C

Chilli con carne

Dodaj do Ulubionych

Chilli con carne to świetne, rozgrzewające i sycące danie, idealne na chłodniejsze dni. Dość łatwe do przygotowania. Smażone z początku przyprawy uwalniają obłędny zapach, która sprawia, iż każdy z domowników nie może doczekać się gotowego dania.

Przyznam szczerze, że nigdy nie byłam fanem Chilli con carne… do momentu, gdy zrobiłam swoje 🙂 Kluczem bowiem są przyprawy, a smażenie ich na początku wydobywa niesamowity aromat. Jeśli lubicie pikantne dania dodajcie świeżą papryczkę chilli. Jeśli wolicie łagodniejsze – pomińcie ją.

Chilli con carne – Składniki:

(4-6 porcji)

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 2 średnie cebule
  • 2 papryki
  • 1/2 papryczki chilli *
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża puszka pomidorów bez skórki (560 g, np. taka)
  • 1 puszka czerwonej fasoli (560 g)
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka chilli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżki oleju rzepakowy

 

* Jeśli nie lubicie lub nie możecie spożywać pikantnych dań, pomińcie ten składnik.

 

Chilli con carne – Przygotowanie:

Paprykę umyć, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę.
Papryczkę chilli pokroić w drobną kostkę, podobnie jak obraną cebulę i czosnek.

Do szerokiego rondla lub garnka wlać 2 łyżki oleju rzepakowego. Gdy się lekko nagrzeje dodać cebulę, papryczkę chilli (jeśli używamy) i czosnek. Smażyć na średnim ogniu z 3 minuty do zeszklenia, mieszając od czasu do czasu. Cebula i czosnek nie mogą się przypalić (przypalony czosnek gorzknieje i zepsuje całe danie).

Następnie dodać przyprawy (kmin rzymski, oregano, paprykę słodką oraz chilli), wymieszać. Smażyć jeszcze przez chwilę.
Dodać mięso mielone. Smażyć z 5 minut, aż zacznie zmieniać kolor na jaśniejszy, mieszając od czasu do czasu.
Następnie wlać wodę oraz dodać pomidory.
Gotować na średnim ogniu około 10 minut (w tym czasie warzywa puszczą sok i przybędzie wody w garnku. Smażenie na średnim ogniu bez przykrywki umożliwi nam odparowanie nadmiaru wody).

Zmniejszyć ogień do minimum, garnek przykryć i dusić kolejne 15-20 minut. Gdy mięso będzie miękkie dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Gotować jeszcze z 5 minut.
Chilli con carne podawać z ryżem, kaszą (polecam kaszę jaglaną) lub ze świeżym chrupiącym pieczywem.

Chili con carne Chili-con-carne2Chili-con-carne

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *