P

Proste ciasto jabłkowo-orzechowe bez tłuszczu – ciasto włoskie, ciasto wiewiórka

Dodaj do Ulubionych

Ciasto włoskie (znane również jako Ciasto Wiewiórka) to kolejne z moich ulubionych ciast, czyli ciast mieszanych bez użycia miksera i ciast, które zawsze wychodzą. Ciasto włoskie, ciasto wiewiórka to proste ciasto jabłkowo-orzechowe. Jest wyjątkowo pyszne i nie zawiera tłuszczu w postaci masła, czy oleju. Mimo to, ciasto nie jest suche a swoją wilgotność zawdzięcza jabłkom, które posypane cukrem puszczają sok. Ciasto to często gości na moim stole, ze względu na składniki, które zawsze mam 🙂 Pozycja obowiązkowa na niedzielny deser w gronie najbliższych.

Składniki na Ciasto Wiewiórka:

  • 6 jabłek obranych i pokrojonych w kostkę
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jaja

 

Przygotowanie ciasta włoskiego (ciasta wiewiórka):

Pokrojone jabłka wsypać do miski. Dodać bakalie. Zasypać cukrem.
Przykryć i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie cukier spowoduje, iż jabłka puszczą sok.

Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół).
Blachę wyłożyć papierem (wymiary mojej to 24cm x 28cm).

Mąkę przesiać razem z sodą i proszkiem, a następnie wsypać do miski z jabłkami.
Dodać jaja. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.

Masę przełożyć na blachę.
Piec ok. 35 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek ciasta wyjdzie suchy.

Ciasto włoskie (ciasto wiewiórka) ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem.

Dla tych, którzy preferują ciasta proste, szybkie i bez użycia miksera polecam także Ciasto bananowe.

Proste ciasto jabłkowo-orzechowe bez tłuszczu - ciasto włoskie, ciasto wiewiórka

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.