Ciasteczka owsiane FIT, czyli proste, szybkie, zdrowe ciasteczka bez cukru, bez tłuszczu, bez mąki. Ciasteczka owsiane z bananem, żurawiną i suszoną morelą. Wystarczy tylko wszystkie składniki wymieszać ze sobą i upiec.
Świetne jako zdrowa przekąska nie tylko dla dorosłych, ale także dzieci. Ciasteczka owsiane FIT to ciasteczka idealne dla osób na diecie. Jeśli użyjecie płatków owsianych bezglutenowych, otrzymacie danie bezglutenowe. Polecam! (Na podstawie przepisu Kingi Paruzel).
Ze względu na to, iż ciasteczka są bez mąki i tłuszczu, to z biegiem czasu będą robić się miękkie. Jeśli szukacie przepisu na “Chrupiące i kruche ciasteczka owsiane o smaku orzechowym z rodzynkami lub bakaliami“, to polecam ten przepis.
Ciasteczka owsiane FIT – bez cukru, mąki i tłuszczu
Przepis na Ciasteczka owsiane FIT. Proste, zdrowe Ciasteczka owsiane fit z bananem, żurawiną i morelą. Wystarczy tylko wymieszać. Fit ciastka
Ciasteczka owsiane FIT - Składniki:
- 50 g suszonej moreli
- 50 g żurawiny suszonej
- 50 g płatków owsianych
- 1 dojrzały banan
Ciasteczka owsiane FIT - Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
- Morelę suszoną posiekać. Wsypać do miski razem z płatkami owsianymi i żurawiną. Wymieszać.
- Dodać obranego banana. Rozgniatając banana widelcem, wymieszać dokładnie z resztą składników.
- Nakładać łyżką mieszankę bananową, formując okrągłe kształty. Wyrównać górę. Moje ciasteczka owsiane FIT były wysokie na około 5 mm.
- Piec na złoty kolor około 8-12 minut (w zależności od grubości ciasteczek). Ostudzić na kratce. "Ciasteczka owsiane FIT" przechowywane w szczelnym pojemniku zachowają świeżość przez ok. tydzień.
Fajne ciasteczka :). Pysznie smakują :).
ciasteczka wyszły znakomite, nie miałam moreli więc dodałam suszone śliwki i trochę daktyli.
witam Pani Aniu, super przepis ale mam trudności z jego wydrukowaniem:(
Faktycznie, coś się zepsuło. Bardzo dziękuję. Postaram się naprawić!
Swietny przepis- dodalam go do wydarzenia na fb–> https://www.facebook.com/events/562198323920271/
Super. Polecam również inne pyszności bez cukru:
1) https://www.mojadelicja.pl/zdrowe-batoniki-czekoladowe-bez-cukru-bez-glutenu-bez-pieczenia/
2) https://www.mojadelicja.pl/zbozowe-batoniki/
3) https://www.mojadelicja.pl/bananowa-czekolada-chrupiaca-niespodzianka/
4) https://www.mojadelicja.pl/owsiane-muffiny-suszona-morela-orzechami-wloskimi/
4) https://www.mojadelicja.pl/ciasto-miodowo-orzechowe/
Jedno z nich zamieściłam już u Ciebie na fb 🙂
Pozdrawiam ciepło!
super przepis, ciasteczka bardzo smaczne, dziękuję 🙂
Nie ma sprawy 🙂 Cieszę się, że smakowały!
są pyszne 🙂 zamiast banana mozna dodac gruszke i siemie lniane dla lepszego sklejenia, pycha 🙂
Świetny pomysł. Koniecznie wypróbuję 🙂
Dodałam więcej płatków, żurawinę i orzechy laskowe. Wyszły pyszne, słodkie i sycące ciacha. Dziękuję za inspirację.
Cieszę się bardzo. i To ja pięknie dziękuję za komentarz!
fantastyczne ciastka! pyszne i zdrowe,bardzo łatwe i szybkie,ja dodałam jeszcze wiórki kokosowe i wyszły cudowne
super!
Ciasteczka pożywne i sycące. Bałam się, że będzie ich mało, ale wyszło ok. Polecam.
🙂 Bardzo mi miło
Moje po 15 min piecznia byly dość miękki i przyklejone do papieru do pieczenia 🙁 podpowiedz dlaczego tak się mogło stać?
To nie są typowe ciasteczka z mąką, tłuszczem i jajami, które są kruche i chrupiące. Ze względu na suszone owoce, te ciasteczka będą trochę miękkie. Jeśli byś zrobiła je bardzo cieniutkie i piekła tak długo jak mówisz, to miałabyś przypalone, ale chrupiące (bo cała woda by wyparowała ze składników). Jeśli natomiast po 15 minutach były miękkie to oznacza, że mogłaś zrobić je za grube. W kwestii przyklejenia do papieru – moje też się lekko przykleiły, ale bez problemu je odkleiłam łopatką. Być może je za bardzo ugniotłaś przy formowaniu i dlatego się przykleiły.
pozdrawiam
Ile ciastek wychodzi z tego przepisu?
U mnie wyszło ok. 20 szt. Ale ilość zależna będzie od grubości ciasteczek oraz ich średnicy.
Fajny przepis, ciasteczka smaczne:)
Na zdrówko 🙂
Czy te ciasteczka mają być chrupiące czy miękkie w środku?
To nie są typowe ciasteczka z mąką, tłuszczem i jajami, które są kruche i chrupiące. Ze względu na suszone owoce, te ciasteczka będą trochę miękkie. Świeżo upieczone (i też w zależności jak długo) na początku mogą być lekko chrupiące. Ale potem, trzymane w zamknięciu zmiękną jeszcze bardziej.