Z

Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy
Dodaj do Ulubionych

Kolejna zupa z czerwonej soczewicy z rozgrzewającymi przyprawami: cynamonem, kurkumą, kolendrą, czerwoną papryczką chili. Zupa z dodatkiem warzyw, takich jak marchewka, seler naciowy, cebula, czosnek, pomidory w puszce. Zupa z czerwonej soczewicy jest gęsta, sycącą i bardzo zdrowa. Ma inny smak, bardziej słodki o tej prezentowanej wcześniej na blogu (Rozgrzewająca zupa z soczewicy wg. Gordona Ramsay’a), którą wyróżniała przyprawa – garam masala.

Składniki:

(4 porcje)

  • 1 biała cebula
  • 1 duża marchewka
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 małe czerwone chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 laska cynamonu
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 1 czubata szklanka czerwonej soczewicy
  • 1,5 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól morska i świeżo mielony pieprz
  • odrobina soku z cytryny

 

Dodatkowo:

  • garść natki pietruszki lub świeżej kolendry
  • 4 łyżki jogurtu greckiego na każdy talerz zupy (pomijamy w diecie bez nabiału)

 

Przygotowanie zupy z soczewicy:

  1. Przygotować warzywa: Obraną cebulę i marchew, seler naciowy, chili pokroić w drobną kostkę (jeśli wolicie, to z chili usuńcie pestki – zupa będzie mniej pikantna. Ja nie usuwam). Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Do garnka z grubym dnem wlać olej lub oliwę, wsypać pokrojone warzywa i dusić przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
    • 1 biała cebula
    • 1 duża marchewka
    • 2 gałązki selera naciowego
    • 1 małe czerwone chili
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  2. Dodać przyprawy, pomidory w puszce, soczewicę i bulion. Zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu 20 minut lub do momentu, gdy warzywa i soczewica będą miękkie.
    • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
    • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
    • 1 łyżeczka mielonej kolendry
    • 1 laska cynamonu
    • 400 g pomidorów w puszce
    • 1 czubata szklanka czerwonej soczewicy
    • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  3. Usunąć laskę cynamonu. Połowę zupy przełożyć do blendera, zmiksować. Połączyć z resztą. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
    • sól morska, świeżo mielony pieprz
    • odrobina soku z cytryny
  4. Przelać do talerzy, ozdobić łyżką jogurtu naturalnego (pominąć w diecie wegańskiej) i posypać natką pietruszki lub kolendrą.
    • garść natki pietruszki/świeżej kolendry
    • 4 łyżki jogurtu greckiego
Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *