S

Szparagi w szynce z jajkiem w koszulce + porady jak przygotować danie wcześniej dla większej liczby osób

Szparagi w szynce z jajkiem w koszulce

Szparagi w szynce z jajkiem w koszulce to nasze ulubione wiosenno-letnie danie. Najbardziej cieszy mnie fakt, iż udało mi się dotrzeć do trudno dostępnej wiedzy, jak takie danie przygotowują wcześniej profesjonalni kucharze (co jest bardzo przydatne, kiedy chcemy takim smakołykiem poczęstować naszych gości).

Zaznaczyć tutaj należy, że idąc do 3 gwiazdkowej, renomowanej i znanej na całym świecie restauracji, nie czekamy na dania tyle czasu, ile zajmuje ich faktyczne przygotowanie (np. zamawiając risotto nie trzeba czekać 20 minut, ale 5-10).

Wynika to z wielu trików, tajników i ogromnej wiedzy szefów kuchni, którzy w krótkim czasie są w stanie przygotować idealne danie, otrzymujące najwyższe noty w świecie gastronomii. Oczywiście do tej wiedzy potrzebne jest ogromne doświadczenie i wiadomo, że taki Gordon Ramsay nie będzie gotować po jednym jajku w koszulce, przygotowując posiłek dla 20 osób, lecz do rondla wrzuci naraz 4 (lub więcej :)), ale ja Wam pokażę, jak zdobytą przeze mnie wiedzę, można wykorzystać w prosty sposób w domowych warunkach.

Jak wcześniej przygotować szparagi w szynce ?

W przygotowaniu zielonych szparagów po pierwsze ważne jest, aby wydobyć ich piękny zielony kolor ze środka. Następnie tak je przygotować, aby nie były twarde i łykowate, lecz chrupiące i kruche. Aby takie otrzymać należy przede wszystkim zaopatrzyć się w świeże i jędrne warzywa (zwiędnięte i zmęczone życiem odpadają). Kolejnym krokiem jest pozbycie się zdrewniałych końcówek, poprzez złamanie szparagów w odpowiednim miejscu (końcówek nie wyrzucajcie – ugotujcie pyszną “Zupę z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem“).

Jaskrawy zielony kolor szparagów uzyskamy poprzez krótkie zblanszowanie ich w wrzątku oraz natychmiastowe zahartowanie, czyli schłodzenie w lodowatej lodzie (i nie myślcie, że chce mi się do tego celu napełniać miskę lodem :)). Dzięki temu zatrzymywany jest od razu proces gotowania i jednocześnie zachowany zostaje wydobyty kolor (szparagi bowiem nadal będą się gotować po wyjęciu z wrzątku, a my chcemy to natychmiast zakończyć).

Następnie takie szparagi wystarczy osuszyć ręcznikiem papierowym i od razu można je spożywać (np. w “Sałatce ze szparagami, czarnymi oliwkami, orzechami nerkowca i serem feta“, gdzie będą kruche i chrupiące) lub owinąć szynką długodojrzewającą (dla mnie najlepsza i najsmaczniejsza jest szynka parmeńska “prosciutto di parma” – wiem, że najdroższa, ale wszelkie tańsze odpowiedniki są dla mnie po prostu niesmaczne :)), a następnie przesmażyć lub grillować.

Jeśli nie chcemy wydawać dania od razu, tak owinięte szparagi szynką możemy przechowywać w lodówce 1-2 dni. Przed smażeniem lub grillowaniem należy je wyjąć przynajmniej 20 minut wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej (wyciągnięte z lodówki i wrzucone od razu np. na grill dłużej będą nabierały temperatury, co w efekcie doprowadzi, że na zewnątrz już będę przepieczone a w środku nadal zimne – zasada ta dotyczy również mięs). Jeśli nie zużyjecie wszystkich szparagów owiniętych szynką, polecam wykorzystać je do “Tortilli ze szparagami, szynką i jajkiem“.

Jak wcześniej przygotować jajo w koszulce ?

Po pierwsze należałby wyjaśnić czym jest jajko w koszulce. Jajko w koszulce, to jajko gotowane w wodzie bez skorupki do momentu kiedy białko się zetnie, a żółtko pozostaje płynne.

Już samo przygotowanie jednego jajka w koszulce może być problemem dla wielu z Was, a perspektywa przygotowania 4-6 lub nawet większej ilości, na pewno skutecznie wszystkich o tego pomysłu odsunie. A nie potrzebnie. Okazuje się bowiem, że nawet jajka w koszulce można przygotować wcześniej i to w dodatku 24 godziny wcześniej, by później wszystkie hurtem podgrzać (oczywiście należy zadbać, aby ilość włożonych zimnych jaj nie obniżyła drastycznie temperatury wody, więc wrzucenie do małego rondla 10 jaj nie wchodzi w grę:)). Ten sposób jest również przydatny, kiedy chcemy zrobić panierowane jaja w koszulce z płynnym żółtkiem.

Aby przygotować wcześniej jaja w koszulce, należy każde jajo osobno ugotować zgodnie ze wskazówkami z przepisu poniżej. Każde jajo po ugotowaniu należy koniecznie zahartować, wkładając je od razu do miski z zimną wodą (dzięki hartowaniu zatrzymujemy proces gotowania i nie dopuszczamy do ścięcia żółtka podczas stygnięcia). Do tej samej (odpowiednio dużej, jak na używaną ilość jaj) misy wkładamy każde kolejne ugotowane jajo w koszulce.

Kiedy do misy trafi ostatnie jajo, odczekujemy 5 minut (aby i te, ostatnie odpowiednio się schłodziło), a następnie wszystkie delikatnie wyciągamy, osuszamy i chowamy do lodówki. Podczas osuszania jaj, możemy przy okazji nożyczkami poucinać wszystkie zwisające i brzydko wyglądające kawałki ściętego białka. Tak przygotowane wcześniej jaja możemy przechować do 24 godzin. Później wystarczy, jeśli je podgrzejemy przez 2 minuty w garnku z gorącą wodą.

Szparagi w szynce z jajkiem w koszulce to pyszny sposób na śniadanie lub przystawkę. Większa porcja z kolei wystarczy na danie główne. Jeśli tylko na majówce będziecie mieli gdzie zagotować rondel z wodą, to przygotowane wcześniej szparagi w szynce z jajkiem w koszulce będziecie mogli przygotować na grillu. Polecam koniecznie w zaczynającym się sezonie na szparagi!

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *