Tradycyjny kapuśniak na żeberkach na wywarze drobiowym lub warzywnym z dodatkiem kminku, który nie tylko nadaje charakterystycznego posmaku, ale również wspomaga nasze trawienie. Prosty kapuśniak na kiszonej kapuście.
Kapuśniak na żeberkach
Tradycyjny kapuśniak na żeberkach na wywarze drobiowym lub warzywnym z dodatkiem kminku. Prosty kapuśniak na kiszonej kapuście.
Kapuśniak na żeberkach - składniki:
- 400 g żeberek wieprzowych, pokrojonych na kawałki
- 1 litr wywaru mięsnego*
- 1 cebula
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 łyżeczki kminku, utłuczonego w moździerzu
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- olej rzepakowy lub smalec
- 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
Przygotowanie kapuśniaku na żeberkach:
- W garnku o grubym dnie rozgrzać cieniutką warstwę oleju (wystarczy pół łyżeczki, rozsmarowane pędzelkiem). Wrzucić żeberka i krótko obsmażyć do zrumienienia na dużym ogniu z dwóch stron. Wyciągnąć na talerz.
- Zmniejszyć ogień do minimum, wlać łyżkę oleju, wrzucić cebulę, dodać szczyptę soli, zgarnąć łopatką silikonową wszystko w jeden kąt (dzięki temu nie przypalą się pojedyczne kawałki cebuli) i dusić kilka minut do miękkości.
- W między czasie zagotować wywar mięsny. Do garnka z cebulą włożyć żeberka, wlać gorący wywar. Zmniejszyć gaz, przykryć i gotować przez 1 godzinę (do miękkości żeberek).
- Kapustę kiszoną odcisnąć z soku (nie płukać), posiekać. Ugotowane żeberka wyciągnąć na talerz a do wywaru wrzucić kapustę i kminek. Gotować kapustę do miękkości przez 20 minut.
- W trakcie ugotować ziemniaki (w osolonej wodzie) i obrać mięso z żeberek. Ziemniaki odcedzić, dodać do kapuśniaku wraz z mięsem. Przyprawić sporą ilością świeżo mielonego pieprzu oraz odrobiną soli. Wyłożyć na talerze.
UWAGI:
* wywarem mięsnym u mnie był wywar drobiowy, który powstał z ugotowania korpusu kurczaka (z reszty kurczaka zrobiłam to danie) w 1,25 litra wody z marchewką, pietruszką, kawałkiem selera i cebulą, z 3 kulkami ziela angielskiego, łyżeczką czarnego pieprzu w ziarnach i 1 listkiem laurowym. Wywar drobiowy można ugotować nawet tydzień wcześniej.