Kiedy w końcu opracowałam przepis na najlepsze Muffinki cytrynowe, który zamieszczałam parę dni temu na blogu, nie osiadłam na laurach 🙂 Wręcz przeciwnie, postanowiłam zrobić wersję Muffinek cytrynowych dla tych wszystkich pracusiów, którzy nigdy nie mają czasu. Dla tych, którzy wolą wypieki szybkie i proste w przygotowaniu, bez użycia miksera i bez czekania, aż składniki uzyskają odpowiednią temperaturę 🙂
W tej wersji wystarczy wymieszać wszystkie składniki, napełnić formę i upiec. Czy może być coś łatwiejszego?
Muffinki wychodzą tak samo pyszne, są mięciutkie i bardzo delikatne w smaku. I co najważniejsze bardzo cytrynowe. A dzięki temu, że ciasta nie mieszamy mikserem mamy pewność, że gotowe muffinki nie będą twarde (bo to zbyt długie ubijanie mąki, powoduje uaktywnienie glutenu, który skutkuje twardym ciastem). Dodatkowo zamieniłam masło na olej, więc jest zdrowiej 🙂
Tę wersje Muffinek cytrynowych dla odmiany podaję z lekko osłodzoną bitą śmietaną, ale pamiętajcie, że możecie także posmarować ciepłe muffinki lukrem cytrynowym (tak jak to zrobiłam w poprzedniej wersji Muffinek cytrynowych). Obie wersje są przepyszne!
Muffinki cytrynowe – najlepsze – wersja bez miksera
Muffinki cytrynowe bez miksera. Przepyszne, mięciutkie, błyskawiczne w przygotowaniu. Muffiny z bitą śmietaną lub lukrem cytrynowym. Proste i szybkie.
Składniki szybkich Muffinek cytrynowych:
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 jajo
- sok z połowy cytryny
- skórka starta z 1 cytryny (bez białej skórki - albedo), wyszorowanej i sparzonej
- 60 g oleju rzepakowego lub z pestek winogron (1/4 szkl.)
Przygotowanie szybkich Muffinek cytrynowych:
- Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Formę na muffinki* wyłożyć papilotkami.
- Przesianą mąkę wymieszać z sodą. Odstawić na bok.
- 1 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Do drugiej miski wlać maślankę, dodać jajo, olej, skórkę i sok z cytryny. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie (ja lubię mieszać trzepaczką, ale niczego nie ubijam).
- 1/2 szkl. maślanki
- 1 jajo
- 60 g oleju rzepakowego lub z pestek winogron
- skórka starta z 1 cytryny
- sok z połowy cytryny
- 1/2 szklanki cukru
- Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i krótko wymieszać - nie mieszać dokładnie, nawet wskazane jest, aby zostały grudki 🙂
- Ciastem napełnić foremki (najwygodniejsza jest łyżka do lodów) do 3/4 wysokości. Wstawić do pieca i piec ok. 15 minut.
- Przed wyjęciem z formy odczekać 5 minut, a następnie studzić na kratce. Ostudzone muffinki cytrynowe udekorować bitą śmietaną lub lukrem cytrynowym.

Pingback:Proste ciasto z truskawkami bez miksera | Moja Delicja
Mmm, uwielbiam takie intensywnie cytrynowe wypieki 🙂