“Kochanie, kupiłem coś na obiad” – usłyszałam niespełna tydzień temu od mojego Męża. Zobaczyłam i szczerze… to się nie ucieszyłam. Nie przepadam bowiem za wieprzowiną, więc jakoś specjalnie nie miałam ochoty na zabawę z tym gatunkiem mięska. Ale mięsko trzeba było w końcu na obiad zrobić, a ja znalazłam świetny sposób, aby się przy tym nie narobić 🙂
Żadnego obsmażania, marynowania. Wystarczy tylko polędwiczkę umyć, włożyć do garnka razem z obranymi ząbkami czosnku i zalać mlekiem. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dusić. Dusić długo, bo aż 1,5 godziny. Ale po tym czasie mamy gotowy obiad. Miękką i soczystą polędwiczkę w sosie, który zaskakuje swoim smakiem. Sos jest bowiem pyszny, delikatnie nasiąknięty słodyczą z gotowanego czosnku i aromatem gałki muszkatołowej. Te danie polecam szczególnie początkującym, gdyż jest na prawdę proste w przygotowaniu.
Składniki:
(2-3 porcje)
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 0,5 – 0,75 l mleka *
- 4 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól, świeżo mielony pieprz
- 20 g miękiszu z chleba
Przygotowanie:
Polędwiczkę wieprzową umyć, osuszyć. Włożyć do rondla (u mnie garnek żeliwny) razem z obranymi ząbkami czosnku.
* Wlać mleko w takiej ilości, aby przykrywało mięso do 3/4 wysokości.
Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Doprowadzić do wrzenia. Gdy się mleko zagotuje, zmniejszyć gaz do minimum, a polędwiczkę obrócić. Przykryć garnek, zostawiając małą lukę.
Ustawić minutnik na 30 minut. Po tym czasie polędwiczkę znów odwrócić, przykryć pokrywką i dusić kolejne 30 minut.
Znów przewrócić mięso, tym razem przykryć szczelnie pokrywką i dusić ostatnie pół godziny (razem czas duszenia to 1,5 godziny).
Polędwiczkę wyciągnąć z sosu na deskę. Owinąć folią aluminiową, aby odpoczęła i nie wystygła.
Sos przelać przez sito, wyciskając rozgotowany czosnek. Dodać miękisz z chleba i wszystko dokładnie zmiksować blenderem.
Spróbować, jeśli potrzeba doprawić. Zagotować. Jeśli sos jest dla Was za rzadki, możecie go chwilę pogotować, odparowując nadmiar płynu.
Polędwiczki pokroić na kawałki, polać sosem. Podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem lub świeżym pieczywem. Można udekorować świeżym tymiankiem.
Polędwiczki wieprzowe duszone w mleku można podgrzewać na drugi dzień w sosie.
Pyszne