S

Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką, białym serem z prażoną posypką i miodowym winegretem

Dodaj do Ulubionych

Banalnie prosta i szybka do przygotowania sałatka, która gości na naszym stole kilka razy w tygodniu. Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką, białym serem typu włoskiego polana domowym miodowym winegretem. Do tego opcjonalny dodatek, czyli chrupiąca posypka z prażonych ziaren słonecznika, maku i sezamu, którą uwielbiamy. Sałatkę jadamy zarówno z posypką, jak i bez, więc jeśli akurat nie posiadacie nasion możecie ją pominąć. Aczkolwiek ją bardzo polecam ze względów smakowych, jak również zdrowotnych.

Składniki sałatki:

(2-3 osoby)

  • 1/2 opakowania mieszkanki sałat
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • 1/2 opakowania białego sera typu włoskiego lub białej mozzarelli w kulce

Miodowy sos winegret

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 niepełna łyżeczka miodu
  • 1 niepełna łyżeczka musztardy Dijon
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

Posypka 3 ziarna (opcjonalnie)

  • 1 łyżka łuskanego słonecznika
  • 1 łyżka maku
  • 1 łyżka białego sezamu

Przygotowanie sałatki

  1. Umytą i osuszoną mieszankę sałat przełożyć do miski. Dodać pokrojone w pół plasterki rzodkiewki, ogórka (z ogórka wydrążam wodnisty miąższ łyżeczką) oraz ser biały typu włoskiego pokrojony w kostkę.
    • 1/2 opakowania mieszkanki sałat
    • 1/2 zielonego ogórka
    • 1/2 pęczka rzodkiewki
    • 1/2 opakowania białego sera typu włoskiego lub białej mozzarelli w kulce
  2. Przygotować miodowy winegret: Do małego słoiczka wlać olej, ocet jabłkowy, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, miód, musztardę. Przyprawić solą i pieprzem. Zamknąć słoiczek i energicznie wszystko wymieszać. Dresingiem polać sałatkę bezpośrednio przed podaniem.
    • 3 łyżki oleju rzepakowego
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 niepełna łyżeczka miodu
    • 1 niepełna łyżeczka musztardy Dijon
    • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
  3. Przygotować posypkę: Na suchej patelni teflonowej uprażyć słonecznik, mak i sezam, często mieszając (nasiona mają lekko się zezłocić – uważać, aby nie przypalić). 
    • 1 łyżka łuskanego słonecznika
    • 1 łyżka maku
    • 1 łyżka białego sezamu
  4. Gotową sałatkę posypać 1 łyżką uprażonych nasion.

Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką, białym serem z prażoną posypką i miodowym winegretemSałatka z ogórkiem, rzodkiewką, białym serem z prażoną posypką i miodowym winegretem

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz