D

Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym

Dodaj do Ulubionych

Kolejne danie typu – Mało roboty-wielkie WOW! Karkówka jakiej nigdy nie próbowaliście. Mięciutka, soczysta, delikatna. Nawet mi smakowała (a ja raczej unikam mięs innych, jak białe 🙂 ) Mięso marynujemy, a następnie wkładamy do pieca na 6 godzin 🙂 Długie, powolne pieczenie spowoduje, że mięso nabierze wyjątkowego smaku, aromatu, a przy tym będzie bardzo delikatne. Pieczeń z karkówki możemy zamarynować nawet do 24 godzin wcześniej. Polecam szczególnie na imprezy, gdzie jest sporo gości. Nie narobicie się, a efekt wszystkich zaskoczy.

Składniki:

(8-10 porcji)

  • 2-3 kg karkówki wieprzowej (z kością)
  • 3 łyżki ostrej wędzonej papryki w proszku (dałam słodką wędzoną paprykę w proszku)
  • 2 łyżki cukru brązowego (demerara sugar)
  • 4 gałązki tymianku
  • 4 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte
  • 4 duże cebule, obrane
  • sól morska i świeżo mielony pieprz
  • oliwa lub olej

 

Składniki sosu majonezowego:

  • 300 g majonezu dobrej jakości
  • 1-2 łyżki pasty chipotle (nigdzie nie mogłam dostać, dałam więc 2 łyżki słodkiej wędzonej papryki) lub 2 papryczki chipotle w zalewie, posiekanych (używam takich)
  • 1 łyżeczka miodu płynnego
  • 1 łyżka musztardy gruboziarnistej

 

Przygotowanie:

Przygotować marynatę:
Wymieszać w miseczce wędzoną paprykę, cukier brązowy, przeciśnięty czosnek oraz listki tymianku (łodygi zachować).
Przyprawić solą i pieprzem.
Dodać odrobinę oliwy – tak, żeby konsystencja przypominała pastę.

Wmasować dokładnie marynatę w mięso z karkówki. Polać jeszcze odrobiną oliwy, żeby marynata lepiej się rozprowadziła.
Mięso w tym stanie można przykryć, włożyć do lodówki i marynować nawet do 24 godzin. Nabierze dzięki temu więcej smaku i aromatu.

Piekarnik nagrzać do 140°C (grzałka góra-dół).

Cebule pokroić w ćwiartki i ułożyć na dnie naczynia do pieczenia (może być blacha do pieczenia, ja użyłam garnka żeliwnego).
Dodać na górę łodygi tymianku.
Następnie na cebule z tymiankiem położyć karkówkę, najtłustszą częścią do góry.
Piec przez 1 godzinę.
Po tym czasie należy mięso przykryć (folią do pieczenia lub pokrywką z garnka) i piec przez 4-5 godzin.
Upieczone mięso będzie soczyste i łatwo będzie odchodzić od kości.

Przygotować sos majonezowy:
Wymieszać w misce wszystkie składniki sosu. Doprawić solą i pieprzem.

Gdy pieczeń będzie gotowa, należy wyciągnąć ją z pieca i przykrytą szczelnie odstawić, aby odpoczęła (do 1 godziny).
Dopiero teraz pieczeń kroimy i podajemy w towarzystwie sosu majonezowego oraz “Ziemniaków z cebulką dymką i korniszonami”, i Sałatki z surowego brokuła z dodatkiem suszonej żurawiny oraz blanszowanych migdałów.

Sos z pieczeni można wykorzystać do delikatnego polania np. ziemniaczków.

Mięso, które nam zostanie z obiadu możemy wykorzystać do kanapek na drugie śniadanie do pracy. Pieczywo smarujemy sosem majonezowym, układamy mięso. Najlepiej dodać coś zielonego, np. rukolę 🙂

 

źródło: niezawodna książka “Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking”

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *