T

Tarta śliwkowa

Dodaj do Ulubionych

Pomysł na tę tartę zrodził się po upieczeniu “Misiankowej szarlotki“. To ona mnie zainspirowała, aby zamiast jabłek dodać śliwki.

Ciasto kruche:

  • 200 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 160 g cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 białko (do posmarowania)

Nadzienie:

  • 1 kg śliwek
  • kilka kropel esencji migdałowej
  • 1 opakowanie cukru migdałowego
  • cukier

Przygotowanie:

Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki. Zasypać cukrem, skropić esencją, wymieszać i pozostawić do czasu, aż zrobimy ciasto kruche. Ilość cukru do zasypki owoców zależy od upodobań – im więcej go damy, tym ciasto będzie słodsze. Dla mnie nadzienie śliwkowe wyszło wyjątkowo słodkie, dlatego następnym razem spróbuje zrobić to ciasto, bez zasypywania owoców cukrem.

Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Ciasto wyrobić. Uformuj kulę. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki.

Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy na tartę o średnicy 25 cm. Posmarować roztrzepanym białkiem, ponakłuwać widelcem. Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 160ºC prze ok. 15 minut.

Na podpieczonym cieście ułożyć śliwki i przykryć drugą częścią rozwałkowanego wcześniej ciasta. Posmarować białkiem.
Piec jeszcze przez 40-50 minut w temperaturze 160ºC (ja używam najczęściej funkcji termoobiegu, w związku z czym muszę skracać czas pieczenia)

Podawać zaraz po upieczeniu. Ponieważ ciasto wychodzi dość słodkie (jeśli zasypiemy śliwki cukrem), nie trzeba już go posypywać cukrem pudrem.tarta-sliwkowa2

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz