Back to home
.
Kategoria

Wieprzowina

  • Liczba przepisów: 13
Zupa z kurkami i warzywami

Zupa z kurkami i warzywami

Zupa z kurkami i warzywami, z kilkoma plasterkami wędzonego boczku, zabielana słodką śmietanką. Pyszna i pożywna. Dla nas obowiązkowo ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Polecam również inne zupy z grzybami: “Zupa grzybowa zabielana“, “Zupa grzybowa z mrożonych borowików“.
Czytaj przepis
Tortilla ze szparagami, szynką i jajkiem

Tortilla ze szparagami, szynką i jajkiem

Jeśli przygotowywaliście “Szparagi w szynce z jajkiem w koszulce” i zostały Wam porcje szparagów owinięte szynką, możecie je wykorzystać do nowego dania, jakim jest “Tortilla ze szparagami, szynką i jajkiem“. W przypadku tego dania nie trzeba przyrządzać jajka w koszulce (choć jeśli macie, można je użyć). Jajko wbijane jest bowiem w środek tortilli, gdzie przed…
Czytaj przepis
Szparagi w szynce z jajkiem w koszulce + porady jak przygotować danie wcześniej dla większej liczby osób

Szparagi w szynce z jajkiem w koszulce + porady jak przygotować danie wcześniej dla większej liczby osób

Szparagi w szynce z jajkiem w koszulce to nasze ulubione wiosenno-letnie danie. Najbardziej cieszy mnie fakt, iż udało mi się dotrzeć do trudno dostępnej wiedzy, jak takie danie przygotowują wcześniej profesjonalni kucharze (co jest bardzo przydatne, kiedy chcemy takim smakołykiem poczęstować naszych gości). Zaznaczyć tutaj należy, że idąc do 3 gwiazdkowej, renomowanej i znanej na…
Czytaj przepis
Kapuśniak na żeberkach

Kapuśniak na żeberkach

Tradycyjny kapuśniak na żeberkach na wywarze drobiowym lub warzywnym z dodatkiem kminku, który nie tylko nadaje charakterystycznego posmaku, ale również wspomaga nasze trawienie. Prosty kapuśniak na kiszonej kapuście.
Czytaj przepis
Kurczak z szynką parmeńską i szałwią, czyli Saltimbocca alla Romana z kurczakiem

Kurczak z szynką parmeńską i szałwią, czyli Saltimbocca alla Romana z kurczakiem

Kurczak z szynką parmeńską i szałwią, czyli Saltimbocca alla Romana z kurczakiem to popularne na świecie danie kuchni włoskiej. Saltimbocca to w wolnym tłumaczeniu „hop do buzi” lub “wskoczyć do ust” :) Jest to bardzo proste i szybkie danie, jednocześnie bardzo smaczne i efektowne. Tradycyjnie Saltimbocca jest przygotowywana z cielęciny, choć obecnie często pojawia się wersja z drobiem….
Czytaj przepis
Polędwiczki z kaszą gryczaną, wędzonym serem twarogowym i szpinakiem

Polędwiczki z kaszą gryczaną, wędzonym serem twarogowym i szpinakiem

Polędwiczki z kaszą gryczaną, wędzonym serem twarogowym i szpinakiem, to proste i smaczne danie obiadowe, które nie wymaga dodatków w postaci ziemniaków czy klusek. Wystarczy spora ilość chrupiącej surówki np. z czerwonej kapusty. Otrzymujemy wówczas zdrowszą wersję typowego obiadu z roladami w roli głównej, w której z pewnością zagustują “mięsożerni” panowie :) Dzięki sporej ilości…
Czytaj przepis
Orzo risotto z chorizo, jarmużem i pieczonymi pomidorami

Orzo risotto z chorizo, jarmużem i pieczonymi pomidorami

Orzo risotto z chorizo, jarmużem i pieczonymi pomidorkami to sycące i konkretne danie. Orzo to makaron z pszenicy durum (bez jajek), wyglądający jak ziarenka ryżu, który razem z podsmażoną, hiszpańską kiełbasą chorizo, zalewany jest bulionem warzywnym. W przeciwieństwie do prawdziwego risotto, od razu wlewany jest cały bulion (nie trzeba przez 20 minut stać nad daniem :)…
Czytaj przepis
Rozgrzewająca zupa z kapustą i kiełbasą

Rozgrzewająca zupa z kapustą i kiełbasą

Prosta, sycąca i rozgrzewająca zupa z kapustą, kiełbasą i boczkiem z warzywami korzeniowymi (marchewka, pietruszka i seler). Zupa nie wymaga bulionu, choć można go użyć. Zupa idealna na zimowe wieczory, choć wiosną będzie równie pyszna z młodą kapustą. Do przygotowania tej zupy zachęcił mnie sam Michel Moran, który w jednym ze swoich programów pokazywał jak…
Czytaj przepis
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku

Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku

Quiche Lorraine – czyli Placek lotaryński lub Tarta Lotaryńska to wytrawny placek ze słonego ciasta kruchego z farszem z duszonych porów, cebuli, chudego boczku, przyprawiony odrobiną sera Gruyère. “Wyśmienite danie”, “boskie”, “przepyszne”, “Mhmm” – to były komentarze konsumujących :) Nic dodać, nic ująć. Quiche Lorraine zasmakuje wszystkim, a szczególnie męskiej części :) Poniższy przepis na…
Czytaj przepis
Polędwiczki duszone w mleku

Polędwiczki duszone w mleku

“Kochanie, kupiłem coś na obiad” – usłyszałam niespełna tydzień temu od mojego Męża. Zobaczyłam i szczerze… to się nie ucieszyłam. Nie przepadam bowiem za wieprzowiną, więc jakoś specjalnie nie miałam ochoty na zabawę z tym gatunkiem mięska. Ale mięsko trzeba było w końcu na obiad zrobić, a ja znalazłam świetny sposób, aby się przy tym…
Czytaj przepis
Chilli con carne

Chilli con carne

Chilli con carne to świetne, rozgrzewające i sycące danie, idealne na chłodniejsze dni. Dość łatwe do przygotowania. Smażone z początku przyprawy uwalniają obłędny zapach, która sprawia, iż każdy z domowników nie może doczekać się gotowego dania. Przyznam szczerze, że nigdy nie byłam fanem Chilli con carne… do momentu, gdy zrobiłam swoje :) Kluczem bowiem są…
Czytaj przepis
Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych

Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych

Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych, to łatwiejsza i szybsza wersja gołąbków. Nie trzeba się męczyć z obgotowywaniem kapusty. Nie poparzymy sobie palców przy wyciąganiu gorącej kapusty z wrzątku. No i ominie nas etap całego tego zawijania :) Kapustę szatkujemy i przekładamy mięsnym farszem. Wkładamy do pieca i czekamy :) Podajemy obowiązkowo z sosem…
Czytaj przepis
Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym
Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym

Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym

Kolejne danie typu – Mało roboty-wielkie WOW! Karkówka jakiej nigdy nie próbowaliście. Mięciutka, soczysta, delikatna. Nawet mi smakowała (a ja raczej unikam mięs innych, jak białe :) ) Mięso marynujemy, a następnie wkładamy do pieca na 6 godzin :) Długie, powolne pieczenie spowoduje, że mięso nabierze wyjątkowego smaku, aromatu, a przy tym będzie bardzo delikatne….
Czytaj przepis
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Wyznaję zasadę: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Poznaję tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam non stop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Kategorie
Reklamy