R

Rozgrzewająca zupa z kapustą i kiełbasą

Prosta, sycąca i rozgrzewająca zupa z kapustą, kiełbasą i boczkiem z warzywami korzeniowymi (marchewka, pietruszka i seler). Zupa nie wymaga bulionu, choć można go użyć. Zupa idealna na zimowe wieczory, choć wiosną będzie równie pyszna z młodą kapustą.

Do przygotowania tej zupy zachęcił mnie sam Michel Moran, który w jednym ze swoich programów pokazywał jak ją ugotować (nazywał ją Potee Bourguignone). Ponieważ wyglądało to na bardzo łatwe i przyjemne, postanowiłam ją przyrządzić. Zupa wyszła pyszna i faktycznie dość prosta. Szczególnie przypadanie do gustu męskiej części ze względu na obecność boczku, i aż dwóch rodzajów kiełbas. 

 

 

2 marchewki (150 g /os)
1 pietruszka (50g/os)
2 cebule w kawałki
ćwiartka selera korzeniowego – 100 g
pol kapusty zieonej
200 g kiełbasy zwykłej
200 g kiełbasy wędzonej
100 g boczku na osobę, 200 g potem napisalo – dałam 185 g
oliwa, 50 ml – dałam 2 łyzki olej rzepl.
sól, pieprz, 2 liscie laurowe, tymianek, ziele ang 6-7 sztuk.Rozgrzać oliwę w garnku, wrzucić cebulę.
Porkorić boczek cienko dodać do cebuli.
Dodać kielbase zwyklą w plastry świeża.
Marchewka, pietruszka, seler w kostke drobna,
Dodać do zupy. Przesmażyc. Podalć odrobiną wody – 1/2 szklanki (moje)
8 minut gotować. Dodać liście, ziele, tymianek (plaska lyzeczka suszonego), sol (dalam 2×1/4 miarki lyzeczki), pieprz.
Kapuste posiekać cienko.
Dodać do garnka wraz z wędzoną kielbasą.
Pieprz. Wlac wodę – 1.5 litra u mnie – (mozna wywar warzywny lub drobiowy jesli macie).Tak na 2/3 wysokosci wszystkiego. Zamknąc, zagotować i na malym gazie gotować. 10 minut
Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *