D

Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym

Dodaj do Ulubionych

Kolejne danie typu – Mało roboty-wielkie WOW! Karkówka jakiej nigdy nie próbowaliście. Mięciutka, soczysta, delikatna. Nawet mi smakowała (a ja raczej unikam mięs innych, jak białe 🙂 ) Mięso marynujemy, a następnie wkładamy do pieca na 6 godzin 🙂 Długie, powolne pieczenie spowoduje, że mięso nabierze wyjątkowego smaku, aromatu, a przy tym będzie bardzo delikatne. Pieczeń z karkówki możemy zamarynować nawet do 24 godzin wcześniej. Polecam szczególnie na imprezy, gdzie jest sporo gości. Nie narobicie się, a efekt wszystkich zaskoczy.

Składniki:

(8-10 porcji)

  • 2-3 kg karkówki wieprzowej (z kością)
  • 3 łyżki ostrej wędzonej papryki w proszku (dałam słodką wędzoną paprykę w proszku)
  • 2 łyżki cukru brązowego (demerara sugar)
  • 4 gałązki tymianku
  • 4 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte
  • 4 duże cebule, obrane
  • sól morska i świeżo mielony pieprz
  • oliwa lub olej

 

Składniki sosu majonezowego:

  • 300 g majonezu dobrej jakości
  • 1-2 łyżki pasty chipotle (nigdzie nie mogłam dostać, dałam więc 2 łyżki słodkiej wędzonej papryki) lub 2 papryczki chipotle w zalewie, posiekanych (używam takich)
  • 1 łyżeczka miodu płynnego
  • 1 łyżka musztardy gruboziarnistej

 

Przygotowanie:

Przygotować marynatę:
Wymieszać w miseczce wędzoną paprykę, cukier brązowy, przeciśnięty czosnek oraz listki tymianku (łodygi zachować).
Przyprawić solą i pieprzem.
Dodać odrobinę oliwy – tak, żeby konsystencja przypominała pastę.

Wmasować dokładnie marynatę w mięso z karkówki. Polać jeszcze odrobiną oliwy, żeby marynata lepiej się rozprowadziła.
Mięso w tym stanie można przykryć, włożyć do lodówki i marynować nawet do 24 godzin. Nabierze dzięki temu więcej smaku i aromatu.

Piekarnik nagrzać do 140°C (grzałka góra-dół).

Cebule pokroić w ćwiartki i ułożyć na dnie naczynia do pieczenia (może być blacha do pieczenia, ja użyłam garnka żeliwnego).
Dodać na górę łodygi tymianku.
Następnie na cebule z tymiankiem położyć karkówkę, najtłustszą częścią do góry.
Piec przez 1 godzinę.
Po tym czasie należy mięso przykryć (folią do pieczenia lub pokrywką z garnka) i piec przez 4-5 godzin.
Upieczone mięso będzie soczyste i łatwo będzie odchodzić od kości.

Przygotować sos majonezowy:
Wymieszać w misce wszystkie składniki sosu. Doprawić solą i pieprzem.

Gdy pieczeń będzie gotowa, należy wyciągnąć ją z pieca i przykrytą szczelnie odstawić, aby odpoczęła (do 1 godziny).
Dopiero teraz pieczeń kroimy i podajemy w towarzystwie sosu majonezowego oraz “Ziemniaków z cebulką dymką i korniszonami”, i Sałatki z surowego brokuła z dodatkiem suszonej żurawiny oraz blanszowanych migdałów.

Sos z pieczeni można wykorzystać do delikatnego polania np. ziemniaczków.

Mięso, które nam zostanie z obiadu możemy wykorzystać do kanapek na drugie śniadanie do pracy. Pieczywo smarujemy sosem majonezowym, układamy mięso. Najlepiej dodać coś zielonego, np. rukolę 🙂

 

źródło: niezawodna książka “Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking”

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz