Jeśli przygotowywaliście “Szparagi w szynce z jajkiem w koszulce” i zostały Wam porcje szparagów owinięte szynką, możecie je wykorzystać do nowego dania, jakim jest “Tortilla ze szparagami, szynką i jajkiem“.
W przypadku tego dania nie trzeba przyrządzać jajka w koszulce (choć jeśli macie, można je użyć). Jajko wbijane jest bowiem w środek tortilli, gdzie przed rozlaniem chroni je z jednej strony zgięcie placka, a z drugiej strony “mur” stworzony z poszarpanej mozzarelli. Zamiast zwykłych Tortilli polecam włoskie Piady.
Tortilla ze szparagami, szynką i jajkiem
Placki tortilli z mozzarellą, szparagami owiniętymi w szynkę parmeńską, jajkiem, tymiankiem i oregano. Przepis na piady ze szparagami. Tortille ze szparagami. Tortille ze szparagami, szynką parmeńską, jajkiem z dressingiem i mozzarellą.
Składniki:
- 2 placki tortilli (najlepsze są włoskie piady - inaczej Piadiny)
- pół łyżeczki oleju
- 2 porcje szparagów owiniętych w plaster szynki, które zostały z tego przepisu
- 2 jaja
- 1/2 kulki mozzarelli w zalewie
- płatki chilli
- świeże listki tymianku i oreganu
Składniki dressingu:
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki octu z białego wina
- 1/2 łyżeczki płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Przygotować dressing: w małym słoiczku wymieszać wszystkie składniki dressingu.
- Smażenie szparagów: Na nieprzywierającej patelni teflonowej rozgrzać pół łyżeczki oleju. Na rozgrzany tłuszcz włożyć szparagi i smażyć 3 minuty na jednej stronie, bez ruszania. Następnie obrócić i smażyć kolejne 2 minuty na drugiej stronie.
- Placki tortilli złożyć na pół, a następnie otworzyć. Na jednej połówce przy zgięciu każdego placka rozłożyć poszarpaną mozzarellę (po 1/4) tak, aby wlane w środek jajo (pomiędzy zgięciem a serem) nie rozlało się po placku (tworzymy mur z mozzarelli). Oprószyć listkami tymianku i oregano.
- Ułożyć oba placki na drugiej rozgrzanej patelni tak, by plecy otwartych boków stykały się ze sobą. Następnie wbić jajo w środek każdej tortilli (pomiędzy mozzarellę a zgięcie). Na jaju ułożyć usmażone szparagi. Wszystko skropić dressingiem. Złożyć. Obciążyć patelnią ze smażenia szparagów. Smażyć przez 2-3 minuty, aż spód się zarumieni a białko się zetnie. Następnie delikatnie obrócić i dosmażyć drugą stronę na dużym ogniu przez krótką chwilę.