Shake bananowy z mlekiem kokosowym, płatkami owsianymi i nutą cynamonu (można pominąć). Sycący, gęsty, lodowy, kremowy, pyszny. Bez cukru i bez nabiału. Na śniadanie, drugie śniadanie lub deser. Uwielbiam z liofilizowanymi malinami lub czekoladowym, domowym ciasteczkiem 🙂 Taki shake bananowy to kolejny sposób na dojrzałe banany, które wrzucamy do zamrażarki i wyciągamy wtedy, kiedy najdzie nas ochota na małe co nieco 🙂
Shake bananowy z mlekiem kokosowym
Shake bananowy z mlekiem kokosowym, płatkami owsianymi i nutą cynamonu (można pominąć). Sycący, gęsty, lodowy, kremowy, pyszny. Bez cukru i bez nabiału.
Składniki:
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 2 dojrzałe mrożone banany
- 1 łyżka płatków owsianych
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 8 kostek lodu
- do dekoracji: maliny liofilizowane, domowe ciasteczko czekoladowe
Przygotowanie:
- Do kielicha blendera wlać mleko kokosowe, dodać mrożone banany w kawałkach, płatki owsiane, cynamon, ekstrakt waniliowy i kostki lodu. Odczekać parę minut, a następnie pulsacyjnie (lub poprzez funkcję ICE) zmiksować do otrzymania pożądanej konsystencji. Krótsze miksowanie pozwoli otrzymać gęstszą, bardziej lodową konsystencję. Dłuższe miksowanie da nam konsystencję bardziej płyną.
- Gotowy shake bananowy przełożyć do kieliszków. Dowolnie udekorować np. malinami liofilizowanymi lub pokruszonym domowym ciasteczkiem czekoladowym.
Świetny koktajl z moimi ulubionymi bananami:)
Taki bananowy shake lodowy 😀