Zupa z kurkami i warzywami, z kilkoma plasterkami wędzonego boczku, zabielana słodką śmietanką. Pyszna i pożywna. Dla nas obowiązkowo ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Idealna w sezonie na świeże kurki.
Polecam również inne zupy z grzybami: “Zupa grzybowa zabielana“, “Zupa grzybowa z mrożonych borowików“. A jeśli macie ochotę na dania z grzybami, to zajrzycie do kategorii “Grzyby“.
Zupa z kurkami i warzywami
Zupa z kurkami i warzywami, z kilkoma plasterkami wędzonego boczku, zabielana słodką śmietanką. Przepis na jesienną zupę z kurkami. Zupa ze świeżymi kurkami
Zupa z kurkami - Składniki:
- 3 łyżki masła (ok. 80 g)
- 4 plasterki wędzonego boczku, pokrojonego w kawałki
- 250 g kurek, oczyszczonych
- 1.8 l bulionu drobiowego (lub pół na pół esencjonalnego rosołu i wody) - gorącego
- 125 ml śmietanki 30%
Warzywa do zupy:
- 1 cebula, obrana, drobno posiekana
- 1 mały por (biała część) - pokrojony w cieniutkie półplasterki
- 1 średnia marchewka, obrana i pokrojona w drobną kostkę
- mały kawałek selera, obrany i pokrojony w drobną kostkę
- 600 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
Przyprawy:
- 2-3 gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie)
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Zupa z kurkami i warzywami - Przygotowanie:
- W dużym garnku o grubym dnie (u mnie żeliwny) rozpuścić masło, wrzucić boczek. Przesmażyć do zrumienienia.
- Wrzucić cebulę, por, marchewkę, seler, kurki, świeży tymianek (jeśli używamy). Smażyć, często mieszając przez 7-8 minut, na niedużym ogniu.
- Wrzucić ziemniaki i kulki pieprzu. Zalać gorącym bulionem. Zagotować, zmniejszyć gaz, częściowo przykryć i gotować do miękkości kurek i ziemniaków (ok. 15-20 minut w zależności od wielkości kawałków).
- Wyłowić gałązki tymianku. Do kubka ze śmietanką wlać chochlę zupy, wymieszać i przelać do garnka. Przyprawić solą (u mnie od 1/2 - 3/4 łyżeczki soli morskiej) i zagotować.
- Gotową zupę z kurkami przelać do talerzy. Udekorować listkami świeżego tymianku i oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem.