K

Kurczak z szynką parmeńską i szałwią, czyli Saltimbocca alla Romana z kurczakiem

Kurczak z szynką parmeńską i szałwią, czyli Saltimbocca alla Romana z kurczakiem to popularne na świecie danie kuchni włoskiej. Saltimbocca to w wolnym tłumaczeniu „hop do buzi” lub “wskoczyć do ust” 🙂 Jest to bardzo proste i szybkie danie, jednocześnie bardzo smaczne i efektowne.

Tradycyjnie Saltimbocca jest przygotowywana z cielęciny, choć obecnie często pojawia się wersja z drobiem. Cechą charakterystyczną jest bardzo cienki filet (im cieniej tym lepiej) przykryty plastrami szynki parmeńskiej i listkami świeżej szałwii. Szałwia nadaje charakterystycznego aromatu, dlatego nie ma możliwości, aby zastąpić ją innym ziołem. Całość polewana jest sosem na bazie białego, wytrawnego wina, który przygotujecie dosłownie w 30 sekund 🙂

Saltimbocca alla Romana z kurczakiem jest przykładem na to, że z kilku składników dobrej jakości można wyczarować pyszne i szybkie danie. Kurczaka Saltimbocca można podawać jako danie główne bez dodatków (wówczas proponuję dwa kawałki na osobę) lub z dodatkami typu ziemniaczki z wody i sałatka (wówczas wystarczy 1 kawałek na porcję).

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz