Sałatka ze szpinakiem, fetą, pomidorkami, borówkami i prażonym słonecznikiem z dodatkiem świeżych ziół to proste i szybkie danie, idealne na drugie śniadanie, lunch lub kolację. Prażony słonecznik idealnie komponuje się ze słoną fetą, dlatego go nie pomijajcie. Nie pomijajcie również prażenia, czyli podpiekania słonecznika na suchej, nieprzywierającej patelni.
Sałatka ze szpinakiem, fetą, pomidorkami i słonecznikiem
Prosta i szybka sałatka ze szpinakiem, fetą, pomidorkami, borówkami i słonecznikiem z dodatkiem świeżych ziół polana dressingiem miodowo-musztardowym.
Składniki:
- 150 g świeżego szpinaku baby
- 3 łyżki słonecznika łuskanego
- 350 g pomidorków koktajlowych (ok. 30 sztuk)
- garść borówek
- pół kostki sera typu feta (niebieska) - 135 g
- garść posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżka posiekanych listków świeżego oregano
- 1 łyżka listków świeżego tymianku
Składniki dressingu:
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 3/4 płaskiej łyżeczki musztardy Dijon
- sól morska, świeżo mielony pieprz, płatki chilli
Przygotowanie sałatki:
- Przygotować dressing: w kubku lub słoiczku wymieszać olej, ocet, miód, musztardę, małą szczyptę soli (bo feta jest słona), świeżo mielony pieprz i płatki chilli. Odstawić.
- Na suchej nieprzywierającej patelni uprażyć na złoto słonecznik. Przełożyć na talerz. Ostudzić.
- Do miski wrzucić szpinak, pokrojone pomidorki, posiekane zioła i borówki. Pokruszyć ser typu feta.
- Przed samym podaniem wymieszać wszystko i polać dressingiem.