Banalnie prosta i szybka do przygotowania sałatka, która gości na naszym stole kilka razy w tygodniu. Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką, białym serem typu włoskiego polana domowym miodowym winegretem. Do tego opcjonalny dodatek, czyli chrupiąca posypka z prażonych ziaren słonecznika, maku i sezamu, którą uwielbiamy. Sałatkę jadamy zarówno z posypką, jak i bez, więc jeśli akurat nie posiadacie nasion możecie ją pominąć. Aczkolwiek ją bardzo polecam ze względów smakowych, jak również zdrowotnych.
Składniki sałatki:
(2-3 osoby)
- 1/2 opakowania mieszkanki sałat
- 1/2 zielonego ogórka
- 1/2 pęczka rzodkiewki
- 1/2 opakowania białego sera typu włoskiego lub białej mozzarelli w kulce
Miodowy sos winegret
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 niepełna łyżeczka miodu
- 1 niepełna łyżeczka musztardy Dijon
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Posypka 3 ziarna (opcjonalnie)
- 1 łyżka łuskanego słonecznika
- 1 łyżka maku
- 1 łyżka białego sezamu
Przygotowanie sałatki
- Umytą i osuszoną mieszankę sałat przełożyć do miski. Dodać pokrojone w pół plasterki rzodkiewki, ogórka (z ogórka wydrążam wodnisty miąższ łyżeczką) oraz ser biały typu włoskiego pokrojony w kostkę.
- 1/2 opakowania mieszkanki sałat
- 1/2 zielonego ogórka
- 1/2 pęczka rzodkiewki
- 1/2 opakowania białego sera typu włoskiego lub białej mozzarelli w kulce
- Przygotować miodowy winegret: Do małego słoiczka wlać olej, ocet jabłkowy, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, miód, musztardę. Przyprawić solą i pieprzem. Zamknąć słoiczek i energicznie wszystko wymieszać. Dresingiem polać sałatkę bezpośrednio przed podaniem.
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 niepełna łyżeczka miodu
- 1 niepełna łyżeczka musztardy Dijon
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
- Przygotować posypkę: Na suchej patelni teflonowej uprażyć słonecznik, mak i sezam, często mieszając (nasiona mają lekko się zezłocić – uważać, aby nie przypalić).
- 1 łyżka łuskanego słonecznika
- 1 łyżka maku
- 1 łyżka białego sezamu
- Gotową sałatkę posypać 1 łyżką uprażonych nasion.
Bardzo chętnie ją spróbuję. Uwielbiam sałatki, a ta zapowiada się lekko i smacznie.