G

Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych

Dodaj do Ulubionych

Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych, to łatwiejsza i szybsza wersja gołąbków. Nie trzeba się męczyć z obgotowywaniem kapusty. Nie poparzymy sobie palców przy wyciąganiu gorącej kapusty z wrzątku. No i ominie nas etap całego tego zawijania 🙂 Kapustę szatkujemy i przekładamy mięsnym farszem. Wkładamy do pieca i czekamy 🙂 Podajemy obowiązkowo z sosem pomidorowym oraz sałatką. Bardzo polecam z Chrupiącą sałatą z dressingiem słodko-ostrym, która w tym towarzystwie idealnie się sprawdziła.

Składniki:

(6-8 porcji)

  • 0.5 kg mięsa mielonego z szynki
  • 250 g ryżu
  • 1 jajo
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki oleju do usmażenia cebuli
  • 1 główka białej kapusty
  • 5 łyżek wody

 

Składniki sosu pomidorowego:

  • 1 czubata łyżka mąki
  • 3 łyżki masła
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 100 g śmietany kremówki
  • 350 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól, świeżo mielony pieprz

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg).

Ugotować ryż, wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i usmażyć na 1-2 łyżkach oleju.
Kapustę poszatkować. Wrzucić do dużego gara z wrzącą i dobrze posoloną wodą. Gotować ok. 10 minut (w przypadku młodej kapusty, obgotowywanie może nie być konieczne).
W misce wymieszać mięso mielone z usmażoną cebulką, ryżem oraz jajem. Dobrze przyprawić solą i pieprzem.

Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę 1/3 kapusty, następnie warstwę z połowy farszu. Na to znów 1/3 kapusty, resztę mięsa. Na górze ostatnia warstwa kapuściana. Podlać całość 5 łyżkami wody. Przykryć.

Piec przez 1h i 20 minut.
Wyciągnąć z pieca i pozostawić jeszcze przez 10 minut przed krojeniem.

Przygotowanie sosu pomidorowego:

Do rozgrzanego rondla wsypać mąkę oraz masło. Smażyć przez chwilę, cały czas mieszając. Następnie dodać koncentrat pomidorowy.
Mieszając, smażyć przez minutę.
Wlać bulion, wymieszać, zagotować. Gotować ok. 3-4 minut.
Śmietanę wlać do kubeczka, dodać do niej 2-3 łyżki gorącego sosu. Dobrze wymieszać. Następnie wlać całą zawartość do rondla.
Wymieszać, zagotować i dobrze przyprawić.
Słodka śmietana zrównoważy kwaśny smak przecieru. Jeśli sos będzie zbyt kwaśny można dodać odrobinę cukru (nie więcej jak pół łyżeczki).

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *