Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych, to łatwiejsza i szybsza wersja gołąbków. Nie trzeba się męczyć z obgotowywaniem kapusty. Nie poparzymy sobie palców przy wyciąganiu gorącej kapusty z wrzątku. No i ominie nas etap całego tego zawijania 🙂 Kapustę szatkujemy i przekładamy mięsnym farszem. Wkładamy do pieca i czekamy 🙂 Podajemy obowiązkowo z sosem pomidorowym oraz sałatką. Bardzo polecam z Chrupiącą sałatą z dressingiem słodko-ostrym, która w tym towarzystwie idealnie się sprawdziła.
Składniki:
(6-8 porcji)
- 0.5 kg mięsa mielonego z szynki
- 250 g ryżu
- 1 jajo
- 1 cebula
- 1-2 łyżki oleju do usmażenia cebuli
- 1 główka białej kapusty
- 5 łyżek wody
Składniki sosu pomidorowego:
- 1 czubata łyżka mąki
- 3 łyżki masła
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 100 g śmietany kremówki
- 350 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg).
Ugotować ryż, wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i usmażyć na 1-2 łyżkach oleju.
Kapustę poszatkować. Wrzucić do dużego gara z wrzącą i dobrze posoloną wodą. Gotować ok. 10 minut (w przypadku młodej kapusty, obgotowywanie może nie być konieczne).
W misce wymieszać mięso mielone z usmażoną cebulką, ryżem oraz jajem. Dobrze przyprawić solą i pieprzem.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę 1/3 kapusty, następnie warstwę z połowy farszu. Na to znów 1/3 kapusty, resztę mięsa. Na górze ostatnia warstwa kapuściana. Podlać całość 5 łyżkami wody. Przykryć.
Piec przez 1h i 20 minut.
Wyciągnąć z pieca i pozostawić jeszcze przez 10 minut przed krojeniem.
Przygotowanie sosu pomidorowego:
Do rozgrzanego rondla wsypać mąkę oraz masło. Smażyć przez chwilę, cały czas mieszając. Następnie dodać koncentrat pomidorowy.
Mieszając, smażyć przez minutę.
Wlać bulion, wymieszać, zagotować. Gotować ok. 3-4 minut.
Śmietanę wlać do kubeczka, dodać do niej 2-3 łyżki gorącego sosu. Dobrze wymieszać. Następnie wlać całą zawartość do rondla.
Wymieszać, zagotować i dobrze przyprawić.
Słodka śmietana zrównoważy kwaśny smak przecieru. Jeśli sos będzie zbyt kwaśny można dodać odrobinę cukru (nie więcej jak pół łyżeczki).