Kolejna zupa z czerwonej soczewicy z rozgrzewającymi przyprawami: cynamonem, kurkumą, kolendrą, czerwoną papryczką chili. Zupa z dodatkiem warzyw, takich jak marchewka, seler naciowy, cebula, czosnek, pomidory w puszce. Zupa z czerwonej soczewicy jest gęsta, sycącą i bardzo zdrowa. Ma inny smak, bardziej słodki o tej prezentowanej wcześniej na blogu (Rozgrzewająca zupa z soczewicy wg. Gordona Ramsay’a), którą wyróżniała przyprawa – garam masala.
Składniki:
(4 porcje)
- 1 biała cebula
- 1 duża marchewka
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 małe czerwone chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 laska cynamonu
- 400 g pomidorów w puszce
- 1 czubata szklanka czerwonej soczewicy
- 1,5 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- sól morska i świeżo mielony pieprz
- odrobina soku z cytryny
Dodatkowo:
- garść natki pietruszki lub świeżej kolendry
- 4 łyżki jogurtu greckiego na każdy talerz zupy (pomijamy w diecie bez nabiału)
Przygotowanie zupy z soczewicy:
- Przygotować warzywa: Obraną cebulę i marchew, seler naciowy, chili pokroić w drobną kostkę (jeśli wolicie, to z chili usuńcie pestki – zupa będzie mniej pikantna. Ja nie usuwam). Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Do garnka z grubym dnem wlać olej lub oliwę, wsypać pokrojone warzywa i dusić przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
- 1 biała cebula
- 1 duża marchewka
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 małe czerwone chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- Dodać przyprawy, pomidory w puszce, soczewicę i bulion. Zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu 20 minut lub do momentu, gdy warzywa i soczewica będą miękkie.
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 laska cynamonu
- 400 g pomidorów w puszce
- 1 czubata szklanka czerwonej soczewicy
- 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- Usunąć laskę cynamonu. Połowę zupy przełożyć do blendera, zmiksować. Połączyć z resztą. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- odrobina soku z cytryny
- Przelać do talerzy, ozdobić łyżką jogurtu naturalnego (pominąć w diecie wegańskiej) i posypać natką pietruszki lub kolendrą.
- garść natki pietruszki/świeżej kolendry
- 4 łyżki jogurtu greckiego