D

Domowy ekstrakt z wanilii

Dodaj do Ulubionych

W wielu przepisach przeglądanych przeze mnie, dość często pojawiał się składnik : ekstrakt z wanilii. W sumie nigdy się nie zastanawiałam nad nim. Wydawało mi się, że to po prostu to samo co olejek waniliowy. Stosowałam więc zwykły olejek, nie zdając sobie sprawy, że olejek i ekstrakt to jednak dwie różne rzeczy. I pewnie dalej bym piekła moim sposobem, gdybym nie natrafiła na przepis Dorotuś. Przepis jest banalnie prosty, a mała buteleczka starcza na długo. Dodatkowo użyte laski wanilii, można wykorzystywać wielokrotnie. Zachęcam wszystkich do zrobienia tego małego cuda 🙂

Składniki:

  • 3 laski wanilii
  • 1 szklanka wódki
  • mała butelka
Przygotowanie:

Laski wanilii przeciąć wzdłuż na pół, zostawiając końcówki złączone. Nasionek nie wyskrobywać.

Umieścić wanilię w buteleczce.

Nalać tyle alkoholu, aby zakrył w całości wanilię.

Butelkę zamknąć. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (nie w lodówce).

Ekstrakt jest gotowy po dwóch miesiącach. Do tego czasu buteleczkę należy od czasu do czasu energicznie wstrząsnąć.

Domowy ekstrakt waniliowy można przechowywać przez lata. W przypadku zużycia połowy ekstraktu, buteleczkę można uzupełnić alkoholem i odczekać trochę do wzmocnienia aromatu.

 

domowy-ekstrakt-z-wanilii2-540

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *