T

Tarta śliwkowa

Dodaj do Ulubionych

Pomysł na tę tartę zrodził się po upieczeniu “Misiankowej szarlotki“. To ona mnie zainspirowała, aby zamiast jabłek dodać śliwki.

Ciasto kruche:

  • 200 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 160 g cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 białko (do posmarowania)

Nadzienie:

  • 1 kg śliwek
  • kilka kropel esencji migdałowej
  • 1 opakowanie cukru migdałowego
  • cukier

Przygotowanie:

Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki. Zasypać cukrem, skropić esencją, wymieszać i pozostawić do czasu, aż zrobimy ciasto kruche. Ilość cukru do zasypki owoców zależy od upodobań – im więcej go damy, tym ciasto będzie słodsze. Dla mnie nadzienie śliwkowe wyszło wyjątkowo słodkie, dlatego następnym razem spróbuje zrobić to ciasto, bez zasypywania owoców cukrem.

Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Ciasto wyrobić. Uformuj kulę. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki.

Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy na tartę o średnicy 25 cm. Posmarować roztrzepanym białkiem, ponakłuwać widelcem. Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 160ºC prze ok. 15 minut.

Na podpieczonym cieście ułożyć śliwki i przykryć drugą częścią rozwałkowanego wcześniej ciasta. Posmarować białkiem.
Piec jeszcze przez 40-50 minut w temperaturze 160ºC (ja używam najczęściej funkcji termoobiegu, w związku z czym muszę skracać czas pieczenia)

Podawać zaraz po upieczeniu. Ponieważ ciasto wychodzi dość słodkie (jeśli zasypiemy śliwki cukrem), nie trzeba już go posypywać cukrem pudrem.tarta-sliwkowa2

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *