Z

Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy
Dodaj do Ulubionych

Kolejna zupa z czerwonej soczewicy z rozgrzewającymi przyprawami: cynamonem, kurkumą, kolendrą, czerwoną papryczką chili. Zupa z dodatkiem warzyw, takich jak marchewka, seler naciowy, cebula, czosnek, pomidory w puszce. Zupa z czerwonej soczewicy jest gęsta, sycącą i bardzo zdrowa. Ma inny smak, bardziej słodki o tej prezentowanej wcześniej na blogu (Rozgrzewająca zupa z soczewicy wg. Gordona Ramsay’a), którą wyróżniała przyprawa – garam masala.

Składniki:

(4 porcje)

  • 1 biała cebula
  • 1 duża marchewka
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 małe czerwone chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 laska cynamonu
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 1 czubata szklanka czerwonej soczewicy
  • 1,5 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól morska i świeżo mielony pieprz
  • odrobina soku z cytryny

 

Dodatkowo:

  • garść natki pietruszki lub świeżej kolendry
  • 4 łyżki jogurtu greckiego na każdy talerz zupy (pomijamy w diecie bez nabiału)

 

Przygotowanie zupy z soczewicy:

  1. Przygotować warzywa: Obraną cebulę i marchew, seler naciowy, chili pokroić w drobną kostkę (jeśli wolicie, to z chili usuńcie pestki – zupa będzie mniej pikantna. Ja nie usuwam). Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Do garnka z grubym dnem wlać olej lub oliwę, wsypać pokrojone warzywa i dusić przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
    • 1 biała cebula
    • 1 duża marchewka
    • 2 gałązki selera naciowego
    • 1 małe czerwone chili
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  2. Dodać przyprawy, pomidory w puszce, soczewicę i bulion. Zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu 20 minut lub do momentu, gdy warzywa i soczewica będą miękkie.
    • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
    • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
    • 1 łyżeczka mielonej kolendry
    • 1 laska cynamonu
    • 400 g pomidorów w puszce
    • 1 czubata szklanka czerwonej soczewicy
    • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  3. Usunąć laskę cynamonu. Połowę zupy przełożyć do blendera, zmiksować. Połączyć z resztą. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
    • sól morska, świeżo mielony pieprz
    • odrobina soku z cytryny
  4. Przelać do talerzy, ozdobić łyżką jogurtu naturalnego (pominąć w diecie wegańskiej) i posypać natką pietruszki lub kolendrą.
    • garść natki pietruszki/świeżej kolendry
    • 4 łyżki jogurtu greckiego
Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz