L

Lazania… ulubiona

Dodaj do Ulubionych

Pewnie każdy z Was próbował kiedyś lazanii. My również jedliśmy wiele i TYLKO nasza nam najbardziej smakuje 🙂 Kluczem jest pewien sekretny składnik, który odkryliśmy kiedyś i tylko z nim lazania jest taka wyjątkowa. Niestety składnik ten nie należy do zdrowych, ale bez niego lazanii po prostu nie ma 🙂 Zresztą sama lazania dietetyczna nie jest…
Sekretny składnik zaznaczony został gwiazdką na liście 🙂

Lazania – Składniki:

(5-6 porcji)

  • 12-14 płatów makaronu lasagne
  • 500 g mięsa mielonego (np. z szynki)
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Sos boloński 520 g (np. taki)
  • *24 plasterki topionego sera żółtego (tostowego lub gouda) -musi to być właśnie ser topiony w plasterkach
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • olej do podsmażenia mięsa

Sos beszamel do lazanii:

  • 750 ml mleka
  • 50-60 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Lazania – Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg).

Cebulę posiekać, zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Odsunąć na bok patelni. Wrzucić mięso i smażyć, cały czas mieszając i rozdrabniając, aż mięso straci różowy kolor i nie będzie grudek (jeżeli kupiliśmy gotowe mięso mielone to proponuję przed wrzuceniem na patelnię pokroić je na mniejsze kawałki – łatwiej będzie je rozdrobnić).
Wymieszać mięso z cebulą, dodać sos boloński, oregano, bazylię sól i pieprz. Dusić pod przykryciem przez ok. 25 min. Jeśli sos będzie zbyt gęsty można dolać odrobinkę wody.

Przygotować sos beszamelowy:
W garnku zagotować mleko. W kolejnym garnku roztopić masło. Dodać mąkę do masła i smażyć przez około 2 minuty na średnim ogniu, ciągle mieszając (mąka nie może być surowa). Do garnka z zasmażką wlewamy stopniowo ciepłe mleko i przy użyciu trzepaczki, mieszamy bardzo energicznie, aż sos się zagęści. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem lub margaryną. Układać naprzemiennie 3 warstwy składające się kolejno z płatów lasagne, 1/3 farszu mięsnego, 6 plasterków sera równomiernie rozłożonego, ¼ sosu beszamelowego. Ostatnia warstwa to makaron lasagne, posmarowany pozostałym sosem beszamelowym i przykryty 6 plasterkami sera.
Całość posypać delikatnie szczyptą bazylii i oregano.

Zapiekać pod przykryciem w piekarniku 180 stopni (termoobieg) przez 30 min.
Wyjąć i odstawić na 20 min przed podaniem.

lazania-najlepsza-ulubionalazania-najlepsza-ulubiona2

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *