Ciasto włoskie (znane również jako Ciasto Wiewiórka) to kolejne z moich ulubionych ciast, czyli ciast mieszanych bez użycia miksera i ciast, które zawsze wychodzą. Ciasto włoskie, ciasto wiewiórka to proste ciasto jabłkowo-orzechowe. Jest wyjątkowo pyszne i nie zawiera tłuszczu w postaci masła, czy oleju. Mimo to, ciasto nie jest suche a swoją wilgotność zawdzięcza jabłkom, które posypane cukrem puszczają sok. Ciasto to często gości na moim stole, ze względu na składniki, które zawsze mam 🙂 Pozycja obowiązkowa na niedzielny deser w gronie najbliższych.
Składniki na Ciasto Wiewiórka:
- 6 jabłek obranych i pokrojonych w kostkę
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- 1/4 szklanki rodzynek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jaja
Przygotowanie ciasta włoskiego (ciasta wiewiórka):
Pokrojone jabłka wsypać do miski. Dodać bakalie. Zasypać cukrem.
Przykryć i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie cukier spowoduje, iż jabłka puszczą sok.
Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół).
Blachę wyłożyć papierem (wymiary mojej to 24cm x 28cm).
Mąkę przesiać razem z sodą i proszkiem, a następnie wsypać do miski z jabłkami.
Dodać jaja. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
Masę przełożyć na blachę.
Piec ok. 35 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek ciasta wyjdzie suchy.
Ciasto włoskie (ciasto wiewiórka) ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem.
Dla tych, którzy preferują ciasta proste, szybkie i bez użycia miksera polecam także Ciasto bananowe.
nie polecam. za słodka, ciastowa klucha z jablkami.
jeśli klucha, to znaczy, że ciasta albo nie upiekłaś do suchego patyczka albo zrobiłaś inny błąd. Prawidłowo upieczone ciasto nie przypomina kluchy 🙂 Czasy pieczenia bowiem należy dopasować do swojego piekarnika – każdy bowiem piecze inaczej. Jedne przypiekają, inne nie dopiekają. Dlatego trzeba sprawdzać patyczkiem na 5-10 minut przed podanym końcem czasu pieczenia. Jeśli w środku patyczek jest mokry, a na brzegach suchy, to znaczy, że za te 5-10 minut środek się dopiecze i po tym czasie, trzeba znów sprawdzić i zdecydować, czy jeszcze potrzeba piec, czy już nie. Inna sprawa to taka, że ustawiana temperatura na pokrętle nie zawsze odpowiada temperaturze w piekarniku (jest albo za niska, albo za wysoka).
Jeszcze mogłaś użyć innej mąki niż pszenna. Np. z ziemniaczanej wyjdzie klucha 🙂 A co do słodkości, to już kwestia indywidualna. Możesz ograniczyć ilość cukru, możesz też użyć kwaśnych jabłek. Jeśli użyłaś słodkich jabłek, a ciasto się nie upiekło, to nie ma się co dziwić, że słodycz się skompensowała w jednym miejscu 🙂
Pierwsze ciasto w moim życiu zrobione przeze mnie 😀 https://uploads.disquscdn.com/images/5d301ec33179c4f1c1fea4a21ce1b6d145d59013d06effe5e9f9a7f3e4070101.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/93730beff52f9e47562775ad4632be7306cba91ffa45460960a8e8f56d11935b.jpg
Czy ono powinno być w środku wilgotne i takie lekko zakalcowate? Czy coś poszło mi nie tak?
Za krótko piekłaś widać.Kazdy piekarnik grzeje inaczej, więc trzeba sprawdzać czy po czasie podanym w przepisie patyczek włożony w środek ciasta wychodzi suchy. Jeśli jest mokry to trzeba przytrzymać kilka minut więcej i sprawdzić ponownie.
a sok z jabłek zostawić, czy odlać?
Nic nie odlewamy. Wszystko mieszamy razem.
a tu na pewno nie ma tłuszczu?
Gosiu NIE MA 🙂 Spróbuj!
Hej:) pięknie wygląda na zdjęciu, zaraz zobaczymy jak wyjdzie u mnie:) ale pytanie: tak bez cynamonu ma być??
Ano bez 🙂 I jak wyszło ciasto?
Proszek i soda? Jak kiedyś do jakiegoś ciasta dodałam jedno i drugie, to mi nie wyszło. Czy to nie koliduje?
Bo chcę zrobic a zależy mi, zeby wyszło:
Nie koliduje (połączenie proszku z sodą nie jest przyczyną, że ciasta się nie udają. Są inne przyczyny). Te ciasto jest naprawdę proste i zawsze wychodzi. Użyj tylko płaskich łyżeczek i dobrze wymieszaj z mąką.
Masz racje, najwidoczniej musiałam coś źle wtedy zrobić lub dodać.
Ja nie dodałam tylko orzechów, ale ciasto i tak wyszło rewelacyjnie.
Dziekuje 🙂