L

Lazania… ulubiona

Dodaj do Ulubionych

Pewnie każdy z Was próbował kiedyś lazanii. My również jedliśmy wiele i TYLKO nasza nam najbardziej smakuje 🙂 Kluczem jest pewien sekretny składnik, który odkryliśmy kiedyś i tylko z nim lazania jest taka wyjątkowa. Niestety składnik ten nie należy do zdrowych, ale bez niego lazanii po prostu nie ma 🙂 Zresztą sama lazania dietetyczna nie jest…
Sekretny składnik zaznaczony został gwiazdką na liście 🙂

Lazania – Składniki:

(5-6 porcji)

  • 12-14 płatów makaronu lasagne
  • 500 g mięsa mielonego (np. z szynki)
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Sos boloński 520 g (np. taki)
  • *24 plasterki topionego sera żółtego (tostowego lub gouda) -musi to być właśnie ser topiony w plasterkach
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • olej do podsmażenia mięsa

Sos beszamel do lazanii:

  • 750 ml mleka
  • 50-60 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Lazania – Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg).

Cebulę posiekać, zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Odsunąć na bok patelni. Wrzucić mięso i smażyć, cały czas mieszając i rozdrabniając, aż mięso straci różowy kolor i nie będzie grudek (jeżeli kupiliśmy gotowe mięso mielone to proponuję przed wrzuceniem na patelnię pokroić je na mniejsze kawałki – łatwiej będzie je rozdrobnić).
Wymieszać mięso z cebulą, dodać sos boloński, oregano, bazylię sól i pieprz. Dusić pod przykryciem przez ok. 25 min. Jeśli sos będzie zbyt gęsty można dolać odrobinkę wody.

Przygotować sos beszamelowy:
W garnku zagotować mleko. W kolejnym garnku roztopić masło. Dodać mąkę do masła i smażyć przez około 2 minuty na średnim ogniu, ciągle mieszając (mąka nie może być surowa). Do garnka z zasmażką wlewamy stopniowo ciepłe mleko i przy użyciu trzepaczki, mieszamy bardzo energicznie, aż sos się zagęści. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem lub margaryną. Układać naprzemiennie 3 warstwy składające się kolejno z płatów lasagne, 1/3 farszu mięsnego, 6 plasterków sera równomiernie rozłożonego, ¼ sosu beszamelowego. Ostatnia warstwa to makaron lasagne, posmarowany pozostałym sosem beszamelowym i przykryty 6 plasterkami sera.
Całość posypać delikatnie szczyptą bazylii i oregano.

Zapiekać pod przykryciem w piekarniku 180 stopni (termoobieg) przez 30 min.
Wyjąć i odstawić na 20 min przed podaniem.

lazania-najlepsza-ulubionalazania-najlepsza-ulubiona2

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz