Ciasto z rabarbarem i truskawkami, czyli chrupiąca kruszonka z dodatkiem płatków owsianych przełożona pysznym nadzieniem truskawkowo-rabarbarowym. To nasz majówkowy HIT i to bez miksera. Pyszne ciasto a dzięki obecności płatków owsianych pożywne i zdrowe. Polecam spróbować.
Składniki nadzienia truskawkowo-rabarbarowego:
- 300 g obranego i pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru
- 300 g truskawek pokrojonych w kawałki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki cukru
- 2 płaskie i niepełne łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki ciasta:
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 1.5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 3/4 szklanki cukru
- 180 g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół).
Do rondla włożyć truskawki i kawałki rabarbaru. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Przykryć i gotować na średnim ogniu 10-12 minut, mieszając od czasu do czasu.
W misce wymieszać mąkę ziemniaczaną z 1/2 szklanki cukru. Dodać do owoców. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Kontynuować gotowanie, aż masa zgęstnieje (około 1 minuty). Zdjąć z ognia. Odstawić.
Do większej miski wsypać mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę oczyszczoną, sól. Wymieszać łyżką.
Następnie dodać miękkie masło i rękoma, przeciskając mieszankę przez palce, wymieszać wszystko dokładnie. Tak żeby powstała nam drobna kruszonka.
Odłożyć 1.5 szklanki kruszonki, a resztę wysypać na blachę o wymiarach 24 cm x 28 cm (wyłożonej papierem do pieczenia). Ugniatając – uformować spód ciasta. Dobrze dociskać (im lepiej, tym spód będzie mniej sypki). Wyrównać.
Na spód wylać przygotowane nadzienie truskawkowo-rabarbarowe. Wygładzić. Posypać zostawioną kruszonką.
Piec około 35 minut (do zarumieniania kruszonki).