S

Sałatka wiosenna

Dodaj do Ulubionych

Chrupiąca, lekka, zdrowa, sałatka wiosenna z ogórkiem, rzodkiewkami, kiełkami i białym serem typu włoskiego. Moja propozycja na lekką kolacje lub drugie śniadanie do pracy.

Sałatka jest bardzo kolorowa, więc będzie świetną ozdobą wielkanocnego stołu (polecam wówczas najpierw na dno miski wlać dressing, na niego delikatnie ułożyć warstwę sałaty, posypać rzodkiewką, ogórkiem, kiełkami i serem – i wszystko wymieszać dopiero przed samym nakładaniem na talerz).

Jeśli chcemy sałatkę zabrać do pracy/szkoły to w jednym pojemniku układamy warstwami warzywa z serem na górze, a w słoiczku bierzemy dressing. Wszystko mieszamy razem dopiero w pracy przed konsumpcją.

Składniki:

(2-3 porcje)

  • 1/2 ogórka zielonego
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • garść kiełków rzodkiewki
  • 1/2 opakowania mieszanki sałat
  • garść posiekanej cebulki dymki
  • 1/2 op. sera typu włoskiego

 

Składniki dressingu:

  • 1 mały ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy extra virgin lub oleju rzepakowego (użyłam smakowej oliwy z chili)
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Wymieszać składniki dressingu w słoiczku.
Ogórka zielonego umyć, obrać, pokroić w półplasterki.
Rzodkiewki umyć, pokroić w plasterki.

W misce ułożyć umytą i porwaną mieszankę sałat, plasterki ogórka, rzodkiewki, posiekaną dymkę, porwany biały ser oraz kiełki.
Polać wszystko dressingiem. Wymieszać.
Od razu podawać.

 

wiosenna-salatka-z-kielkami,-ogorkiem,-rzodkiewka-i-salatami,-wielkanoc,-easter,-spring-saladB

 

 

źródło: Na podstawie przepisu z Poradnika Domowego

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz