksera. Pyszne ciasto a dzięki obecności płatków owsianych pożywne i zdrowe. Polecam spróbować.

Składniki nadzienia truskawkowo-rabarbarowego:

  • 300 g obranego i pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru
  • 300 g truskawek pokrojonych w kawałki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 płaskie i niepełne łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki ciasta:

  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 1.5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 180 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół).
Do rondla włożyć truskawki i kawałki rabarbaru. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Przykryć i gotować na średnim ogniu 10-12 minut, mieszając od czasu do czasu.

W misce wymieszać mąkę ziemniaczaną z 1/2 szklanki cukru. Dodać do owoców. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Kontynuować gotowanie, aż masa zgęstnieje (około 1 minuty). Zdjąć z ognia. Odstawić.

Do większej miski wsypać mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę oczyszczoną, sól. Wymieszać łyżką.
Następnie dodać miękkie masło i rękoma, przeciskając mieszankę przez palce, wymieszać wszystko dokładnie. Tak żeby powstała nam drobna kruszonka.
Odłożyć 1.5 szklanki kruszonki, a resztę wysypać na blachę o wymiarach 24 cm x 28 cm (wyłożonej papierem do pieczenia). Ugniatając – uformować spód ciasta. Dobrze dociskać (im lepiej, tym spód będzie mniej sypki). Wyrównać.
Na spód wylać przygotowane nadzienie truskawkowo-rabarbarowe. Wygładzić. Posypać zostawioną kruszonką.

Piec około 35 minut (do zarumieniania kruszonki).

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (1 głosów) 1 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...

Dodaj komentarz