Sałatka z surowego jarmużu z rzodkiewkami, żurawiną, mozzarellą, czerwoną papryką, polana dressingiem miodowo-musztardowym, to moja propozycja na drugie śniadanie lub kolację.
Jarmuż ma dość twarde liście, ale można je zmiękczyć kwasem cytrynowym. W tym celu listki jarmużu pozbawione łodyg polewa się sokiem z cytryny z odrobiną oleju, a następnie ugniata i masuje.
Sałatkę z surowego jarmużu można również zabrać do szkoły lub pracy. Jeśli rano nie chcecie tracić czasu na jej przygotowanie, wystarczy że wieczorem przygotujecie dressing, zrobicie “jarmużowy masaż” i pokroicie resztę składników. Rano wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki i przełożycie do słoiczka.
W przeciwieństwie do innych sałatek, tę sałatkę można polać od razu dressingiem, gdyż jarmuż nie jest tak delikatny jak inne sałaty i nie zwiędnie nam do czasu konsumpcji.
Sałatka z surowego jarmużu
Sałatka z surowego jarmużu z rzodkiewkami, żurawiną, mozzarellą, czerwoną papryką, polana dressingiem miodowo-musztardowym z ząbkiem czosnku.
Składniki sałatki z surowego jarmużu:
- 1/2 opakowania umytego jarmużu bez łodyg (ok. 100 g)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 1/2 mozzarelli w kulce (ok. 60 g)
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/4 jabłka (opcjonalnie)
- 5 rzodkiewek
- 1 garść suszonej żurawiny
- 5 listków świeżej bazylii
Składniki dressingu:
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- szczypta soli morskiej i szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie sałatki z surowego jarmużu:
- Listki jarmużu porwać na małe kawałki, usuwając przy okazji wszystkie pozostałości łodyg. Przełożyć do miski. Wlać olej oraz sok z cytryny. Wymieszać wszystko dłońmi, a następie mieszając dalej ugniatać jarmuż i masować przez 3-5 minut (taki masaż zmiękczy liście). Odstawić na minimum 5 minut.
- 1/2 opakowania umytego jarmużu bez łodyg (ok. 100 g)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- Przygotować dressing: wszystkie składniki dressingu przełożyć do słoiczka, zamknąć nakrętką i dokładnie wymieszać.
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- spora szczypta soli morskiej i szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
- Paprykę, mozzarellę i jabłko pokroić w kostkę jednakowej wielkości. Rzodkiewki pokroić w pół plasterki. Razem z żurawiną wrzucić do miski z jarmużem.
- 1/2 mozzarelli w kulce (ok. 60 g)
- 1/4 strąka czerwonej papryki
- 1/4 jabłka (opcjonalnie)
- 5 rzodkiewek
- 1 garść suszonej żurawiny
- Dodać porwane na mniejsze kawałki listki bazylii.
- 5 listków świeżej bazylii
- Polać dressingiem i podawać.