G

Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych

Dodaj do Ulubionych

Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych, to łatwiejsza i szybsza wersja gołąbków. Nie trzeba się męczyć z obgotowywaniem kapusty. Nie poparzymy sobie palców przy wyciąganiu gorącej kapusty z wrzątku. No i ominie nas etap całego tego zawijania 🙂 Kapustę szatkujemy i przekładamy mięsnym farszem. Wkładamy do pieca i czekamy 🙂 Podajemy obowiązkowo z sosem pomidorowym oraz sałatką. Bardzo polecam z Chrupiącą sałatą z dressingiem słodko-ostrym, która w tym towarzystwie idealnie się sprawdziła.

Składniki:

(6-8 porcji)

  • 0.5 kg mięsa mielonego z szynki
  • 250 g ryżu
  • 1 jajo
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki oleju do usmażenia cebuli
  • 1 główka białej kapusty
  • 5 łyżek wody

 

Składniki sosu pomidorowego:

  • 1 czubata łyżka mąki
  • 3 łyżki masła
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 100 g śmietany kremówki
  • 350 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól, świeżo mielony pieprz

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg).

Ugotować ryż, wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i usmażyć na 1-2 łyżkach oleju.
Kapustę poszatkować. Wrzucić do dużego gara z wrzącą i dobrze posoloną wodą. Gotować ok. 10 minut (w przypadku młodej kapusty, obgotowywanie może nie być konieczne).
W misce wymieszać mięso mielone z usmażoną cebulką, ryżem oraz jajem. Dobrze przyprawić solą i pieprzem.

Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę 1/3 kapusty, następnie warstwę z połowy farszu. Na to znów 1/3 kapusty, resztę mięsa. Na górze ostatnia warstwa kapuściana. Podlać całość 5 łyżkami wody. Przykryć.

Piec przez 1h i 20 minut.
Wyciągnąć z pieca i pozostawić jeszcze przez 10 minut przed krojeniem.

Przygotowanie sosu pomidorowego:

Do rozgrzanego rondla wsypać mąkę oraz masło. Smażyć przez chwilę, cały czas mieszając. Następnie dodać koncentrat pomidorowy.
Mieszając, smażyć przez minutę.
Wlać bulion, wymieszać, zagotować. Gotować ok. 3-4 minut.
Śmietanę wlać do kubeczka, dodać do niej 2-3 łyżki gorącego sosu. Dobrze wymieszać. Następnie wlać całą zawartość do rondla.
Wymieszać, zagotować i dobrze przyprawić.
Słodka śmietana zrównoważy kwaśny smak przecieru. Jeśli sos będzie zbyt kwaśny można dodać odrobinę cukru (nie więcej jak pół łyżeczki).

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.