C

Ciasto miodowo – orzechowe – bez cukru

Dodaj do Ulubionych

Zdrowe, a pyszne. Ciasto słodziutkie, a bez białego, rafinowanego i bezwartościowego cukru. Uwielbiam takie łakocie. Ciasto miodowo – orzechowe upieczone z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem miodu i mielonych orzechów laskowych, otulone kremem z gorzkiej czekolady, który świetnie się komponuje ze słodkim ciastem. Do tego uprażone, chrupiące orzechy laskowe… Taki zdrowszy tort bez przełożenia. Świetnie się sprawdzi na wszelkie domowe imprezy czy święta.

Gdy nachodzi nas ochota na coś słodkiego, lepiej sięgnijmy właśnie po takie zdrowe przekąski, które oprócz zaspokojenia naszego podniebienia, dostarczą nam witamin i minerałów. Pamiętajmy tylko – jeden kawałek, nie więcej 🙂 Polecam wszystkim łasuchom.

Składniki ciasta:

  • 250 g masła
  • 220 g miodu (płynnego)
  • 4 jaja
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g zmielonych orzechów laskowych

Składniki polewy:

  • 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (70 % kakao)
  • 1 łyżeczki masła
  • 200 ml śmietanki kremówki 36 %
  • Garść uprażonych orzechów laskowych do dekoracji

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 160°C (grzałka góra-dół).
Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 23 cm wysmarować cienką warstwą masła i obsypać bułką tartą. Nadmiar bułki tartej strzepnąć.

Mąkę przesiać z proszkiem do jednej miski. Wymieszać ze zmielonymi orzechami.

Masło ucierać mikserem przez 2-3 minuty. Następnie dodać miód płynny, zmiksować.
Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku w ostępach około 10 sekundowych.

Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po 1 łyżce cała przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Gotowe ciasto wylać do formy. Wygładzić i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec do tzw. suchego patyczka przez 45-50 minut.
Ostudzić na kratce.

Przygotować krem:
W rondelku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia.
Czekoladę rozpuścić wraz z masłem w kąpieli wodnej (Suchą miskę ustawiamy nad rondlem z wrzącą wodą, tak aby jej spód nie dotykał wody. Wrzucamy połamaną czekoladę oraz masło. Cały czas mieszamy, rozpuszczając czekoladę. Do miski z czekoladą nie może dostać się najmniejsza odrobina wody).
Wlać rozpuszczoną czekoladę do śmietanki. Wymieszać i gdy ostygnie wstawić do lodówki, aż zgęstnieje (na kilka godzin).

Ciasto układamy na paterze. Smarujemy boki i wierzch kremem. Dekorujemy uprażonymi orzechami laskowymi.
Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

 

 

 

 

Oceń przepis!
Średnia: 4,50 (8 głosów) 8 głosy, średnia: 4,50 z 58 głosy, średnia: 4,50 z 58 głosy, średnia: 4,50 z 58 głosy, średnia: 4,50 z 58 głosy, średnia: 4,50 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *